Драйв
11 Липня 2019
3 179

Коштовний вік: Дитяча мрія за 6 мільйонів

Investory News підготували добірку найдорожчих та неперевершених іграшок світу, з якими й пограти страшно. Хіба що шанобливо дивитися на відстані та захоплюватися. Але, здається, ціни вражають більше, аніж робота майстра чи дизайнера

Лялька “Попелюшка” від Марини Бичкової

$75 тис. Фарфорова лялька Lily канадської лялькарки російського походження Марини Бичкової пішла з аукціону за $40 тис., а Попелюшка – за $75 тис. Дизайнер навіть створила таким чином своєрідний тренд – тепер багато авторів, чий талант не ставиться під сумнів, намагаються творити щось схоже зі стилістики та концепції. Але Марину це не хвилює, адже у неї черга із замовників-колекціонерів розписана на роки вперед.

Лялька “Lily” від Марини Бичкової

Всі ляльки Марини виготовлені вручну і кожна створюється, як унікальний персонаж. У ляльки дуже незвичайне обличчя, одяг та аксесуари зроблені зі срібла і дивовижно добре опрацьовані.


 

Іграшкове бойове судно Märklin

$112 тис. Німецька фірма-виробник іграшок Märklin зібрала в 1905 р. корабель “H.M.S. Terrible”. Він є копією бойового парового судна, яке входило до складу Королівського військово-морського флоту Великої Британії та використовувалося в роки Другої англо-бурської війни.

Іграшка довгий час належала відомому колекціонеру Рону МакКрінделлу. Після його смерті у 2011 р. корабель був виставлений на торги й незабаром куплений за суму, яка приблизно в півтора раза перевищувала очікування аукціоністів.

Ім’я нового власника “Жахливого” невідомо: покупець побажав залишити за собою право на анонімність.


 

Діамантовий автомобіль від Mattel’s Hot Wheels

$140 тис. На честь свого 40-го ювілею американський бренд Mattel’s Hot Wheels, що спеціалізується на іграшках для хлопчиків, випустив інкрустований діамантами автомобіль. При цьому габарити іграшкової машинки настільки малі, що вона цілком може поміститися в долоні дитини.

Дизайн авто розробила компанія Jason of Beverly Hills, яка виробляє аксесуари преміум-класу. Корпус і частина деталей машинки виконані з 18-каратного білого золота. Всього в обробці використовувалося 2,7 тис. білих, блакитних і чорних діамантів, загальною вагою 23 карати.


 

Поїзд Märklin

$179 тис. Коли до рук експертів аукціону Christie’s потрапив потяг, випущений в 1906 р. компанією Märklin, вони припустили, що призначався він не для ігор, а для того, щоб прикрашати вітрину магазину і залучати покупців.

На даху потягу могла вміститися дитина. Загальна довжина сягала 3,5 м. Один з вагонів було відведено під ресторан з верандою, а труба випускала справжній дим.

Першими власниками поїзда стало американське сімейство Гардінер: вони придбали розкішну іграшку ще до початку Першої світової війни. Майже через століття один зі спадкоємців родини вирішив розлучитися з поїздом і переправив його до Лондона, справедливо вважаючи, що сімейна реліквія викличе великий ажіотаж серед європейських колекціонерів.


 

Фігурка солдатика G.I. Joe

$200 тис. У 1960 р. компанія Hasbro запустила лінію іграшкових солдатиків, які могли рухати руками й ногами, та й взагалі виглядали цілком реалістично. Солдатиків назвали загальним ім’ям – G.I. Joe. За абревіатурою G.I. прихований запозичений з американського військового жаргону вираз “Government Issued” (Випустив уряд).

Фігурка солдатика G.I. Joe

Образ G.I. Joe трансформувався в залежності від поточних військових конфліктів, але справжню святобливість завжди викликали іграшки з найперших партій. У 2003 р. агент з продажу коміксів Стівен Геппе став щасливим володарем прототипу Солдата Джо – 30-тисантиметрової фігурки, зі зшитою вручну уніформою сержанта піхоти. У 60-ті роки іграшка коштувала $4. Однак з часом солдатики G.I. Joe стали настільки популярними, що перетворилися в героїв коміксів і мультфільмів. Майже через 40 років один з таких солдатиків був проданий на аукціоні за $200 тис.


 

Лялька Альбера Марке

$263 тис. На початку XX ст. одним з найпопулярніших лялькарів вважався Альбер Марке. У 1915 р. в Парижі пройшла виставка його ляльок, що прогриміла на всю Європу. Колекція складалася із сотні примірників, частина яких була відразу ж розкуплена.

Фахівці стверджують, ніби до наших днів дійшли лише двадцять ляльок, чия вартість тепер обчислюється десятками, а то й сотнями тисяч доларів. Найдорожче (поки що!) творіння Альбера Марке – порцелянова лялька, яка була продана у 2009 р. на аукціоні Theriault’s.


 

Найдорожча у світі Барбі

$302 тис. Радикально імідж найдорожчої Барбі не змінено, тому лялька представлена ​​в класичному вечірньому образі: зібране волосся, smoky-eyes і чорне коктейльне плаття. Від більш бюджетних аналогів іграшку відрізняє аксесуар на шиї. Розкішне намисто зібрано з прямокутних білих діамантів багетної обранки, що обрамляють рожевий діамант в один карат. Образ доповнює візитна картка ювеліра – каблучка з білим квадратним діамантом на правій руці ляльки.

Найдорожча у світі Барбі

Варто відзначити, що компанія Mattel гроші за найдорожчу ляльку Барбі віддала на благодійність – на дослідження в області онкології.


 

Платинова соска від Objet de Luxe

$400 тис. У колекції 2016 р. Objet de Luxe нью-йоркський ювелір ізраїльського походження Аїл Коен представив товари для дому та аксесуари. Одним з найпопулярнішим виробом стала соска, виконана з чистої платини вартістю $85 тис. Аксесуар прикрашений перлиною діаметром 10 мм і діамантами. На вибір пропонується кілька рідкісних відтінків діамантів: блакитний, чорний, фіолетовий і темно-зелений. За бажанням на сосці можна вигравіювати ім’я дитини або дату її народження. Унікальність в тому, що іграшка бездоганно зроблена вручну, при цьому форми ні на частку міліметра не відхиляються від своїх звичайних побратимів, зроблених промисловим способом. Звичайно, дитині цю соску дати не вийде і на шиї носити кулоном теж. Схоже, вона створена виключно для того, аби милуватися й захоплюватися.


 

На фото: Колін Мур зі своїм коштовним замком

$500 тис. Казковий замок Colleen Moore – це відомий на весь світ ляльковий будинок, яким володіла знаменита американська актриса, зірка епохи німого кіно Колін Мур. Будівництво будиночка було доручено серйозному архітекторові й дизайнерові Гарольду Гриву, який відразу взявся за справу.

Одна із кімнат казкового замку Colleen Moore

Зведення лялькових стін тривало кілька років – з 1928 до 1935 рр., а господиня могла насолоджуватися іграми з ним аж до своєї смерті в 1988 р. Також до створення замку доклали руку майже 700 майстрів – художники, різьбярі по дереву, ювеліри та склодуви. Одну з розписів виконав сам Волт Дісней, а статуетки староєгипетських богів були спеціально привезені з африканської країни, їх вік 4 тис. років.

Кімната принцеси замку Colleen Moore

Замок складається з 12 розбірних частин, в яких міститься в цілому понад дві тисячі предметів, в тому числі крихітні золоті канделябри й антикварні вази. До речі, останній раз вартість цього шедевра оцінювали ще в 1947 р., і не виключено, що з того часу вона суттєво збільшилася.

Зараз замок виставлений в Музеї науки в Чикаго. До речі, він і зараз продовжує відпрацьовувати витрачені на нього гроші, адже вхідний квиток в музей недешевий: дорослим потрібно віддати на касі майже $22, а дітям до 11 років – майже $13.


 

Золотий коник-гойдалка від Ginza Tanaka

$1,28 млн. На честь народження сина принца Японії Акісіно ювелірний бренд Ginza Tanaka підніс спадкоємцю коника-гойдалку з золота. Іграшка, виконана з 30 кг 24-каратного золота й стилізована під звичайного дерев’яного коника. Завдяки значній вазі й товщині корпусу на конячці можна як сидіти, так і гойдатися. Кінь виконаний в єдиному екземплярі й зараз доступний до продажу.

Правда, у використанні іграшка виявилася не дуже зручною: щоб перетягнути її з одного місця на інше, дитині потрібна допомога дорослих. З іншого боку, виробник запевняв, що золотий коник розгойдується більш м’яко, ніж її дерев’яні аналоги. Представники імператорського прізвища поставилися до своєрідного подарунка без ентузіазму: не дивлячись на загальне обожнювання, принцу з дитинства намагаються прищепити скромність та помірність.

Слід зазначити, що іншого такого коника замовили Jay-Z і Бейонсе для свого сина. Їм вона обійшлася у два рази дешевше.


 

Ведмедик Teddy

$2,1 млн. Перше плюшеве ведмежатко з’явилося в першій половині XX ст. Його виробником стала німецька компанія Steiff. Іграшку назвали ім’ям американського президента Теодора Рузвельта, який, як подейкують, на полюванні не захотів вбивати клишоногого, пошкодувавши бідолаху. Звичайно, новина не залишилася непоміченою. Саме тому плюшевого звіра назвали на честь благородного правителя.

У 2000 р. німецька компанія Steiff випустила ведмедика Тедді в наряді, створеному дизайнерами бренду Louis Vuitton. Ведмідь в елегантному пальті був виставлений на тематичному аукціоні в Монако і куплений корейським бізнесменом Джессі Кімом.


 

Той самий коштовний кубик Рубіка

$2,5 млн. У 1995 р. на честь 15-ої річниці кубика Рубіка на міжнародному ринку компанія Diamond Cutters International створила найдорожчий у світі куб “Masterpiece Cube”. Такий же рухливий, як і пластиковий варіант, “Masterpiece Cube” був зроблений ювеліром Фредом Куельяром з 18-каратного жовтого золота і 185 каратів (1350 шт.) різноманітних дорогоцінних і напівкоштовних каменів.


 

Іграшка Lamborghini Aventador LP 700-4

$4,7 млн. Точна копія спорткара Lamborghini Aventador LP 700-4 в масштабі 1:8 була зроблена вручну конструктором Робертом Галпеном у 2011 р. Робота зайняла близько 500 год, а вартість всіх витрачених матеріалів склала $2 млн.

Іграшкова модель автомобіля коштує в 12 разів дорожче, ніж оригінальний Lamborghini Aventador LP 700-4. Корпус мініатюрного суперкара виготовлений з сучасного карбонового матеріалу з золотими вкрапленнями. Диски коліс виконані з платини й золота, а фари, кермо, колеса та сидіння прикрашені діамантами. Коштовні матеріали обійшлися автору в $2 млн.


 

Лялька від Madame Alexander

$5 млн. Ця лялечка з усіх боків прекрасна, включаючи ціну. Колекція компанії Madame Alexander невелика – в ній п’ять шедеврів. Самі фігурки виконані вручну з хоч і якісного, але абсолютно рядового пластика.

Лялька від Madame Alexander

Однак, дизайнерські шубки виготовлені з натурального, але цілком звичайного хутра, від Оскара де ла Рента, сукні – від Christian Dior, аксесуари, декоровані кристалами Swarovski та 9-ти каратами алмазів – від Кетрін Бауман.


 

Механічна лялька L’Oiseleur (“Птахолов”)

$6,25 млн. Механічна лялька L’Oiseleur (“Птахолов”), зібрана з 2340 деталей полірованої сталі, – шедевр швейцарського музиканта Крістіана Байона. На її створення майстер витратив 15 тис. год (це рівно 16 років роботи по 16 годин на добу, без вихідних та свят). Один рух золотого ключа – і механічна лялька починає грати на флейті, від звуків якої пташки, що сидять на її руці, повертають голови. Іграшка ростом 120 см важить майже 55 кг.

Механічна лялька L’Oiseleur (“Птахолов”)

Лице, ноги й руки “Птахолова” зроблені з порцеляни. Одягнений він в точну копію костюма епохи Відродження. Кожен гвоздик і стібок по тканині виконані виключно вручну, а тканини з найдорожчих матеріалів – шовку, оксамиту та атласу. Навіть просто відлити її цілком із золота, наприклад, в тому ж розмірі, обійшлося б все ж дешевше.


Перераховуючи захмарні суми, подумалося, а скільки ж може коштувати найдавніша іграшка у світі та чи є така?
Виявилось, що у скельному масиві Холенштайн у Швабській Альбі, недалеко від міста Ульма (Німеччина), 25 серпня 1939 р. археологи знайшли в одній з печер стоянку стародавньої людини. Часу на дослідження не було, оскільки почалася Друга світова війна: всі знахідки склали до ящика та відправили на склад. Тільки після війни почали вивчати знайдені кісточки й виявилося, що це – іграшка, якій 40 тис. років.

Фігурка Людини-лева з Ульма, 40 тис. років

На фото статуетка Людино-лева з Ульма, зібраного з десятка осколків рога мамонта. Спочатку це була цілісна фігура, вирізана кам’яним ножем. Вона має висоту 29,6 см, ширину – 5,6 см і товщину – 5,9 см. Вирішили, що це був просто набір невеликих мамонтових кісток, яким не надали значення. Лише в 1969 р. музейний працівник, проводячи опис, зауважив, що ці шматочки можна скласти один з одним – і почалася робота. З 200 осколків вдалося зібрати фігуру, у якої не вистачало голови й різних частин тіла. У 1987 р. вчені отримали бракуючі фрагменти – і фігурка отримала сучасний вигляд.

Призначення фігурки невідомо, швидше за все, звичайно, діти в неї не грали, це був об’єкт культу, можливо, статуя божества.

Дана фігурка найраніша серед відомих людству, як антропоморфних, але непідтвердженість віку не дозволяє назвати її найстарішою на планеті. Однак в цьому сенсі вона конкурує з фігуркою Венери Холе-Фельс, знайденої в тому ж гірському масиві. Її вік відноситься в межах 32-40 тис. рр.

Венера Холе-Фельс, віком 32-40 тис. років

Фігурка Людини-лева охороняється ЮНЕСКО і є одним з головних експонатів міського музею в Ульмі. А якщо б її виставили на аукціоні, можна лише припустити, що вона побила б рекорд “Птахолова” за $6,25 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram