Новини
22 Січня 2021
685

Лідери країн ЄС запланували нові обмеження на подорожі

Про детальніші умови перетину кордонів буде оголошено наступного тижня

В ЄС домовилися залишити межі відкритими всередині блоку з урахуванням продовження боротьби з коронавірусом, але висловилися за впровадження обмежень на несуттєві поїздки, повідомляє Politico.

Після зустрічі лідерів на відеосаміті у четвер, 21 січня, глава Євроради Шарль Мішель заявив, що країни ЄС повинні тримати свої кордони відкритими, але “можна розглянути обмеження для несуттєвих поїздок”.

“Слід категорично не заохочувати всі другорядні поїздки, як всередині країни, так і, звичайно, з-за кордону”, — заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

І додала, що для захисту єдиного ринку повинні бути зроблені виключення для основних робітників і вантажів. Вона попередила, що суцільне закриття кордонів завдасть шкоди економіці, але не допоможе стримати вірус.

Видання зазначає, що в понеділок, 25 січня, Європейська комісія запропонує нові заходи у спробі скоординувати обмеження на поїздки на фоні сплеску вірусу та загрози появи нових штамів. Ідея полягає в тому, щоб додати на карту поширення коронавірусу в державах ЄС нову “темно-червону” категорію, яка використовуватиметься для регіонів, де вірус циркулює на дуже високому рівні.

Люди, що прибувають з цих районів, повинні будуть пройти тест перед вильотом або повинні бути поміщені на карантин після прибуття.

Країни ЄС минулого року погодили карту з кольоровим кодуванням від зеленого (низький ризик) до помаранчевого (середній ризик) і до червоного (високий ризик). Цей крок викликав критику, оскільки велика частина ЄС тепер позначена червоним кольором і на карті не показано основні відмінності між країнами.

Комісія також запропонує нові заходи безпеки для людей, які подорожують з третіх країн, серед яких Україна, враховуючи вимогу пройти тестування перед поїздкою. В’їзд до ЄС з весни минулого року залишається закритим для більшості українців. В’їхати можуть тільки окремі категорії громадян.

Лідери ЄС також погодилися під час відеоконференції про можливість узгодження загальних стандартів сертифікатів про вакцинацію для медичних цілей. Однак вони залишили на потім дебати про те, чи можна використовувати ці сертифікати для подорожей, як того хочуть Греція та Іспанія.

Нагадаємо, наприкінці минулого року на британській території було виявлено новий тип коронавірусу COVID-19.

Тим часом усі країни світу витратили на боротьбу з коронавірусом більше ніж $13 трлн. За даними експертів, наступного року глобальний держборг досягне 125% сукупного ВВП.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram