Країна
30 Вересня 2020
2 869

Криза в туристичній галузі позбавить світовий ВВП $1,17 трильйона

А 120 мільйонів працівників залишаться без роботи

Сектор міжнародного туризму може недоотримати $1,08-1,17 трлн залежно від того, відкриються кордони у вересні або грудні. За підсумками року ООН у своїй доповіді про вплив пандемії COVID-19 на туризм прогнозує загальне зниження туристичного міжнародного потоку до 78%, або на 1,1 млрд осіб, що призведе до зниження доходів у секторі з $1,5 трлн у 2019 р. до $400 млрд у 2020 р.

Аналіз і прогнози ООН ґрунтуються на даних, представлених у звіті Всесвітньої туристичної організації при ООН за липень 2020 р. За перші п’ять місяців цього року міжнародний потік туристів знизився на 56% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У квітні, коли кордони більшості країн були закриті, кількість міжнародних подорожей скоротилася на рекордні 97%, а в травні зниження досягло 98%. Такий спад призвів до втрат туристичного комплексу в розмірі $320 млрд — це в втричі більше, ніж його втрати під час світової економічної кризи 2009 р.

Сектор туризму забезпечує 10,3% світового ВВП, 3% ВВП і 6% загального обсягу експорту країн G20. Через проблеми в цьому секторі світовий ВВП може знизитися на 2,8% ($2,22 трлн) у разі зупинки туристичного потоку на вісім місяців.

Водночас в окремих країнах (в основному малорозвинених і острівних державах) ВВП значною мірою або навіть практично повністю залежить від міжнародного туризму — економіка таких країн постраждає сильніше за все.

За даними Всесвітньої ради з туризму та подорожей (UNWTO), міжнародного неурядового громадського об’єднання з учасників індустрії туризму і подорожей, в Макао, наприклад, на туризм припадає 91,3% ВВП, на Мальдівах — 56,6%, на Багамських островах — 43,3%.

Наслідки закриття кордонів і скасувань авіаперевезень для таких країн є згубними: так, на острові Ямайка, 31,1% ВВП якого забезпечує сектор туризму, вже близько 300 тис. осіб стали безробітними через локдаун.

Безробіття — ще один наслідок зниження туристичного потоку. За даними UNWTO, в секторі зайнято понад 320 млн осіб і в залежності від того, відкриються кордони у вересні або грудні, 100-120 млн з них можуть втратити роботу. Причому в країнах, в яких туризм є основним джерелом доходу, безробіття, за прогнозами ООН, може збільшитися на 20%.

Найбільшому ризику піддаються дрібні, малі та середні підприємства (до 50 співробітників), які складають 80% всіх компаній зі сфери туризму. А третина робочої сили в турсекторі й зовсім зайнято у фірмах з 2-9 співробітниками. На таких невеликих підприємствах найчастіше зайняті молодь і жінки, багато з яких до того ж працюють неофіційно і саме вони, найімовірніше, позбудуться заробітку.

Розвиток туризму створює сприятливе середовище для прямих іноземних інвестицій. Тут прогнози ООН також невтішні: немає туризму — немає інвестицій в туризм.

Очікується зниження обсягу іноземних інвестицій у підприємства туристичного сектора на 40%: з $1,54 трлн у 2019 р. до $924 млрд у 2020 р. Ще на 5-10% обсяг інвестицій скоротиться в наступному році.

За даними звіту World Investment Report, за час локдауна особливо знизилися інвестиції у галузі розміщення та забезпечення харчуванням — на 94%.

Перспективи відновлення туристичного потоку досить туманні. Це впливає і на транспортні компанії. За прогнозом ООН, сумарні збитки авіакомпаній, на частку яких припадає 58% туристичних перевезень, у 2020 р. складуть від $324 млрд до $387 млрд.

За словами генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша, відновлення туризму — дуже важливе завдання і галузь повинна відродитися, щоб “знову забезпечувати робочі місця, стабільні доходи й захист культурної та природної спадщини”.

Джерело: UNWTO

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram