Новини
14 Жовтня 2019
1 026

Космічні пригоди: Скафандр для польотів на Марс та рейс на Crew Dragon до МКС

NASA планує зробити високотехнологічні костюми для місії “Артеміда” на Місяць та Марс

Пасажирський корабель Crew Dragon може виконати дебютний рейс на МКС з американськими астронавтами на борту в кінці 2019 р. або на початку 2020 р. Про це заявив глава компанії SpaceX Ілон Маск, пише The Verge.

“Якщо все піде за планом, це (перший політ Crew Dragon з екіпажем на борту — Ред.) буде в першому кварталі наступного року”, — сказав глава NASA Джим Брайденстайн під час відвідування об’єктів компанії SpaceX в Каліфорнії (США).

Американське видання зазначає, що заявлені плани можуть перешкодити неготовності парашутів і системи аварійного порятунку космічного корабля.

Crew Dragon повинен стати першим американським кораблем з 2011 р., який доставив на МКС не тільки вантаж, але і людей. Зараз астронавтам з США доводиться користуватися послугами Роскосмосу.

“Ми ще не запускали людей, але, сподіваюся, зробимо це пізніше в поточному році. Це безперечно стане кульмінацією багаторічної мрії для значної кількості людей, мене особисто і співробітників SpaceX”, — говорив раніше Ілон Маск.

Перший політ з екіпажем на борту повинен був відбутися вже в липні цього року, однак через технічні неполадки під час тестувань його довелося істотно відкласти.

SpaceX — одна з двох комерційних компаній, які розробляють космічні кораблі для доставки астронавтів NASA на МКС. З моменту закриття програми “Шаттл” у 2011 р., астронавтів агентства доставляють на станцію за допомогою “Союзів”. Ця співпраця обходиться NASA в $85 млн за одне місце.

Програма Commercial Crew, в якій беруть участь SpaceX і Boeing, спрямована на те, щоб істотно знизити ці витрати — до $50 млн за місце. Разом з тим, запуски в рамках програми весь час відкладаються: перший з них повинен був відбутися ще у 2017 р., але й дотепер виникають проблеми, які необхідно вирішити.

У березні цього року SpaceX відправила безпілотну версію свого корабля Crew Dragon, яка успішно зістикувалася з МКС і повернулася на Землю. Але через місяць космічний корабель загорівся під час наземних тестів на мисі Канаверал, що стало причиною тимчасового припинення подальших випробувань.

Також, повідомляє TechCrunch, аерокосмічне агентство NASA розпочало приймати заявки на створення нового типу космічного скафандра для польоту на Місяць і Марс. Вимоги до екіпіровки космонавтів досить високі, тому агентство звернулося за допомогою до сторонніх розробників і опублікувало своє бачення “космічних костюмів”.

Замовлення на розробку амуніції для майбутніх учасників місячної програми NASA розмістило на офіційному сайті держзакупівель США для оцінки вартості та доступності необхідних матеріалів.

У додатку до документа вказується призначення скафандра — участь в місії Artemis (“Артеміда”) з висадки на Місяць, а в перспективі й на Марс.

Згідно з проектом, кожен скафандр повинен бути унікальним і створений індивідуально під кожного космонавта. Для цього буде задіяна технологія 3D-сканування тіла з метою забезпечення максимального комфорту і зручності носіння екіпіровки.

NASA планує зробити високотехнологічні костюми для місії на Місяць.

Для створення такого костюма також потрібен цілий набір електронних компонентів — від систем життєзабезпечення до модулів бездротового зв’язку. Скафандр буде обмінюватися даними з космічним апаратом, який, у свою чергу, буде надавати інформацію пілоту і наземного центру управління.

Нагадаємо, компанія SpaceX презентувала багаторазовий космічний корабель Starship. Презентація відбулася на стартовому майданчику в Техасі. Багаторазовий космічний транспорт пристосований для подорожей на Місяць та Марс.

Також, NASA підписало угоду з корпорацією Lockheed Martin, яка виграла контракт на будівництво космічних кораблів Orion, призначених для запусків на Місяць в рамках програми Artemis. Всього можуть побудувати дванадцять, перші три вже до 2023 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram