Новини
4 Серпня 2020
964

Колишній король Іспанії покидає країну на фоні фінансового скандалу

Його підозрюють у махінаціях, що пов’язані з будівництвом швидкісної залізниці між Меккою та Медіною

Колишній король Іспанії Хуан Карлос I заявив, що має намір покинути країну через фінансовий скандал, що розгортається. Про це рішення ексмонарх своєму синові, нинішньому королю Феліпе VI, оголосив у листі. Текст документа публікує сайт королівської сім’ї.

“У повідомленні королівської канцелярії не уточнюється, в яку саме країну і коли поїде Хуан Карлос. Він назвав прийняте рішення добровільним, водночас Філіпе VI висловив батькові щиру повагу та вдячність за такий крок”, – повідомляє Associated Press.

Хуан Карлос, який відрікся від престолу у 2014 році, опинився в центрі антикорупційних розслідувань як на батьківщині, так і у Швейцарії. Видання нагадує, що раніше цього року Верховний суд Іспанії розпочав розслідування відносно колишнього монарха. Паралельно перевірку ведуть і у Швейцарії.

Колишнього короля запідозрили у тому, що у 2008 році він отримав близько €76 млн (за іншими даними – $100 млн) від нині покійного короля Саудівської Аравії Абдалли.

“Прокуратура з’ясовує, чи не пов’язані ці виплати з контрактом на будівництво швидкісної залізниці між Меккою та Медіною, який у 2011 році дістався іспанським компаніям”, – йдеться у повідомленні.

Іспанський палац офіційно спростував припущення, що нинішній король знав щось про передбачувані фінансові махінації.

Феліпе VI раніше відмовився від успадкування статку батька, а також скасував стипендію, що надавалася колишньому монарху (близько $228 тис. на рік).

Тим часом стало відомо, що організатори втечі Карлоса Гона з Японії (колишнього керівника авто концерну Renault-Nissan-Mitsubishi, якого підозрюють в нецільовому використанні коштів Nissan для особистих потреб) отримали за це майже мільйон доларів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram