Новини
26 Лютого 2021
1 159

Криптомільйонери віддають тисячі доларів за право власності на меми

Wired розповів, як влаштований ринок NFT-токенів

Біткоїн-еліта витрачає мільйони доларів на покупку цифрового мистецтва, пише Wired. По суті, вони купують за криптовалюту право власності на цифрове зображення, яке будь-яка людина може зберегти для себе на комп’ютер або зробити його скріншот.

Право власності на цифрові твори мистецтва забезпечується за допомогою NFT-токенів. Це ексклюзивний криптоактив, який неможливо поділити на кілька частин або підробити. Такий токен не є умовною одиницею і має відношення до конкретного цифрового об’єкта.

Наприклад, якщо в реальному житті одна людина займе іншому $1, йому буде все одно, чи повернуть йому ту ж саму купюру чи ні — головне, що він отримає долар назад. Однак якщо людина володіє об’єктом мистецтва, наприклад, картиною, і тимчасово передає її на виставку галереї, назад він хоче отримати свій оригінал, а не його копію. Так працюють і NFT-токени.

Вони привернули до себе увагу у 2017 році. Тоді канадська компанія Axiom Zen представила гру CryptoKitties, яка працює на базі блокчейну Etherium. Її суть полягає в тому, що кожен учасник може купити NFT-токен кота за Etherium (насправді — його зображення), а потім схрестити його з котами інших гравців.

Чим старший кіт, тим він дорожчий. Його можна також здавати в оренду для схрещування. Кошенята від “старих” котів і кішок коштують дорожче, ніж кошенята з молодих поколінь. Нові кошенята з’являються на платформі щодня, їх вартість як правило не перевищує $13-15. “Старі” коти можуть коштувати понад $130 тис.

На фото: CryptoKitties

Але цифрові котики далеко не єдиний NFT-актив. За даними сайту NonFungible.com, який професійно досліджує цю сферу, ринок NFT-токенів 2020 року зріс на 300% проти 2019-го, досягнувши обороту в $250 млн.

На онлайн-платформах Rarible, OpenSea і Nifty Gateway люди витрачають великі суми, щоб купити токени, що надають право власності на цифрові картини й картинки, які потім часто повторно продаються з аукціону за вищою ціною.

Серед цифрових художників є ті, чиї роботи продаються за сотні тисяч доларів. Наприклад, американець Майк Вінкельман (Beeple) нещодавно продав токен за свою роботу за $777 млн. Анімаційне зображення з Nyan Cat було продано за $580 тис., а вартість піксельних зображень з жабою-мемом Pepe на OpenSea сягає $147 тис.

На фото: жаба-мем Pepe

“Якщо все це здається вам дивним, то так, так і є. Ідея оплати символічного права власності на цифрові зображення, які живуть десь у мережі та які будь-хто може завантажити собі на комп’ютер, настільки дивна, що здається або безглуздою, або іронічною. Проте, прихильники NFT-токенів претендують на розв’язання проблеми права власності, адже монетизувати цифрове мистецтво практично неможливо”, — пише видання.

Нью-йоркський галерист Вінсент Харрісон говорить, що NFT-токени та можливість купувати цифрове мистецтво спонукають в людині первісний інстинкт накопичення, прагнення до статусних товарів, які мають попит лише в невеликому світі елітних колекціонерів.

Серед покупців цифрових творів мистецтва зустрічаються різні люди: крипто магнати, які шукають можливість зберігати свої заощадження, інвестори, які вивчають ринок криптовалюти й досліджують способи входу в нього, а також самі художники.

На фото: робота Майка Вінкельмана (Beeple), яка буде продана на майбутньому аукціоні Christie’s

Партнер паризької юридичної фірми ORWL Avocats Вільям О’Рорк зазначає, що регулювання покупки, володіння та продажу цифрових картин ще тільки належить розробити. NFT-токени, за його словами, не можна прирівнювати до криптовалюти й регулювати їх таким самим способом. Юрист вважає, що NFT-токен, всупереч своїм перевагам, все-таки не повністю захищає права власності власників цифрового мистецтва.

За словами О’Рорка, уваги потребують і онлайн-аукціони, на яких продаються цифрові картини. Річ у тім, що їх власники потенційно можуть використовувати фальшиві облікові записи для втручання в процес торгів. “Якщо у вас є десять облікових записів, ви можете штучно збільшити ціну NFT”, — говорить він.

“Подібна практика існує на eBay та інших майданчиках. Однак коли люди беруть участь в аукціоні з анонімної криптовалюти, порушників набагато складніше розпізнати”. На щастя, за його словами, вже існують техніки та методи визначення шахрайських дій, які допомагають їм запобігти.

Складно сказати, чи довго триватиме інтерес криптомагнатів і мистецької спільноти до NFT-токена і цифрового мистецтва. Галерист Вінсент Харрісон не сумнівається, що те, що відбувається — це тільки початок довгоочікуваного переходу, почасти викликаного закриттям музеїв і галерей через пандемію. “Це просто прискорення культурного зсуву”, — вважає він.

Директор лондонської Opera Gallery Федеріка Беретта впевнена, що аналогове мистецтво, ймовірно, збереже перевагу в довгостроковій перспективі. “Цифровий світ пропонує виняткові можливості для художників, колекціонерів, музеїв і галерей, і його також можна розглядати як фантастичне доповнення до традиційного мистецтва, — каже вона. — Але я не вірю, що в майбутньому мистецтво стане тільки цифровим”.

Нагадаємо, американська компанія Mastercard дозволить здійснювати операції за допомогою криптовалют. Конкретний перелік цифрової валюти поки не розголошується.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram