Драйв Новини
27 Вересня 2021
1 908

Лідери премії Innovation by Design: Електрика із солоної води, “надруковані” будинки та бігові прилади для незрячих

Investory News підготували добірку найцікавіших проєктів

Видання Fast Company щорічно проводить премію Innovation by Design, щоб виділити найцікавіші інновації в галузі дизайну. У 2021 році воно відзначило 37 проєктів. Найцікавіші з них — далі.

Портативний ліхтар-зарядник на солоній воді

За даними ВООЗ, у 2010 році без електрики проживало близько 1,2 млрд. У 2016-му їх число скоротилося до 840 млн, а до 2030 року зменшиться до 500 тис. Але це все одно багато, пише Fast Company.

Разом зі стартапом з поновлюваних енергоджерел E-Dina, компанія WaterLight створила лампи, які перетворять в електрику солону воду. За словами творців, пристрій працює не тільки як ліхтар, а й зарядка для мобільного телефону.

Щоб отримати світло, необхідно наповнити пристрій двома чашками океанської води: вона виступає в ролі електроліту і реагує з магнієм. Після однієї такої “підзарядки” ліхтар WaterLight може пропрацювати до 45 днів.

У квітні 2021 року компанія вислала 50 таких ламп в одну з найбідніших і віддалених південноамериканських громад. Тепер місцеві діти можуть робити уроки пізно ввечері, а рибалки ловити ночами рибу. В майбутньому засновники хочуть масштабувати бізнес і шукають для розробок інвесторів на Kickstarter.

Надруковані на 3D-принтері будинки для бездомних

Розташований в американському місті Остін Community First! Village — це приміське сусідство для людей, які довгий час жили на вулиці. Щоб отримати житло в комплексі, необхідно подати заявку. Навесні 2021 року там з’явилися шість нових будинків — їх за 24 год надрукувала компанія Icon на 3D-принтері.

Такі споруди коштують дешевше, але забезпечують мешканців усім найнеобхіднішим: крім основних зручностей, в будинках є вентилятори, кондиціонер, телевізор і навіть веранда. Витрати на воду та електрику в одного з поселенців щомісяця становлять близько $50.

Браслети з “тривожною” кнопкою

Більшість засобів самооборони для жінок призначені, щоб протистояти нападнику: будь то перцевий балончик, свисток або ножик. Однак “безпечних” коштів на ринку мало.

Для цієї мети жертви сексуального насильства Квінн Фітцжеральд і Сара де Саррага запустили у 2020 році стартап Flare. Вони закінчили курси ювелірного дизайну і розробили “тривожні” браслети: налаштувати аксесуар можна, під’єднавши його до телефону через Bluetooth. Після цього досить натиснути спеціальну кнопку, щоб:

• запустити заздалегідь записане голосове повідомлення — від партнера або батьків;

• надіслати друзям і рідним геомітки;

• надіслати сповіщення в службу порятунку.

Працює браслет від акумулятора, який служить до двох років, тому постійно заряджати його не доведеться.

Додаток, який показує дітям, яким “упередженим” може бути алгоритм

Алгоритми постійно викликають обговорення та отримують чимало критики з боку уразливих соціальних груп. Вплив алгоритмів на повсякденне життя не до кінця усвідомлюють дорослі, не кажучи вже про дітей. Допомогти останнім захотіла дизайн-студія Artefact.

Вона розробила додаток The Most Likely Machine, щоб діти зрозуміли, що алгоритм часто видає той чи інший результат на основі заздалегідь заданих характеристик — або “забобонів”. Щоб наочно це продемонструвати, компанія придумала в додатку вигадану школу, у кожного учня якої є три варіанти майбутнього: вступити до престижного ВНЗ, стати популярним в інтернеті або залишитися шибеником.

У ролі “школярів” виступали історичні особистості на кшталт Альберта Ейнштейна і Мерлін Монро. Спершу діти повинні були розподілити атрибути: здатність адаптуватися, підприємливість, агресивність. Потім зазначити, які з них виражені у персонажа найяскравіше. Після цього система допомагає визначити, кого яке майбутнє чекає і показує, як міг змінитися фінал, якби дитина відповідала на питання по-іншому.

Електросамокат-мустанг з 12,5-дюймовими колесами

Компанія Taur хоче, щоб електросамокати стали настільки ж бажаними, як і мустанги, каже її співзасновник Карсон Браун. Однак більша частина представлених на ринку продуктів схожа на дитячі самокати: такі ж безглузді, кволі та небезпечні, пише Fast Company. Модель Taur, своєю чергою, оснащена:

• потужними 12,5-дюймовими колесами, покритими синтетичним кевларом, — щоб гарантувати плавне пересування;

• платформою у 2,5 раза ширше традиційної — щоб обидві ноги можна було поставити поруч, для рівноваги.

• світлодіодним підсвічуванням, яке кидає відблиск на спину водія, — так його швидше помітять автомобілісти.

Корпус електросамоката виконаний з авіаційного алюмінію, який можна з легкістю переробити, коли самокат вийде з ладу.

Світлодіодна система для сільського господарства

Нідерланди — другий за величиною експортер продовольства у світі після США і лідер в галузі сталого сільського господарства. Країна вже обладнала вертикальні ферми, а тепер використовує світлодіодні лампи, щоб рослини швидше росли. Одну з таких світлових систем розробила студія Roosegaarde: з червоних, синіх і ультрафіолетових світлодіодів.

Компанія пояснює, що її світловий проєкт Grow — це не тільки красива інсталяція, але й результат наукових досліджень. Поєднання кольорів вона підбирає залежно від середовища і вирощуваної культури. У неправильних умовах рослина може як зрости вгору, але залишитися крихким, так і навпаки, розвинути міцний стовбур, але не витягнутися. Світлодіоди розв’язують цю проблему.

Наприклад, цибуля-порей особливо чутлива до червоного і синього світлодіодного освітлення. А ультрафіолет підвищує стійкість сільськогосподарських культур: з ним вони менше потребують пестициди.

Бігові пристрої для незрячих

Сьогодні слабозорі та незрячі можуть бігати тільки із собакою-поводирем або провожатим, однак Google хоче це змінити. Разом з НКО Guiding Eyes for the Blind компанія запустила проєкт Guideline — систему на основі машинного навчання, яка вже допомогла одному незрячому пробігти 5 км без сторонньої допомоги.

Ось як це працює: користувач надягає на голову остеофон, який передає звукові вібрації в кісткові тканини щелепи, розміщує на поясі телефон з камерою і починає біг уздовж намальованої на дорозі лінії. Камера стежить за розміткою, а телефон аналізує, чи відхиляється від неї незрячий. Якщо так, то остеофон відправить попереджувальний сигнал і буде збільшувати гучність, якщо бігун не замінить траєкторію.

Технологію протестували в листопаді 2020 року і з’ясували, що систему збивають з пантелику сторонні об’єкти — наприклад, листя з дерев. Модель також не знає, як розпізнавати пішоходів, велосипедистів, камені та палиці. Але Google має намір розширити навчальні матеріали для штучного інтелекту: додати різні міста, дороги, погодні умови, час доби.

Кросівки, які можна взути без рук

Щоб надіти взуття, нерідко потрібна вправність, пише Fast Company. Але найскладніше доводиться людям з обмеженими можливостями — з захворюваннями на зразок артриту або паралічем. Компанія Nike створила перші кросівки, надіти які можна без рук і не нахиляючись.

У підошовну частину Nike Go FlyEase вбудований шарнірний механізм: він “розділяє” взуття на дві частини — одна з них нагадує капці без задника, в якій потрібно засунути ногу. Під вагою тяжкості ця частина опуститься, а спеціальна гумка над підошвою допоможе зафіксувати стопу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram