Новини
16 Жовтня 2019
1 220

Компанію Ріната Ахметова оштрафували на 56 мільйонів гривень

Було порушено антимонопольне законодавство під час участі в трьох процедурах державних закупівель

Антимонопольний комітет України (АМКУ) за порушення законодавства про захист економічної конкуренції оштрафував ТОВ “Корум Україна” (з групи СКМ Ріната Ахметова) на 53 млн грн і АТ “НПК” Гірські машини “на 3,3 млн грн. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook глава АМКУ Юрій Терентьєв.

За його словами, компанії порушили антимонопольне законодавство під час участі в трьох процедурах державних закупівель, які проводило держпідприємство “Львіввугілля”.

Торги проходили через систему Prozorro. Замовник повинен був отримати врубові машини для добування вугілля (2 процедури) і елеватори та конвеєри (1 торги) — в загальному майже 330 млн грн.

“Однак справжньої конкуренції на торгах не могло бути, оскільки “Корум Україна” і “Гірські машини” узгодили свою поведінку, тобто, змовилися “, — зазначив Юрій Терентьєв.

Згідно з повідомленням, про змову свідчать наступні факти:

• пов’язаність компаній відносинами контролю через спільних засновників;
• наявність загальних працівників і уповноважених осіб (наприклад, для отримання пошти, до слова, в одному відділенні);
• надання один одному фінансової допомоги;
• продажу/придбання товарів один у одного;
• загальні засоби зв’язку;
• загальні IP-адреси;
• загальні властивості в файлах і схожість в оформленні документів.

“Наведена сукупність доказів розцінена Антимонопольним комітетом України як порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів”, — підкреслив глава АМКУ.

В свою чергу, ТОВ “Корум Україна” має намір оскаржувати це рішення АМКУ в судовому порядку в рамках встановленого законодавством терміну.

У компанії вважають, що встановлені АМКУ факти у своїй сукупності не свідчать про вчинення товариством антиконкурентних узгоджених дій.

“За результатами зазначених в справі торгів, ніяких поставок товарів ТОВ “Корум Україна” не здійснювало і не отримало доходів”, — йдеться в заяві компанії.

Як відомо, Антимонопольний комітет почав розгляд справи про концентрацію у вигляді придбання компанією кіпрської Vesco Limited акцій ПАТ “Часівоярський вогнетривкий комбінат” (Донецька область), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram