Фото: Depositphotos

Наразі сонячна енергетика забезпечує понад 2% потреб людства в електроенергії. На перший погляд здається, що це мало, але використання енергії Сонця швидко зростає: торік у світі встановили геліоелектростанцій, які використовують енергію сонячних променів, загальною потужністю в 102 ГВт. При цьому нові станції на вугіллі додали до світової енергосистеми 50 ГВт, газові — 46 ГВт, атомні — лише 5 ГВт. Для порівняння: пікове споживання електроенергії в Україні 15 грудня 2019 року склало, за даними Укренерго, менше 20 ГВт.

ТОП-10 країн за розвитком сонячної енергетики. Нові потужності СЕС, що введено в дію у 2017 і 2018 роках

Країни з ТОП-10 розвитку сонячної генерації додали минулого року більш ніж 1 ГВт потужностей кожна. Але перша п’ятірка ринку значно випереджає інших.

#1. Китай — беззаперечний лідер глобального ринку сонячної генерації та її розвитку

Східна держава зменшує оберти: у 2017 році там побудували СЕС загальною потужністю 52,8 ГВт. А минулого року в Китаї встановили 44,4 ГВт нових сонячних потужностей. Це перше скорочення з 2014 року і його головними причинами називають послаблення стимулюючих програм, зменшення цін на електроенергію на аукціонах та обмеження для нових проєктів на підключення до мереж. Проблеми не стають на заваді глобальному лідерству Китая. Країна додала в 4 рази більше потужностей СЕС, ніж США, що знаходяться на другій сходинці рейтингу.

#2. В США забезпечено стабільний розвиток потужностей СЕС

У 2017 і 2018 роках у Сполучених Штатах введено однакові потужності сонячних електростанцій — 10,6 ГВт. Сонячна енергетика розвивається, не дивлячись на збільшення імпортних мит на обладнання та зміни у системі корпоративного оподаткування. Політика стимулювання виробництва чистої енергії на рівні центрального уряду та окремих штатів робить привабливим інвестування в сектор сонячної енергетики.

#3. Індія втрачає темп розвитку сонячних потужностей

У 2017 році Індія майже наздогнала США за об’ємом введення в дію СЕС, але нові податки на товари та послуги, тривалі обговорення щодо безпеки та гарантій і вимоги щодо випуску сонячних панелей безпосередньо в Індії призвели до того, що минулого року індійський ринок скоротився і залишився на 3-й сходинці у світі.

#4. В Японії зменшились об’єми введення в дію потужностей сонячних електростанцій

Скорочення стимулюючих заходів для промислових СЕС та обмеження приєднання до мереж виявились фатальними для зростання ринку в Японії. В найближчий час очікується запуск проєктів, які планувались до введення нових правил. Це залишить сонячну енергетику на межі 4 ГВт потужностей на рік, але до зростання ринок, за попередніми оцінками, перейде лише у 2024 році. Це значне скорочення у порівнянні з введеними 7,2 ГВт у 2017-му.

#5. Австралія показала “зірковий” результат — майже 300% зростання

У 2017 році “зелений” континент лише сягнув позначки в 1 ГВт нових сонячних потужностей, а у 2018 австралійці побудували вже 5,3 ГВт СЕС. Раніше австралійське “сонячне диво” було розташоване на дахах будинків: майже 22% з них генерують електроенергію. Але торік вибухнула промислова електрогенерація — введення нових потужностей зросло зі 100 МВт до 3,5 ГВт. Можливо, цей блискучий результат залишиться поодиноким: у 2020 році частина стимулюючих заходів для великих СЕС припиняє свою дію.

Україна в найближчі 5 років може опинитися в топ-20 за темпами розвитку сонячної енергетики

Україна не залишилась осторонь сонячної революції. У 2018 році встановили 802 МВт потужностей СЕС — втричі більше, ніж у 2017, потужність введених в дію станцій зросла на 228% у порівнянні з об’ємами приєднання до мережі у 2017. А за 2019 рік ми додали майже 2 ГВт. За сприятливих умов, за 5 років отримаємо ще 10 ГВт.

Встановлена потужність енергосистеми України на жовтень 2019 року

Якщо “високий” прогноз справдиться, українські СЕС у 2023 році будуть мати встановлену потужність близько 13 000 МВт

Україна шукає енергетичної незалежності, і розвиток сонячної енергетики є одним з факторів, що наближають нас до цієї мети. Але маємо обмеження — відсутність систем накопичення енергії, брак регулюючих і резервних потужностей в енергосистемі. Так само загрозою для збільшення частки СЕС в енергобалансі є зменшення об’ємів підтримки галузі з боку держави та додаткові адміністративні бар’єри. На це вказує досвід більшості лідерів ринку. Але загальносвітова динаміка розвитку сонячної енергетики, інших ВДЕ і технологій зберігання електроенергії все більше висвічує майбутні проблеми для виробників та експортерів викопного палива.

За матеріалами Baker Tilly Ukraine

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram