Новини
24 Грудня 2020
799

Конвертовані бонди у США збільшилися на $166 мільярдів завдяки успіху Tesla

Частка компанії в індексі Bloomberg Barclays US Convertible Total Returns становить 7,5%

Рік, що минає може стати одним із найкращих в історії американського ринку конвертованих облігацій, зростання популярності яких сприяє приклад Tesla Inc., повідомляє Bloomberg.

Обсяг конвертованих бондів, що перебувають в обігу, у США у 2020 році виріс на $166 млрд, до $400 млрд. Станом на кінець минулого тижня індекс Bloomberg, що відстежує сукупну прибутковість цих активів, піднявся з початку року на 49,44% і майже наблизився до рекордних 50,72%, зафіксованих у 2009 році.

Не тільки технологічні компанії. Видання зазначає, що американський виробник електромобілів Tesla є найбільшим і найвідомішим емітентом конвертованих бондів. Так, частка компанії в індексі Bloomberg Barclays US Convertible Total Returns становить 7,5%.

Цього року акції Tesla подорожчали майже у вісім разів. У понеділок, 21 грудня, вони увійшли до розрахунку індексу S&P 500. Це привернуло увагу до конвертованих бондів як прибуткового способу інвестувати у компанії, що постійно зростають, в умовах волатильності.

“Ротація ринку на користь циклічних акцій, компаній, що спеціалізуються на нових джерелах енергії, та фармкомпаній в умовах пандемії ще більше сприяла зростанню популярності цих активів на фоні найбільшого кредитного “буму” за останнє десятиліття”, — зазначає видання.

За словами старшого портфельного менеджера Insight Investment Management Джима Дуліна, наразі цікаво бачити різних емітентів: циклічні компанії, представники альтернативної енергетики та виробники товарів для здоров’я вдало презентовані на ринку конвертованих бондів.

“Це не тільки технологічні імена, які ви пам’ятаєте з часів доткомів”, — наголошує він.

Минулого тижня оператор гірськолижних курортів Vail Resorts Inc. залучив $500 млн за ставкою 0% річних на шість років на ринку конвертованих облігацій, попри те, що агентство S&P Global заявило про можливість зниження рейтингу облігацій компанії, якщо через пандемію туристи будуть утримуватися від поїздок на курорти у високий сезон або їх доведеться закрити.

Можливості та ризики. “Клієнти приватних керуючих активами та інституційні інвестори, які раніше не довіряли конвертованим облігаціям, тепер стали цікавитися ними”, — зазначають Джим Дулін і Френг Кампана з Insight.

Конвертовані бонди володіють багатьма характеристиками облігацій, але також надають інвесторам можливість обміняти їх на акції у разі успіху компанії. “Для позичальників, які зазвичай мають право вирішувати, чи будуть вони конвертувати бонди, це джерело дешевого фінансування”, — йдеться у повідомленні.

Tesla вперше випустила конвертовані бонди на суму $600 млн у травні 2013 року, встановивши ціну конвертації на рівні $124,52. Акції компанії тоді торгувалися за ціною близько $92,5 за штуку. Tesla була прибутковою, не мала рейтингів від великих агентств і використовувала значну частку коштів на покриття боргів, однак змогла збільшити розмір угоди та залучити кошти під 1,5% річних.

Видання наголошує, що ризиком як для позичальника, так і для кредитора є нерівномірне зростання компаній та волатильність акцій. Папери деяких компаній так і не досягають ціни, необхідної для конвертації облігацій, що означає — вони зображаються як борг.

Перспективи відновлення світової економіки у 2021 році знижують подібні ризики, що також є фактором, який сприяє зростанню попиту на конвертовані бонди. Джим Дулін і Френг Кампана покладають надії на вакцинацію від коронавірусу, проте не заперечують можливість тимчасових спадів.

Тим часом Ілон Маск у перший день, коли виробник електрокарів Tesla торгувався як компанія з індексу S&P 500, втратив $8,8 млрд.

Нагадаємо, на початку грудня капіталізація Tesla збільшилася до $609 млрд, акції компанії зросли на $42,72 (7%), до $641,76. У результаті автовиробник став шостою компанією у світі, ринкова вартість якої сягнула понад $600 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram