Герої
15 Вересня 2020
3 052

Ларрі Кінг: Король ефіру

Історія створення та розквіту телешоу рекордсмена Larry King Live

На фото: Ларрі Кінг

Ларрі Кінг — один із кращих телеведучих Америки, відомий тим, що міг підтримати цікаву бесіду з будь-яким героєм. Він майстерно вів розмову та налаштовував до відвертості.

Лоренс Харві Зейгер (справжнє ім’я та прізвище телеведучого) народився 19 грудня 1933 року у Брукліні, Нью-Йорк. Сім’я Ларрі переїхала до США з Білорусії. Батько — Едвард Зейгер, який народився в Україні, був адміністратором ресторану та співробітником на оборонному концерні, а мати — Дженн, працювала в текстильній промисловості. Він ріс у родині ортодоксальних євреїв.

Коли Кінгу було дев’ять років, батько помер від серцевого нападу. Щоб прогодувати Ларрі та молодшого сина, мати вдалася до допомоги соціальних служб.

Смерть батька дуже сильно вплинула на хлопчика. Він втратив інтерес до навчання і не зміг вступити до університету. Після закінчення школи він влаштувався на роботу, щоб допомагати матері. Головною мрією молодого Лоренса була робота на радіо.

Одного разу Ларрі випадково познайомився з диктором CBS і задав йому питання: “Як потрапити на радіо?”. Диктор порадив йому переїхати у Майамі, де ринок радіомовлення тільки зароджувався, і відкривалися можливості у новачків потрапити в ефір. Хлопець скористався порадою та переїхав у Майамі.

Спочатку був ряд невдач, але згодом він потрапив на радіоканал Майамі-Біч WIOD. Кінг працював асистентом, бігав за кавою, а часом займався прибиранням.

Щасливий випадок, що привів його на місце ведучого, стався 1 травня 1957 року. На передачу не з’явився ведучий, і Ларрі довелося цілий вечір працювати діджеєм, провести один спортивний випуск і два новинних.

Його дебют виявився вдалим, і компанія запросила його на роль ведучого. Саме тоді він обирає собі псевдонім “Larry King”, оскільки прізвище Зейгер було занадто складним та етнічно забарвленим.

На фото: Ларрі Кінг

Паралельно “щасливчик” влаштовується на роботу офіціантом, де відточує майстерність інтерв’юера, тренуючись на гостях.

Перед запуском телешоу Larry King Live він встиг попрацювати, як журналіст. Ведучи колонки у газетах “Майамі Геральд” та “Майамі Ньюс”, працював оглядачем на спортивних змаганнях, проводив шоу суспільно-політичного характеру.

На початку 1970-х років його кар’єра ледь не закінчилася. Любов до азартних ігор довела його до фінансових махінацій. Журналіста звинуватили у привласненні грошей ділового партнера. Йшлося про значну суму, і в підсумку він втратив роботу на радіо й телебаченні.

Кілька років Кінг заробляв статтями в журналах і працював коментатором на гоночному треку. Через кілька років справа владналася, і він повертається в ефір.

У 1978 році на радіостанції Mutual Broadcasting Network він запустив “Шоу Ларрі Кінга”, що стало справжнім проривом. У кожній передачі у студії з’являвся гість, у якого журналіст брав інтерв’ю, а потім свої запитання гостю задавали слухачі, які телефонували до студії.

Свій стиль Ларрі Кінг сформував досить швидко. Для нього було важливим створити комфортні умови для гостя, у якого він бере інтерв’ю, і витягти з гостя максимум інформації. “Я ніколи не говорю “я”, коли беру інтерв’ю. Я всього лише посередник”, — говорив ведучий.

На фото: Ларрі Кінг, Дональд Трамп з дружиною Меланією

Легендарне телевізійне шоу Larry King Live почало виходити на CNN у 1985 році. Воно тривало 25 років. В ефір вийшло 6120 випусків, було проведено понад 60 тисяч інтерв’ю, зокрема з усіма президентами США, починаючи з Річарда Ніксона.

Серед інших знаменитостей — Мартін Лютер Кінг, Маргарет Тетчер, Міхаїл Горбачов, Тоні Блер, Елеонора Рузвельт, Ненсі Рейган і Барбара Буш, Білл Ґейтс, Біллі Грем, Одрі Хепберн, Френк Сінатра, Пол Макартні, Марлон Брандо, Барбара Стрейзанд, Мадона, Принс, Аль Пачино та інші не менш відомі особистості.

У 2010 році на піку слави він несподівано закрив шоу та пішов із CNN. Останнім гостем його програми був Арнольд Шварценегер.

У 2013 він продав права на своє шоу телеканалу RT America.

У 2015 році статки ведучого оцінювалися у $150 млн.

Наразі він веде два ток-шоу в інтернеті та Larry King Now на каналі Ora.tv.

У травні 2020 року 86-річний Кінг уклав контракт з 4Forty4 Media на $5 млн. Він планує вести власний підкаст, який буде мати назву “The Millionth Questions”.

На фото: Ларрі Кінг та Арнольд Шварценегер

Цікаві факти:

— Ларрі називає себе “суперєвреєм”. “Я — справжнісінький єврей: люблю єврейську кухню, єврейську культуру, єврейський гумор. Мені подобається бути євреєм. Мені імпонує, що євреї надають величезного значення освіті та сім’ї. Я поділяю ці цінності. Вони є невід’ємною частиною моєї особистості”.

— Окуляри та підтяжки — дві головні складові образу телеведучого. Прекрасно розуміючи, що зовні він далеко не красень, Ларрі вирішив взяти оригінальністю. Цей образ виник чисто випадково. Якось під час одного інтерв’ю Ларрі зняв піджак, і співрозмовник, дивлячись на його підтяжки, моментально розслабився та налаштувався на душевну розмову. Ну а окуляри одягнув, щоб виглядати солідніше.

— Під час інтерв’ю вся його увага направлена на співрозмовника. Негласне правило телеведучого — аби його гостю було комфортно. Тому він ніколи не ставить багато питань. “Я мінімаліст. Моє коронне питання — Чому?”.

— Найулюбленішими його співрозмовниками були Френк Сінатра та Білл Клінтон. “В обох було почуття гумору, обидва любили поговорити”, — говорить Ларрі.

— У 2000 році відбулося інтерв’ю з Володимиром Путіним, під час якого саме Ларрі задав “незручне” запитання: “Що там з цим підводним човном?” (мова йде про “Курськ”, який затонув), на яке отримав вичерпну відповідь “Він затонув”.

— Шоу Larry King Live занесено у Книгу рекордів Гіннесса, як найтриваліше шоу на телебаченні з беззмінним ведучим.

— Образ телеведучого був використаний у мультфільмі “Bee movie” (“Бі Муві”). Також він “грав” в “Мисливцях за привидами” і навіть озвучував потворну сестру Доріс в усіх мультфільмах про Шрека.

Кадр з мультфільму “Bee movie”

— Тележурналіст був одружений вісім разів, причому двічі з них на одній і тій же жінці. На його думку  це “трохи ненормально”, і  шлюбів має бути не більше трьох. Але, на жаль, він нічого не може з собою вдіяти.

— Ведучий вів украй нездоровий спосіб життя. Після ефіру він завжди випивав келих віскі, викурював у день чотири пачки цигарок.

— Після смерті знаменитість планує заморозити своє тіло за допомогою кріоніки. Про це він заявив в ефірі CNN.

— За свою кар’єру Кінг зібрав безліч професійних нагород: дві Премії Пібоді, кілька нагород Cable ACE Awards. Багато разів був номінований на “Еммі” та є членом Національної Зали Слави радіомовлення, Зали Слави телебачення та має власну зірку на Алеї Слави в Голлівуді. Він є автором статей у декількох газет та журналів та автором бестселерів за версією газети New York Times.

На фото: Ларрі Кінг та Хіларі Клінтон

9 секретів спілкування від відомого ведучого:

1. Беріться за будь-яку роботу, яка дозволить вам потрапити у бізнес.

2. Продовжуйте отримувати досвід.

3. Зберігайте вірність принципам.

4. Знайте свою роль у розмові.

5. Залишайтеся допитливим.

6. Живіть сьогоднішнім днем.

7. Довіряйте інстинктам.

8. Будьте самим собою.

9. Ніколи не здавайтесь.

Стиль найпростіших питань, “питань з вулиці” — став візитівкою та головним секретом успіху Ларрі Кінга.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram