Новини
24 Лютого 2020
839

Лист від Баффета: Чистий прибуток Berksihre Hathaway зріс на “божевільні” 1900%

Все завдяки новим правилам звітності, які були частиною податкової реформи Дональда Трампа

Чистий прибуток компанії Воррена Баффета Berksihre Hathaway у 2019 році склав $81,4 млрд, що на 1900% більше, ніж позаминулого року. Причина таких результатів пояснюється новими правилами звітності, які були частиною податкової реформи Дональда Трампа, про це йдеться у традиційному листі мільярдера до своїх інвесторів, який він публікує щороку.

Зазначається, що згідно з новими правилами, компанія враховує у чистому прибутку зміни на вартість цінних паперів – навіть якщо їх не продавали. “Баффет розкритикував цю систему, назвав зростання в 1900% божевільним і порадив інвесторам орієнтуватися на операційний прибуток, який у 2019 році склав $23,9 млрд, роком раніше – $24,8 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Традиційно, вільні кошти Berkshire у першу чергу інвестує в компанії, де вже має частку. А загалом воліє купувати їх цілком, проте наразі відповідних кандидатів для цього мало. Тому Баффет нагадав, що  компанії для інвестицій Berkshire повинні відповідати трьом критеріям: приносити гарний прибуток і мати матеріальний капітал, управлятися хорошими менеджерами, а “ціна угоди повинна бути розумною”.

Крім того вільні гроші Berkshire планує інвестувати на фондовому ринку. “Якщо ключова ставка та ставка корпоративного оподаткування в США не зміняться – акції принесуть більшу прибутковість, ніж облігації. При цьому в разі кризи, яка неминуча, їх ціна впаде на 50%”, – зазначив Баффет.

І додав, що Berkshire робитиме ставку на страховий бізнес. “Рано чи пізно станеться катастрофа, яка затьмарить урагани “Катріна” та “Майкл”. У неї може бути “традиційне” походження – вітер, землетрус, або зовсім несподіване, наприклад, це може бути масова кібератака. Коли така мега-катастрофа станеться, Berkshire теж постраждає – але йому не доведеться кинути всі ресурси на залагодження наслідків катастрофи, на відміну від більшості страховиків”, – зазначив він.

Крім того Баффет заявив, що компанія готова до його смерті на 100%, але теми наступника не торкався. Належні йому акції Berkshire спадкоємці повинні віддати на благодійність. До речі, з 2006 року Баффет вже передав п’яти благодійним організаціям акції на $31 млрд.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що фонд Berkshire Hathaway мільярдера Воррена Баффета домовився про продаж свого медіабізнесу BH Media Group компанії Lee Enterprises за $140 млн.

Крім того. мільярдер у четвертому кварталі минулого року продав акції компанії Apple на суму понад $800 млн. Сума може здатися великою, але для Баффета ця угода, як невелика математична похибка.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram