Бiзнес
20 Серпня 2020
616

Креативно підійшов: Американський мільярдер вирішив боротися з COVID-19 за допомогою штучного інтелекту

Унікальною базою даних про коронавірус наразі користується понад 2 тисячі дослідників

Мільярдер Том Зібель розбагатів завдяки тому, що у 2006 році продав свою компанії Siebel Systems корпорації Oracle. Наразі він намагається повторити той успіх зі своїм підприємством C3.ai, яке працює в області технологій штучного інтелекту (AI) і оцінюється у $3,3 млрд, повідомляє Forbes.

Як все починалось

Початок пандемії сповільнив розвиток компанії, тому Зібель вирішив з’ясувати, як можна використовувати дані, аби допомогти вченим у боротьбі з коронавірусом. За декілька тижнів підприємець створив так зване озеро даних, у якому міститься інформація про пандемію.

З його допомогою дослідники можуть безкоштовно отримати доступ до даних, зібраних Університетом Джонса Хопкінса, Всесвітньою організацією охорони здоров’я, американським Інститутом вимірювання показників й оцінки здоров’я (IHME), а також десятками інших організацій, які відстежують поширення хвороби.

За словами мільярдера, близько 2 тисяч активних користувачів з усього світу, які вивчають інформацію про перебіг хвороби та способи її пом’якшення, використовують базу даних C3.ai.

До їх складу, як стверджує Зібель, входять дослідники з Національного інституту охорони здоров’я США, Массачусетського технологічного інституту та різних фармацевтичних компаній.

“Складність з наборами даних полягає у тому, що їх потрібно якось пов’язати між собою. Йдеться про величезні масиви з десятками тисяч полів і сотнями мільйонів записів. Щоб аналітики змогли працювати з ними, нам потрібно, наприклад, зв’язати дані про наявність у пацієнтів супутніх захворювань з даними про поширення COVID-19. На даний час ми вже з’єднали неймовірну кількість різних даних”, – розповідає мільярдер.

Про C3.ai

67-річний Зибель витратив понад десять років на створення технологій штучного інтелекту, з якими працює C3.ai. За словами підприємця, це обійшлося йому приблизно в $1млрд.

Його компанія займається передбачувальною аналітикою, тобто прогнозуванням майбутнього  завдяки поведінці об’єктів і суб’єктів з метою прийняття оптимальних рішень.

До числа клієнтів C3.ai входять хімічна корпорація 3M, нафтогазова компанія Royal Dutch Shell і військово-повітряні сили США.

В останні роки бізнес підприємця швидко розвивався. А вже до кінця фінансового року у квітні доходи C3.ai перевищили позначку в $160 млн.  Проте після початку пандемії Зібель став одним із декількох мільярдерів, які звернулися до держави за кредитом у рамках американської Програми захисту заробітних плат.

Він вважає, що через пандемію у світі розпочнеться рецесія, а багато компаній, що працюють в області технологій штучного інтелекту, оголосять про банкрутство.

Фахівці C3.ai впорядкували базу даних про коронавірус за допомогою автоматизованих інструментів, розроблених для обслуговування корпоративних клієнтів. Тепер учені з усього світу можуть отримати доступ до структурованих і читабельних даних про вірус.

Команда C3.ai впорядкувала перші 11 наборів даних у квітні, а до червня їх кількість збільшилася до 32. Зібель розповідає, що планує й надалі оновлювати базу даних, розміщену на хмарних серверах Amazon Web Services.

“Це природне застосування технологій штучного інтелекту. Як ми знаємо, є безліч способів використовувати їх. Деякі з цих способів вселяють страх, інші занадто обтяжливі. Цей спосіб використання AI у теорії повинен принести величезну користь суспільству”, – зазначає підприємець.

Великі плани

Створення бази даних – лише один із двох пов’язаних з пандемією проєктів, які Зібель запустив цієї весни. Він також заснував Інститут цифрової трансформації C3.ai, який у партнерстві з Microsoft виділяє гранти та негрошові ресурси вартістю понад $300 млн на проведення дослідницьких проєктів з вивчення коронавірусу.

За прийняття рішень щодо видачі грантів відповідають вчені з Каліфорнійського університету в Берклі та Іллінойського університету в Урбані-Шампейн. Наразі фінансування від Інституту цифрової трансформації C3.ai отримало вже 26 дослідницьких проєктів.

“Ми робимо все можливе, аби прискорити розвиток науки та допомогти впоратися з цією проблемою. Я думаю, що ми не зможемо відновити економіку до того часу, допоки не впораємося з коронавірусом”, – говорить мільярдер.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram