Бiзнес
22 Січня 2020
1 679

Крипта, облігації, валюта: Куди інвестувати у 2020 році?

Investory News розбиралися, які фінансові інструменти допоможуть зберегти та примножити кошти  

Минулого року статус найприбутковіших інвестицій отримали криптовалюта та гривневі ОВДП. Bitcoin з початку 2019 року до кінця грудня 2019 року зріс на 95%, при цьому влітку прибуток по ньому досягав +240%, попри те, що такі інвестиції продовжують бути надзвичайно ризикованими.

Високу прибутковість принесли й українські держоблігації – ОВДП. Загалом, протягом 2018-2019 років фізичні особи наростили портфель державних облігацій з 1 млрд грн до майже 10 млрд грн. Тобто, цей інструмент дозволив отримати високу дохідність разом з мінімальним ризиком та фактично відсутнім оподаткуванням.

“На початок минулого року дохідність ОВДП сягала 19,5%, наразі знизилася до 12,8-13%. Додамо до цього зміцнення гривні й реальний кейс деяких наших клієнтів приніс від +37,54% до +45,88%”, – розповідає Михайло Рітчер, керуючий активами в Kiborg.Systems.

Набули популярності й інвестиційні та пенсійні фонди. Як зазначив Андрій Кривонос, президент Гуманітарного центру, голова директорату Асоціації франчайзингу, інвестиційні фонди дозволяли отримувати дохідність вище ОВДП разом з пільговим оподаткуванням через виплату дивідендів. “А от пенсійні фонди активно використовуються у якості мотивації західними компаніями для українського персоналу за західними стандартами. З іншого боку, недержавні пенсійні фонди все частіше з’являються в портфелях українців, які прагнуть прогнозувати своє майбутнє та відкладати на безбідну пенсію”, – ділиться він.

Мали попит й банківські депозити. Цей інструмент найбільш зрозумілий для більшості українців. У 2019 році приріст розміщених коштів у банківських установах фізичними особами складав 5,6%, і на кінець року досяг близько 560 млрд грн.

Валютні ОВДП цього року урядом так активно не продаватимуться. Їх буде складно придбати і ставки за ними знижуватимуться

Не такі вже й популярні

Що стосується інвестицій у новому році, то експерти однозначно стверджують – прибутковість депозитів й ОВДП істотно знизилася, і тепер не настільки приваблива, як було раніше. У результаті, гроші шукатимуть нові альтернативи.

Попри це дохідність все ж таки цікавитиме інвесторів. “Наприклад, стимулом для інвестицій в українські ОВДП, номінованих в гривнях (середня прибутковість наразі +13% річних), залишиться чимала дохідність, у порівнянні з іншими світовими активами, відкриття ринку землі в кінці 2020 року та податкова амністія для власників ОВДП”, – вважає пан Рітчер.

Валютні ОВДП цього року урядом так активно не продаватимуться. Їх буде складно придбати, та й ставки за ними знижуватимуться. “Окрім низької дохідності, існує ще й валютний ризик через постійне зростання гривні проти долара та євро”, – пояснює Тарас Кучер, менеджер з управління активами КУА “ОТП Капітал”.

І додає, що вищу ніж по ОВДП та депозитах дохідність можна буде отримати, наприклад, в інвестиційних фондах, які працюють з інструментами фіксованої дохідності.

Інвестуємо у нерухомість

Одним із ключових “інвестиційних” інструментів для українців залишиться нерухомість. Як зазначає Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club, цей напрям має високі перспективи доходності, які можуть зрости до понад 15% завдяки інвестиційній активності, відкриттю ринку землю, а також пом’якшенню іпотечних умов.

Менші ризики нестимуть інвестиції у вторинний ринок, але при цьому вони менш дохідні. “Якщо здавати квартиру, придбану на вторинному ринку, то дохід від вкладень може коливатися в межах 2-3% на рік. У першу чергу, низький рівень доходу пояснюється високими комунальними платіжками, які впливають на привабливість ринкового сегмента”, – розповідає Олена Шуляк, народний депутат України, екс-генеральний директор компанії Midland Development Ukraine.

Інвестиції на етапі “котловану” можуть принести дохід на рівні 20-30% від початкових вкладень при продажі готової квартири, але за умови, якщо не буде проблем з будівництвом та введенням в експлуатацію самих об’єктів

Щоб отримати більший прибуток, варто інвестувати у житлову нерухомість на первинному ринку, але тут не варто забувати про ризики, пов’язані із надійністю забудовника.

“Інвестиції на етапі “котловану” можуть принести дохід на рівні 20-30% від початкових вкладень при продажі готової квартири, але за умови, якщо не буде проблем з будівництвом та введенням в експлуатацію самих об’єктів”, – пояснює Шуляк.

Інвестиції з метою подальшої здачі в оренду можуть принести дохід в межах 7-10% на рік. “Нове житло більш енергоефективне та комфортне, тому й дохідність його вища. Загалом, за оцінками, термін окупності інвестицій у квартиру в новобудові в Україні становить 8-13 років”, – вважає Олена Шуляк.

Якщо інвестор має на руках суму, що перевищує $100 тис., варто розглянути ринок комерційної та торгової нерухомості, оскільки статистика росту рівня роздрібних продажів в Україні у 2019 році демонструвала сталий приріст. Інвестиції у цей сегмент можуть принести  сталий пасивний дохід у межах 10-15%.

Золото, крипта та інші варіанти

Серед фінансових інструментів 2020 року варто виділити дорогоцінні метали, а саме інвестиції в золото. Андрій Шевчишин стверджує, що ринок має хороші перспективи. “Ціна на золото може досягти $1,8 тис. за тройську унцію. Тобто має потенціал прибутковості майже 20% у доларах США і 30% у гривні”, – розповідає він.


•••

Ціна на золото може досягти $1,8 тис. за тройську унцію. Тобто має потенціал прибутковості майже 20% у доларах США і 30% у гривні

•••


Проте на думку Тараса Кучера, трансакційні витрати на його придбання та валютний ризик можуть значно зменшити прибутковість даної інвестиції.

Непогане зростання може показати криптовалюта, особливо на фоні напруженості на Близькому Сході та чимраз більшому попиті близькосхідних покупців на неї. “До того ж Bitcoin у травні проходитиме період так званого «халвінга», коли вартість винагороди Майнер знизиться у два рази з 12,5 BTC до 6,25 BTC за блок. Це зниження може стати хорошим драйвером для зростання”, – пояснює Андрій Шевчишин.

Ще одним варіантом можуть бути депозити. Однак ринок очікує девальвацію нацвалюти на 10% до 26-27 грн/$, тому гривневі вклади покажуть низьку ефективність. У такому випадку прибутковішим буде використання валюти.

Варто розглянути й міжнародний ринок акцій, особливо американських компаній. Наразі набирають популярності індексні ETF-фонди, в які радять вкладатись експерти.

Тут варто звернути увагу на те, щоб фонд котирувався в гривні, а активи були вкладені в доларах. Адже коли американський фондовий ринок зростатиме, можна буде заробити як при зміцненні, так і при падінню курсу гривні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram