Новини
10 Квітня 2020
728

Країни ЄС домовилися про пакет допомоги на понад €500 мільярдів для підтримки економіки країн євроблоку

Основна його складова – дешевий кредит на подолання наслідків надзвичайної ситуації на 240 мільярдів

У ніч на п’ятницю, 10 квітня, міністри фінансів країн-членів ЄС після кількох тижнів суперечок, які виявили глибокі розбіжності всередині єврозони, домовилися про пакет допомоги обсягом понад €500 мільярдів для підтримки економіки країн євроблоку, які найбільше постраждали від пандемії COVID-19, повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що пакет допомоги складається з трьох частин. Це кредитні лінії обсягом до €240 млрд у рамках Європейського стабілізаційного механізму (ESM) передбачені для країн, які найсильніше постраждали від наслідків пандемії COVID-19.

Ще €200 млрд з гарантійного фонду Європейського інвестиційного банку EIB призначені для кредитів підприємствам, крім того, ще €100 млрд мають виділити на запропоновану Єврокомісією програму SURE для переведення співробітників підприємств у режим неповної зайнятості.

Додатково планується створити тимчасовий Фонд відновлення (Recovery Fund), кошти з якого спрямують на оздоровлення економіки. “Однак питання джерел фінансування цього фонду та інші подробиці його роботи ще потребують уточнення”, – пише видання.

Як зазначає Reuters, кредити в рамках європейського стабілізаційного механізму будуть доступні, допоки криза через COVID-19 не закінчиться.

Комісар ЄС з питань економіки Паоло Джентілоні у своєму Твіттері описав угоду як “пакет безпрецедентного обсягу підтримки системи охорони здоров’я, фондів допомоги безробітним, ліквідності бізнесу та фонду плану відновлення”.

Своєю чергою міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) схвально прокоментував ухвалені антикризові рішення. “Сьогодні великий день європейської солідарності та сили, – заявив політик. – Нині вдалося знайти “три сильні відповіді” на спричинену пандемією кризу. Йдеться про здоров’я наших громадян, про безпеку робочих місць і про те, щоб багато підприємств вистояли у цій кризі”.

Водночас міністр фінансів Італії, котра нині надзвичайно потерпає від наслідків епідемії COVID-19, Роберто Гуальтьєрі назвав цей антикризовий пакет великим успіхом для італійського уряду.

Щодо так званих євробондів – об’єднаних боргових зобов’язань Європи, на запровадженні яких наполягали Італія та Іспанія  (мають особливо великі борги) учасники переговорів не домовилися. Проти цього виступили більш заможні країни на кшталт Німеччини, Нідерландів, Фінляндії або Австрії.​

Як зазначила увечері 9 квітня канцлерка Німеччини Анґела Меркель перед початком фінального раунду переговорів, “є багато інших способів продемонструвати солідарність, якої наразі так потребує Європа”.

Раніше Investory News писали, що Євросоюз планує зібрати €15 млрд ($16,31 млрд) для допомоги в боротьбі з пандемією коронавірусу у світі, особливо африканським державам. Кошти планують направляти на підтримку сфер охорони здоров’я та зайнятості в країнах, які є партнерами європейської спільноти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram