Драйв
5 Серпня 2020
2 843

Коштовні зйомки: Найдорожчі серіали з точки зору виробництва

Мільйони доларів витрачалися не так на гонорари акторів, як на комп’ютерну графіку чи дозвіл на авторські права

До 2000 рр. більшість серіалів являли собою багатосерійні мильні опери, сюжет яких розтягувався на роки, а то й на десятиліття. Але поступово ситуація змінилася, і поки на великі екрани все частіше виходили великобюджетні блокбастери й франшизи, оригінальні історії стали прерогативою телебачення.

Однак великі витрати на виробництво не завжди йдуть на користь серіалів. Investory News розкажуть про найбільш високобюджетні серіали та їх долі.

У цій добірці немає “Друзів” (1994 — 2004 рр.) з середньою вартістю епізоду в $10 млн і “Швидкої допомоги” (1994 — 2009 рр.) з бюджетом у $13 млн за серію, оскільки велика частина грошей йшла на гонорари акторів. В цьому випадку значний бюджет був витрачений на спецефекти, костюми й декорації.

“Гра престолів” (Game of Thrones, 2011-2019 рр.), бюджет: $15 млн за епізод

Це — епічне фентезі з годинними серіями, більше схожими на короткі дорогі блокбастери. До фінального сезону кожна серія в середньому коштувала $6 млн, а от останні серії обходилися каналу HBO по $15 млн.

Основна частина грошей йшла не на величезний акторський склад (більшість акторів були широко відомі до старту серіалу), а на постановку масштабних битв, декорації та спецефекти. Одні тільки дракони чого коштували.

“Корона” (The Crown, з 2016 р.), бюджет: $13 млн за епізод

У виробництво двох сезонів історичного серіалу Netflix вклали приблизно $130 млн. Велика частина грошей пішла на декорації та костюми.

Наприклад, весільна сукня королеви — точна копія, яка коштувала $37 тис. З’являється вона тільки в одній десятихвилинній сцені. У цій же сцені дія відбувається в Букінгемському палаці — і, звичайно, купити права на зйомки в цій локації неможливо, ні за які гроші. Тому фахівцям з комп’ютерної графіки довелося сильно попрацювати, щоб в найдрібніших подробицях відтворити локацію.

“Мандалорець” (The Mandalorian, 2019 р.), бюджет: $12,5 млн за епізод

“Мандалорець” — частина всесвіту “Зоряних воєн” та один із перших серіалів стрімінгової платформи Disney +. Компанія явно покладала великі надії на шоу, тому середня вартість епізоду — понад $12 млн, а його тривалість — не більше 30 хвилин.

Серіал тепло зустріли як критики, так і фанати всесвіту. “Мандалорець” продовжений на другий сезон.

“Відпал” (The Get Down, 2016 р.), бюджет: $11 млн за епізод

На музичний серіал про розвиток хіп-хопу в 1970 рр. у США Netflix не пошкодували величезних грошей: $120 млн за перший сезон. Гроші пішли не на акторів і навіть не на декорації — основна стаття витрат бюджету права використання класичних RnB, хіп-хоп і фанк хітів.

Автори планували зняти другий сезон шоу, але Netflix відмовилися, оскільки перший не зміг окупитися.

“Восьме почуття” (Sense8, 2015-2018 рр.), бюджет: $9 млн за епізод

Науково-фантастичний серіал від Netflix, який закрився після другого сезону, всупереч значній фанатичній базі.

23 епізоди серіалу знімалися в різних локація по всьому світу: США, Німеччина, Південна Корея, Ісландія, Мексика та Індія. На жаль, аудиторія серіалу виявилася занадто мала, щоб тримати його на плаву.

Однак через рік після закриття під тиском фанатів вийшов фінальний двогодинний епізод шоу.

“Марко Поло” (Marco Polo, 2014 р.), бюджет: $9 млн за епізод

Цей серіал про пригоди знаменитого дослідника в Китаї XIII ст. Шоу стартувало у 2014 р. з бюджетом $90 млн на перші десять епізодів. Гроші йшли на точні копії костюмів, декорації та комп’ютерну графіку. Серіал продовжили на другий сезон, не скоротивши витрати. Другий сезон став останнім для шоу.

Після закінчення “Марко Поло” Netflix втратили $200 млн.

“Рим” (Rome, 2005-2007 рр.), бюджет: $6- $10 млн за епізод

Ще одним масштабним серіалом каналу HBO був “Рим”. Рейтинги шоу не виправдали величезний виробничий бюджет, тому серіал скасували ще до виходу другого сезону.

Згідно з виданням Forbes, зйомки проходили в безпосередній близькості від історичних локацій і оцінювалися від $6 до $10 млн за епізод. В інтерв’ю Entertainment Weekly один із творців серіалу зазначив, що для HBO це був прекрасний досвід зйомок за кордоном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram