Новини
20 Листопада 2020
686

Легендарний інвестор розповів, як можна визначити майбутнього мільярдера

Джейсон Калаканіс знає, чим відрізняється просто божевільна ідея від ідеї на мільярд

Бізнес-ангел Джейсон Калаканіс, який інвестував у Uber, Airbnb, Robinhood, Calm і Trello на ранніх стадіях, поділився секретом, як відрізнити просто божевільну ідею від божевільної ідеї на мільярд доларів. У шоу Джордана Харбінгера він розповів, за якою ознакою можна визначити майбутнього засновника компанії-єдинорога.

Під час інтерв’ю інвестор зізнався, що вважав Airbnb жахливою ідеєю, але прийняв рішення інвестувати у сервіс після знайомства з його засновником Брайаном Ческі. “Божевільний, але зі знанням справи”, – так Калаканіс описав Ческі й інших підприємців, які приходили до нього за допомогою, й у результаті побудували компанії вартістю понад $1 млрд.

“Божевілля” таких фаундерів полягає у тому, що вони готові реалізовувати ідеї, на які інші ніколи б не зважилися. “Уявіть собі фаната наукової фантастики років двадцяти, який сказав вам, що поїде в Росію, аби дізнатися, як вони будують ракети. Потім він повернеться до США, щоб створити компанію й будувати космічні кораблі самостійно. Маячня? Так, але саме так Ілон Маск звучав на початку 2000-х років”, – наголосив Калаканіс.

Другий ключовий критерій, який використовує інвестор для пошуку майбутніх мільярдерів – те, що він називає “знанням справи”. Коли засновник Uber Тревіс Каланік проводив презентацію програми, деякі машини “дивилися” не у тому напрямку, у якому їхали. Калаканіс запитав фаундера, чому ця функція не працює належним чином, і був вражений тим, наскільки Каланік одержимий деталями.

“У той час у Сан-Франциско було два таксі, вони їхали дорогою боком. Я сказав щось на кшталт: “це що, токійський дрифт?”. На що Каланік відповів, що це дійсно велика проблема, оскільки в iPhone 3G є тільки GPS, через це сигнал затримується, а коли ми будемо впевнені, що водій їде на південь, зображення тут же повернеться. Я одразу подумав, що Боже мій, він реально про це міркує?»” – поділився інвестор.

І додав, що приділяє більше уваги особистості фаундера, а не бізнес-ідеї, яку він представляє. “Ви повинні робити ставку на людей. Навіть якщо підприємець створює неправильний продукт на неправильному ринку, він може бути досить розумним і упертим, щоб сказати: “О, це не спрацювало, нумо внесімо пару невеликих коригувань, або, може бути, повністю все змінимо”. І у нього це вийде… “, – пояснив він.

Раніше Investory News писали, що у 2019 році кількість мільярдерів у світі й загальна вартість їх статків значно зросли після скорочення роком раніше, досягнувши рекордних показників. Так, у світі минулого року налічувалося 2825 мільярдерів, що на 221 особу, або на 8,5%, більше, ніж у 2018 році. При цьому загальна вартість їх статків збільшилася на 10,3% у річному вираженні, досягнувши $9,4 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram