Герої
13 Серпня 2020
1 344

Король CZ: Як Чанпен Чжао скористався криптовалютною лихоманкою й став мільярдером всього за декілька років

Засновник Binance пройшов шлях від робітника McDonald`s до засновника однієї з найбільших криптобірж світу

Декілька років тому засновник криптовалютної біржі Binance Чанпен Чжао (Changpeng Zhao) був середньостатистичним жителем Піднебесної. Цього року він потрапив на обкладинку китайського Forbes й став відомим у криптовалютній спільноті як криптокороль Китаю – CZ.

Життя Чанпена змінилося після того, як він заснував у 2017 році криптобіржу для торгівлі криптовалютами та обміну на фіатні гроші. За декілька місяців його статки збільшилися до $2 млрд і він став найбагатшою людиною в Китаї серед тих, кому вдалося розбагатіти на криптовалюті.

Сімейні історіїТалановитий Blockchain-розробник народився у китайській провінції Цзянсу, проте через пробуржуазні погляди батька, родина Чжао було змушена емігрувати до Канади. У результаті чого більшу частину свідомого життя він провів саме у Ванкувері.

Як зазначає Profvest майбутній мільярдер на власному прикладі відчув складності життя в еміграції. У віці тінейджера він намагався активно допомагати своїм батькам, які втратили престижну роботу. Чанпен Чжао підробляв у McDonald`s, а також на автозаправках.

Попри шалене захоплення волейболом Чжао вирішив сконцентрувати зусилля на головному захопленні свого життя – комп’ютерних технологіях.

Після закінчення школи юнак без проблем вступив до головного ВУЗу Монреаля, саме факультет комп’ютерних наук став поштовхом у його історії успіху.

У студентські роки робота касира або заправника більше Чжао не цікавила, тому він знайшов більш престижний підробіток – біржову торгівлю. Саме таке незвичне захоплення й визначило подальше життя майбутнього мільярдера.

Після закінчення університету він багато подорожував, особливо полюбляв Токіо та Нью-Йорк. Мегаполіси завжди привертали його увагу шаленим трафіком й активністю. Саме у “Великому яблуці” майбутній CEO Binance осів, влаштувався на роботу у Bloomberg, де став експертом з біржового софту.

Геній програмування

Перший серйозний проєкт Чжао отримав у 2001 році, коли ще працював у NYSE. Він займався створенням спеціальної системи для розміщення торгових заявок на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Проте, спеціалістам він запам’ятався іншим проєктом, пов’язаним саме з  Bloomberg – Чанпен став частиною команди, яка працювала над створенням торгового сервісу для трейдерів Tradebook.

Талановитий розробник спеціалізувався на пошуку ефективних рішень для торгівлі ф’ючерсами. За 4 роки роботи його тричі підвищували. А на заході своєї кар’єри у Bloomberg він відповідав за взаємодію між регіональними підрозділами компанії, які перебували в ключових фінансових центрах світу: Токіо, Лондоні, Нью-Джерсі.

Саме у 2005 році Чанпен Чжао вирішує змінити щось у житті й покидає Bloomberg. Завдяки навичкам, які він отримав у компанії, програміст вирішив розпочати власну справу. Талановитий розробник заснував компанію, яка називалася Fusion Systems.

Майбутній CEO Binance продовжував створювати ефективне й багатофункціональне програмне забезпечення для біржових майданчиків, трейдерів. Розробник розвивав власну компанію протягом 8 років, попутно приділяючи увагу іншим перспективним стартапам.

З 2013 року він знаходить для себе нову пристрасть – криптовалюти й з головою поринає в реалізацію ідей, що пов’язані з цифровими грошима.

У світі крипти

Усе розпочиналося досить банально, друг Чжана з гри у покер працював керуючим директором венчурного інвестиційного фонду Lightspeed. Саме Рон Као заінтригував Чанпена Чжао криптовалютою, коли його компанія стала вкладати гроші у Bitcoin China.

Розробник став активно вивчати нові технології, присвячуючи цьому практично весь вільний час. Програміст від кірки до кірки простудіював дорожню карту проєкту, яку написав таємничий творець Bitcoin Сатоши Накамото.

Пізніше Чанпен подружився з Боббі Лі, який займав посаду гендиректора криптовалютної біржі Bitcoin China. Досвідчений управлінець порадив талановитому розробнику інвестувати 10% активів у Bitcoin саме у момент, коли монета активно зростала у ціні.

Знайомство з Роджером Вером стало одним із поворотних моментів у біографії Чжао, оскільки саме він запросив його до команди проєкту Blockchain.info. До речі, саме у той момент Чанпен й взяв собі відомий уже на весь світ нік CZ.

Далі була розробка сервісу, який створив надійний гаманець для зберігання криптовалюти, що стало трансформацію Blockchain – з маловідомої технології, вона стала надзвичайно популярною.

Через рік Чжао приєднався до команди біржового майданчика OKCoin, який надавав можливість конвертації криптовалюти у реальні (фіатні) гроші. Однак на новому місці програміст затримався менше ніж на рік.

Криптовалютна біржа Binance 

Знайомство з технологією Blockchain надихнуло молодого підприємця на думку, що варто створити власну компанію – у результаті й чого з’явилася Binance.

Чжао мав чітко сформульований план щодо того, як біржа повинна розвиватися надалі. Його платформа була спрямована виключно на конвертацію криптовалют, він не хотів працювати з фіатними коштами. Таке делікатне питання потребувало часу, тому Чжао довго вичікував слушного моменту для запуску проєкту.

Кульмінація в історії успіху Чанпена Чжао розпочалася у липні 2017 року, коли стартувало первинне розміщення токенів біржі. Завдяки вдалому ICO вдалося залучити понад $15 млн й продати понад 200 млн монет Binance.

Досвід Чжао у сфері розробки інноваційних фінансових технологій допоміг створити сервіс №1 у світі для торгівлі та обміну криптовалютою. Офіційний запуск платформи відбувся через 11 днів після закінчення первинного розміщення токенів.

Щоб стати найпопулярнішою криптовалютною біржею майданчику вистачило пів року. Клієнтська база зростала шаленими темпами. Чанпен Чжао найняв декількох працівників, які купували нові сервери на Amazon. Деякими моментами активність торгів просто зашкалювала, а добовий оборот перевищив позначку в $11 млрд.

На певний час Китай знову став важливим місцем у біографії Чанпена Чжао. Саме тут розташувалася найбільша у світі криптовалютна біржа. Однак після заборони цифрових монет і ICO у Піднебесній, йому довелося перевезти свій бізнес до Японії.

Сьогодні користувачам запропоновано понад 240 пар, 120 криптовалют. Основа клієнтської бази майданчики – американці та японці.

Цікаві факти про Чанпена Чжао

Засновник Binance надзвичайно скромний щодо предметів розкоші. Це помітно на контрасті з іншими бізнесменами, які заробили мільйонні статки на криптовалютах.

Чжао не користується послугами дорогих авіаперевізників, не скуповує об’єкти нерухомості та навіть немає особистої автівки.

У гардеробі Чанпена немає брендового одягу, наприклад такого як Gucci або Philipp Plein. Переважно він носить футболки з логотипом власної біржі. Бізнесмен практично не користується своїми грошима.

За рік CEO провідної криптобіржі подвоїв власний фінансовий стан і став найбагатшою людиною в індустрії цифрових активів. Його статки наразі оцінюються у понад $2,6 млрд. Унаслідок чого він піднявся на 805 рядків вгору престижного рейтингу Hurun Global Rich List.

Усі вакантні кошти він інвестує у власний бізнес, криптовалюту, перспективні blockchain-стартапи.

У 2014 році продав свій будинок у Шанхаї й на всі отримані кошти придбав біткоїни. Відтоді він їх не продавав, оскільки вірить, що монети продовжать зростати в ціні.

Чжао не вважає себе найбагатшою людиною в індустрії криптовалюти, тому усі рейтинги, що оцінюють його статки називає суб’єктивними.

Чанпен підтверджує, що тільки його частка у Binance оцінюється приблизно у $2 млрд, однак точну цифру він не готовий назвати, оскільки це конфіденційна інформація.

99% коштів CEO Binance інвестував у внутрішній токен біржі – монету BNB.

Чанпен Чжао проводить 20% вільного часу у твіттері. Спочатку Binance використовувала китайську платформу обміну повідомленнями WeChat, коли обмеження в 500 осіб для групи стали завдавати незручності, Чжао перемикнувся на корпоративний месенджер Slack. Однак і його покинув через проблеми з безпекою, тоді Binance перейшла у Telegram, де наразі проходить обмін інформацією з сотнями тисяч учасників, але такий формат не підійшов особисто Чжао. У результаті він перейшов у твіттер.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram