Новини
26 Січня 2021
792

Костянтин Гура: В Україні потенціал ринку “зелених” облігацій оцінюють у $36 мільярдів

Тим часом потужність “зеленої” енергетики минулого року зросла на 22%

До 2030 року Україна зможе залучити через випуск “зелених” облігацій $36 млрд, про це повідомив в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура у колонці виданню “Економічна правда”.

“Україна готує запуск ринку “зелених” облігацій для залучення коштів на енергоефективні та “зелені” проєкти. Потенціал ринку — $36 млрд до 2030 року”, — зазначив він.

За словами голови Держенергоефективності, наразі здійснюється пошук пілотних проєктів для випуску “зелених” облігацій. Україна має всі можливості вже найближчим часом запропонувати міжнародній спільноті “зелені” облігації під реалізацію національних проєктів у сфері альтернативної енергетики, енергоефективності та інших проєктів екологічного спрямування.

“Акцент робитиметься на муніципальних “зелених” облігаціях. Ми шукаємо надійних партнерів, які готові бути першими й зробити пілоти з випуску “зелених” облігацій. Ми зробимо фокус саме на муніципальних “зелених” облігаціях, а Держенергоефективності стане відповідальним за їх верифікацію”, — наголосив Гура.

Наразі розроблено проєкт розпорядження уряду “Про схвалення Концепції впровадження та розвитку ринку “зелених” облігацій в Україні” — концепцією передбачено механізми, терміни та план дій для формування національної моделі ринку “зелених” облігацій.

За даними Міжнародної фінансової корпорації (IFC), потенціал українського ринку енергоефективності та “чистої” енергетики до 2030 року — $73 млрд. Половину з них — $36 млрд — можна залучити саме завдяки випуску “зелених” облігацій.

Тим часом загальна потужність відновлюваної електроенергетики в Україні зросла на 22% і досягла 8,5 ГВт (+1,6 ГВт). “За рік близько 8 тисяч сімей перейшли на сонячні панелі. Таким чином, на початок 2021 року таких сімей вже майже 30 тис.”, — коментують у Держенергоефективності.

Загальна потужність усіх сонячних станцій у домогосподарствах — 780 МВт. Протягом 2020 року в “зелену” енергетику в Україні інвестували €1,24 млрд, з них €46 млн інвестовано в проєкти з енергоефективності через програму “теплих кредитів” (€35 млн кредитів) і Енергосервіс (122 договори на суму €11 млн).

Всього інвестовано у 1,6 ГВт потужностей, найбільше — сонячних електростанцій (1169 МВт), ще 226 МВт — сонячні електростанції у приватних домогосподарствах. Щодо вітроелектростанцій — то профінансовано 144 МВт потужностей.

Нагадаємо, згідно зі звітом аналітичних центрів Ember і Agora Energiewende, минулого року в Європі вперше виробили більше енергії за допомогою “зелених” джерел — 38%, ніж на викопному паливі — 37%. П’ята частина електроенергії ЄС вже надходила з вітряних і сонячних систем.

Найвищий відсоток було зафіксовано у Данії (61%), Ірландії (35%), Німеччині (33%) та Іспанії (29%). При цьому виробництво електроенергії на вугіллі скоротилося вдвічі, проти 2015 року. Наразі вугільні електростанції виробляють тільки 13% електроенергії в Європі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram