Новини
17 Травня 2019
1 047

Конкурент Airbus: Стартап Lilium протестував електричне аеротаксі

Запустити таксі-сервіс в різних містах планують до 2025 року

Фото: Lilium

Прототип п’ятимісного літаючого таксі, який розробив німецький стартап Lilium, вперше піднявся в повітря і успішно приземлився. Про це повідомляється на сайті компанії.

Випробування провели 4 травня, проте довгий час тримали в секреті. Машина, якою управляли дистанційно з землі, піднялася у повітря на полігоні Lilium в Мюнхені приблизно на метр, на якийсь час зависла на місці, після чого приземлилася.

Як повідомляють в компанії, на моделі встановлені 36 електричних двигуна, які можуть направлятися як вертикально для зльоту і посадки, так горизонтально для руху і набору швидкості. Компанія стверджує, що літаюче таксі зможе розганятися до 300 км/год і літати на відстань до 300 км, максимальна потужність – 2000 л/с.

Фото: ілюстрація польоту/Lilium

Від інших розробок, схожих на великі дрони, Lilium в першу чергу відрізняє наявність крил: компанія стверджує, що це допомагає зменшити витрати енергії на підтримку апарату в повітрі і, як наслідок, літати на більші відстані. Під час польоту, буде задіяно лише 10% потужності двигунів.

“Менше ніж за два роки нам вдалося розробити, побудувати і успішно запустити літаючий засіб, який стане зразком для нашого масового виробництва. Lilium Jet гарний, ми були вражені, коли побачили його зліт в перший раз. Прекрасний баланс дальності польоту і швидкості може в кращу сторону змінити по всьому світу те, як люди вважають за краще жити і подорожувати”, -говорить співзасновник і гендиректор стартапу Деніел Віганд.

Фото: Lilium

Як повідомляють у Lilium, компанія має намір побудувати мережу літаючих таксі, яка буде працювати за принципом Uber. Тобто, знайти найближчий вільний апарат можна буде через додаток. Керувати апаратом будуть пілоти, а не автоматика. Компанія обіцяє, що ціна польоту буде зіставна з вартістю поїздки на звичайному таксі, а ось час у дорозі буде в чотири рази менше. Запустити сервіс в різних містах по всьому світу стартап має намір до 2025 р. Випробування прототипу двомісного апарату компанія провела ще в 2017 р.

Як відомо, раніше авіагігант Airbus презентував робочий прототип свого аеротаксі CityAirbu. Як заявляють у компанії, почати комерційне використання нового аеротаксі планують також у 2025 р. Ця модель має стати основою для майбутніх лінійок eVTOL-продуктів Airbus.

Американський авіабудівний концерн Boeing став інвестором стартапу Aerion, який займається розробкою надзвукового пасажирського літака AS2. Сума інвестицій не розкривається, але відомо, що тепер концерн буде надавати конструкторську і виробничу допомогу стартапу. Льотні випробування заплановані на 2023 р.

Компанія Tesla планує запустити сервіс безпілотного таксі в США в 2020 р. Для цього компанія створить окремий автопарк. При цьому власники автомобілів Tesla також зможуть за гроші здавати свої машини під послуги таксі. Підприємець стверджує, що така опція дозволить власникам електромобілів заробляти до $30 тис. щороку.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram