Новини
22 Травня 2023
400

Лідери шести країн Африки “ініціюють мирний процес”

Для цього вони планують відвідати Київ та москву

На фото: президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса/REUTERS

Делегація лідерів шести африканських країн планують у червні відвідати Київ та москву, щоб “ініціювати мирний процес”, повідомляє Associated Press із посиланням на міжнародного перемовника Жан-Іва Олів’є, який допомагав організувати зустрічі.

До делегації ввійдуть президенти Південно-Африканської Республіки, Сенегалу, Єгипту, Республіки Конго, Уганди та Замбії. Президенти України та росії вже нібито погодилися зустрітися з африканськими лідерами.

Олів’є прибув 21 травня до Москви та незабаром поїде до Києва, щоб обговорити логістику майбутніх перемовин. Шість африканських президентів, ймовірно, діставатимуться до Києва нічним поїздом із Польщі, як це робили всі інші іноземні лідери, які відвідували Україну після 24 лютого 2022 року.

Переговори схвалили Сполучені Штати, Євросоюз, ООН, Китай та Африканський Союз. За словами Олів’є, африканські лідери планують обговорити постачання більшої кількості зерна з України та обміни полоненими.

Крім того, делегація хоче обговорити, як країнам Африки легше отримувати вантажі з російськими добривами та як їх оплачувати. Добрива з росії не підпадають під міжнародні санкції, але США та низка західних країн наклали обмеження на російські вантажні судна.

Водночас Жан-Ів Олів’є зазначив, що не очікує на негайний прорив у питанні припинення бойових дій в України. “Якщо нічого не станеться, я не думаю, що ми завершимо нашу першу місію щодо припинення вогню”, — сказав перемовник.

Країни Африки не єдині, хто хоче сприяти мирним перемовинам між Україною та росією. Таку ідею висловлювали, наприклад, у Китаї.

Нагадаємо, згідно з підрахунками експертів, процес повоєнного відновлення України має завершитись до червня 2026 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram