Новини
14 Червня 2021
715

Країни G7 домовилися запустити альтернативу китайському “Шовковому шляху”

Ініціатива деякими чиновниками описується як “зелений план Маршалла”

Країни G7 домовилися про запуск міжнародної ініціативи Build Back Better World з метою створення інфраструктури в країнах, що розвиваються, потреба в якій оцінюється більш ніж у $40 трлн. Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

У межах ініціативи кошти спрямовуватимуться на проєкти у сферах боротьби зі зміною клімату, охорони здоров’я, цифрових технологій та гендерної рівності.

Основними принципами ініціативи виокремлено, наприклад, прозорість фінансування, відповідність цілям Паризької угоди щодо клімату й мобілізація приватного капіталу. “Мається на увазі, що країни, яких підтримують, отримають більший доступ до фінансування низьковуглецевих проєктів, таких як вітряні електростанції та залізні дороги”, — зазначає Financial Times.

І додає, що ініціатива країн G7 — це західний конкурент китайського “Нового шовкового шляху”, також відомого як проєкт “Один пояс — один шлях”. “Президент США Джо Байден закликав надати бідним країнам нове джерело інфраструктурного фінансування, створюючи “демократичну” альтернативу китайським позикам, які на Заході вважають інструментом поширення впливу Пекіна, — пише газета. — Деякі чиновники охарактеризували ініціативу як “зелений план Маршалла”, але менших масштабів”.

За словами одного високопоставленого американського чиновника, США та багато партнерів країни й друзів зі всього світу довгий час скептично ставилися до ініціативи Китаю. За його словами, китайська влада продемонструвала “недостатню прозорість, низькі екологічні та трудові стандарти, а також підхід, який погіршив становище багатьох країн”.

“Однак до цього часу ми не пропонували позитивної альтернативи, яка б показувала наші цінності, стандарти, а також те, як ми ведемо бізнес”, — заявив він.

Китай розкритикував країни G7, вказавши, що “по-справжньому багатосторонні відносини” ґрунтуються на діяльності ООН. “Час, коли глобальні рішення диктувалися маленькою групою країн, давно минув”, — заявив представник китайського посольства у Лондоні.

При цьому організації, що займаються екологією, виступили з критикою ініціативи через недостатній обсяг інформації про те, як вона працюватиме та фінансуватиметься.

Раніше Investory News писали, що у світі дедалі більше зростає нерівність. А от драйверами зростання світової економіки стануть відкладений попит у Китаї та масштабні грошові вливання в економіку США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram