Новини
11 Квітня 2021
1 303

Ліс посеред пустелі: Саудівська Аравія планує посадити десять мільярдів дерев

Масштабне насадження проводитиметься в межах боротьби зі зміною клімату

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман оголосив про дві ініціативи з розведення лісів з метою пом’якшення змін клімату і боротьби з опустелюванням, пише Reuters. У самій Саудівській Аравії планується найближчі десятиліття висадити 10 млрд, і в усьому Близькому Сході у співпраці з іншими арабськими країнами — ще 40 млрд.

За словами принца, піщані бурі в регіоні завдають щорічний збиток економіці приблизно в $13 млрд, а наслідки викидів парникових газів знижують очікувану тривалість життя громадян Саудівської Аравії приблизно на півтора року.

Головне питання, звичайно, в тому, наскільки ці ініціативи здійснимі, з урахуванням того, що основну частину Саудівської Аравії займає пустеля, де масове лісорозведення без поливу хоча б на ранніх стадіях розвитку дерев навряд чи можливо. А великих джерел прісної води у цієї країни немає, та й взагалі на Близькому Сході прісна вода — велика й дефіцитна цінність. Поки ніякі технологічні подробиці оголошених ініціатив щодо близькосхідного лісорозведення не відомі.

10 млрд дерев, які передбачається посадити в Саудівській Аравії — це, навіть при не дуже густій ​​посадці, близько 2 млн га нового лісу, який доведеться створювати в умовах абсолютно екстремального для дерев клімату, з величезними, поки що здається майже непереборними, технологічними складнощами.

Проте, Саудівська Аравія вважає таке лісорозведення важливим, зокрема тому, що її економіка критично залежить від експорту нафти, і їй треба хоч якось компенсувати вклад цього сектора у зміну клімату, або хоча б спробувати компенсувати.

Ще один новий проект у країні — острівний комплекс — став показовим прикладом того, як цілий комплекс може працювати на поновлюваних джерелах енергії. Прочитати можна за посиланням.

Нагадаємо, наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд розкрив плани будівництва лінійного “міста майбутнього” під назвою The Line без автомобілів, з нульовим викидом парникових газів і під управлінням штучного інтелекту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram