Бiзнес
10 Липня 2021
1 776

Космічна індустрія залучає все більше інвесторів: На це є дві причини

До 2040 року галузь коштуватиме $1 трильйон

За даними BryceTech 2020 року космічні стартапи зібрали понад $7 млрд — удвічі більше, ніж два роки раніше. CEO BryceTech Карісса Крістенсен стверджує, що ця тенденція збережеться й цього року, повідомляє Rusbase.

11 липня Річард Бренсон відправиться до космосу на кораблі, побудованому його компанією Virgin Galactic. Через тиждень запланований політ екс-CEO Amazon Джеффа Безоса на космічному кораблі Blue Origin. А SpaceX Ілона Маска доставить американців на Місяць за контрактом з Національним управлінням з аеронавтики й дослідження космічного простору США.

Інвестори вкладаються у космічні технології більше, ніж будь-коли. Найбільші угоди дістаються компаніям, що запускають ракети до космосу, таким як SpaceX і Relativity Space. Минулого місяця Relativity Space отримала $650 млн через день після того, як Безос заявив щодо планів відправитися у космічну подорож.

Привертають увагу інвесторів стартапи у всіх секторах космічної індустрії: супутниковий зв’язок, життєзабезпечення людей, ланцюжки постачань і енергетика.

• У лютому Axiom Space, яка хоче побудувати першу комерційну космічну станцію, зібрала $130 млн.

• У квітні провайдер супутникового інтернету Astranis закрив операцію на $280 млн.

За словами співзасновника Umbra Гейба Доміносьоло, за останній рік його стартап отримав безліч дзвінків від інвесторів, тоді як раніше все було навпаки. Umbra розробляє супутники, здатні робити знімки попри погоду та умови освітлення.

Досягнення в космічній техніці

На думку багатьох керівників, аналітиків й інвесторів, частково інвестиційний бум викликаний технологічними досягненнями, завдяки яким не тільки країни, а й приватні компанії можуть розробляти космічні апарати та запускати їх до космосу.

Наприклад, технології для мобільних пристроїв дозволяють таким стартапам, як Planet, будувати й розгортати супутники, здатні робити знімки Землі щодня. А аналітичні можливості, які забезпечують машинне навчання, штучний інтелект і хмарні обчислення, підвищили попит на дані, вироблені цими супутниками.

Крім того, супутникові компанії тепер можуть заплатити за те, щоб запустити свою технологію до космосу. Це значно знижує економічні бар’єри. Наприклад, якщо місткість ракети становить 500 кг, а основне корисне навантаження — 300 кг, то решта 200 кг може використовувати інша компанія.

Стартап Astra, заснований 2016 року, хоче ще сильніше спростити відправку до космосу. Він планує здійснювати невеликі, але більш часті запуски та позиціює себе як будівельний блок в космічній індустрії, аналогічній хмарним обчисленням у вебстартапи.

На цьому ринку є й інші, більш усталені стартапи, наприклад Rocket Lab. Однак Astra сподівається подолати конкуренцію, пропонуючи ще більш маленькі та дешеві запуски. Перший буде здійснено вже цього літа, але за контрактом планується ще 50, зокрема для Planet і НАСА.

За словами CEO Astra Кріса Кемпа, подібну технологію розробляють безліч компаній, проте відправки до космосу часом доводиться чекати цілий рік. Так, наприклад, справи йдуть зі SpaceX. Astra заповнює цю прогалину, скорочуючи час очікування до одного місяця.

SpaceX збирається зробити важливий крок в індустрії та розробляє ракети з багаторазовим прискорювачем, такі як Falcon 9, а також Starship, повністю призначену для багаторазового використання. У травні компанія вперше успішно запустила й посадила останній прототип Starship.

Можливість повторного використання повинна трансформувати космічну індустрію. Так вважає Ліза Річ, засновниця Hemisphere Ventures, яка з 2014 року інвестує в космічні стартапи, а також засновниця і CEO компанії з розробки орбітальних місій Xplore.

Крім цього, Річ є членом ради директорів Aurvandil Acquisition, що набуває стартапи, які розробляють космічні технології. У травні вона зв’язалася з інвесторами, щоб отримати кілька мільйонів доларів для Aurvandil Acquisition. Протягом години їй практично вдалося досягти своєї мети, що, за її словами, “просто велика рідкість”.

Нові засоби фінансування

Остання хвиля угод також частково викликана зростанням популярності SPAC (компанії, які збирають кошти для придбання бізнесів), таких як Aurvandil Acquisition. З точки зору стартапу, це ефективний спосіб залучити великі кошти на ранній стадії.

Раніше деякі інвестори уникали космічних стартапів, тому що часто для розробки технології й отримання з неї прибутку потрібно значно більше часу, якщо порівнювати з соцмережею або додатком.

SPAC дозволяють компаніям вийти на біржу раніше, ніж за традиційного IPO, тому інвестори можуть перевести в готівку свої кошти набагато швидше. Вартість публічної компанії, як правило, частково ґрунтується на прогнозах зростання, а не на фактичних доходах.

Десять компаній в космічній індустрії оголосили про плани злиття з SPAC, сім з них, зокрема Planet і Astra, — 2021 року.

• Planet об’єднається з dMY Technology Group IV, яка, як очікується, отримає $434 млн.

• Угода з Holicity принесе Astra близько $489 млн. Процес злиття почався у грудні, а минулого тижня компанія вже вийшла на біржу Nasdaq.

За оцінкою Крістенсен з BryceTech, у результаті дев’яти угод зі SPAC було залучено $3,9 млрд, а загальна вартість компаній склала $20 млрд. Інвестори, засновники й аналітики очікують, що космічна галузь продовжить стрімко розширюватися. Morgan Stanley прогнозує, що до 2040 року індустрія коштуватиме $1 трлн проти $350 млрд 2020 року.

Крістенсен очікує, що розвиток галузі стимулюватиметься завдяки збільшенню державних контрактів як на дослідницькі місії (місячна програма “Артеміда” від НАСА), так і на військові цілі й цілі національної оборони.

Інші експерти розглядають комерційні подорожі як “залізну дорогу”, що забезпечить масовий доступ до космосу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram