Новини
24 Січня 2020
701

Крісталіна Георгієва: Перспективи світової економіки значно покращилися за декілька місяців

Драйвером позитивних змін, за її словами, є зниження напруженості у світовій торгівлі

Перспективи розвитку світової економіки всього за декілька місяців серйозно покращилися, вважає глава Міжнародного валютного фонду Кристалітна Георгієва, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми в кращому становищі в січні 2020 р., ніж ми були в жовтні 2019 р., коли відбувалася річна зустріч МВФ”, — розповіла Георгієва у відповідь на прохання модератора сесії форуму в Давосі коротко сформулювати погляд на ситуацію у світовій економіці.

Сесія Global Economic Outlook традиційно закриває ділову програму Всесвітнього економічного форуму. Георгієва вперше приймає в ній участь в ролі глави МВФ, а її попередниця на цій посаді Крістін Лагард — як голова Європейського центробанку.

Георгієва нагадала, що МВФ прогнозує зростання світової економіки на 3,3% у 2020 р. та на 3,4% у 2021 р. “Це очевидне поліпшення у порівнянні з рекордно низькими 2,9% у минулому році”, — сказала вона.

Драйвером позитивних змін, за її словами, є зниження напруженості у світовій торгівлі.

Окрім того, зростання стимулювала монетарна політика центральних банків, які діяли синхронізовано. За підрахунками МВФ, 49 центральних банків зробили в сумі 71 зниження ставки, сказала Георгієва.

При цьому, за її словами, МВФ не вважає прогнозовану динаміку в 3,3% “фантастичною”, це все ще “мляве” зростання. “Ми хочемо бачити більше дій (спрямованих на стимулювання зростання) за межами монетарної політики, більш агресивну фіскальну політику, структурні реформи, спрямовані на посилення конкуренції”, — заявила Георгієва.

Лагард загалом розділила позитивний погляд Георгієвої, відзначивши позитивні сигнали в економіці ЄС — зокрема у сфері зниження безробіття і зростання доходів населення.

“У нас ніколи не було таких хороших показників зайнятості, ми, безумовно, повернулися в докризовий період”, — сказала Лагард. ЄЦБ очікує, що зростання доходів населення зумовить посилення споживчого попиту, і, відповідно, стимулює інфляцію, “зробивши наше життя легшим”. Однак поки що це тільки сподівання, оскільки наразі трансмісійний механізм ще не запрацював, визнала голова ЄЦБ.

Як писали раніше Investory News, Всесвітній банк прогнозує незначне збільшення темпів зростання світової економіки — з 2,4% у 2019 р. до 2,5% у 2020 р. А от у групі країн з розвиненою економікою сповільняться до 1,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram