Країна
11 Травня 2020
3 992

Коли закінчиться карантин: Три сценарії розвитку міжнародного туризму після пандемії

Зниження експортної виручки від туризму в світі може досягти $1,2 трильйона

Всесвітня туристична організація ООН (UNWTO) розглядає три сценарії скорочення та відновлення міжнародного туризму після пандемії коронавірусу, відповідно до них число міжнародних туристичних прибуттів скоротиться від 58 до 80% за підсумками 2020 р.

• Перший сценарій передбачає падіння міжнародних турпотоків за підсумками року на 58% у разі, якщо поступове відкриття кордонів і ослаблення обмежень на поїздки почнеться в перших числах липня.

• За другим сценарієм число поїздок скоротиться на 70%, якщо ці заходи національні уряди здійснять на початку вересня.

• Третій, найгірший сценарій, як вважають в UNWTO, можливий, якщо міжнародний туризм не почне відновлюватися до грудня. У цьому випадку загальна кількість поїздок за 2020 рік впаде на 78%.

Як вважають в UNWTO, відповідно до цих сценаріїв пандемія може привести до втрати від 850 млн до 1,1 млрд міжнародних туристичних прибуттів. Експерти туристичної організації прогнозують, що зниження експортної виручки від туризму національних економік може досягти $1,2 трлн. Також можуть бути втрачені 100-120 млн прямих робочих місць у галузі туризму.

В організації підкреслюють, що нинішня криза, пов’язана з пандемією коронавірусу — найгірша для галузі з 1950 р. “Його вплив буде відчуватися в різних регіонах в різних ступенях. Першим може почати відновлюватися внутрішній туризм — майже половина з них вважає, що це станеться в липні-вересні й чверть — що в жовтні-грудні”, — зазначили в UNWTO.

Серед регіонів світу найбільш оптимістично експерти галузі оцінюють перспективи на Близькому Сході, де третина з них очікує початку відновлення вже в травні-червні 2020 р. Професіонали в обох Америках, Європі та Азії більш песимістичні — половина з них очікує відновлення туризму тільки у 2021 р.

У 2019 р., за даними UNWTO, у світі було здійснено 1,5 млрд туристичних поїздок, їх число зростало в середньому на 4% на рік 10 років поспіль. Таке ж зростання планувалося й на 2020 р., але, як впевнені фахівці, коронавірус не дозволить досягти цих показників.

В UNWTO також підрахували, що число міжнародних туристичних прибуттів у всьому світі впало на 22% з січня по березень в порівнянні з тим же періодом роком раніше.

При цьому в березні скорочення склало 57%, оскільки багато країн почали закривати кордони й припиняти міжнародне авіасполучення. Це призвело до втрати 67 млн ​​міжнародних прибуттів та близько $80 млрд доходів у галузі туризму за підсумками першого кварталу.

За даними UNWTO, в той час як країни Азії та Тихоокеанського регіону показують гірші результати за кількістю втрачених прибуттів — мінус 35% або 33 млн, в Європі, втратила 19% або 22 млн прибуттів, вплив коронавірусу також величезний. Трохи менше постраждали Північна й Південна Америки (мінус 15%), Африка (мінус 13%) і Близький Схід (11%).

Для порівняння, у першому кварталі 2019 р. у світі було здійснено близько 85 млн міжнародних туристичних поїздок, що на 4% більше, ніж за той же період роком раніше.

Які ж країни готові прийняти туристів і що вони пропонують під час ослаблення карантину. Як ми писали раніше, влада Сицилії оплатить туристам половину вартості авіаквитків, а також частину рахунку за готель в рамках стратегії по відновленню туризму на острові після закінчення пандемії коронавірусу.

Крім того, туристи отримають безкоштовні квитки в музеї та на місця археологічних розкопок. Ваучери з пропозиціями будуть доступні на сайті Visit Sicily. Серед заходів, запропонованих регіональними офісами по туризму — соціальне дистанціювання на пляжах.

На цю програму, за даними видання, буде виділено €50 млн , в той час як за березень і квітень туристична індустрія втратила близько €1 млрд.

Загалом поїздки в Італію для громадян держав ЄС плануються відновиться не раніше липня-серпня 2020 р. Перш за все Італія розраховує на туристів зі Скандинавії, Німеччини та інших німецькомовних країн.

Однак, влада Італії планує потім організувати “туристичні коридори” й з іншими країнами Європи — на основі домовленостей з конкретними державами.

Своєю чергою, міністр культури й туризму Італії Даріо Франческіні недавно висловився на користь відновлення туристичних потоків в країну. “Туризм в Італії почнеться знову, з усіма запобіжними заходами та в рамках максимальної безпеки. Тим, хто любить Італію, має бути дозволено повернутися, щоб насолодитися нею, хоча й відповідними приписами уряду та місцевої влади”, — зазначив він.

Ще 17 квітня міністр праці Іспанії Іоланда Діас заявила, що уряд країни поки не планує відкривати туристичну галузь для іноземців раніше кінця 2020 р.

Очікується, що в найкращому випадку в нинішньому році морські курорти Іспанії зможуть приймати лише внутрішніх туристів. Та й то відправлятися у відпустку іспанцям, можливо, доведеться в напівпорожніх поїздах і завантажених лише на дві третини літаках. Жорсткі вимоги до соціальної дистанції планують встановити також на пляжах і в ресторанах прибережних міст.

Винятком можуть стати лише Канарські острови — адміністрація цієї віддаленої частини Іспанії у квітні звернулося до уряду з проханням приймати не тільки внутрішніх, але й іноземних туристів. Така позиція пов’язана з тим, що архіпелаг постраждав від пандемії менше, ніж материкова частина Іспанії. Однак така можливість поки залишається під питанням.

Греція, якій вдалося стримати спалах коронавірусу (2,6 тис. хворих і менш як 150 смертей за весь час), вже озвучила оптимістичний сценарій відновлення туризму в середині літа поточного року.

Країна буде готова приймати іноземних туристів з 1 липня, якщо епідеміологічна ситуація в країні буде залишатися сприятливою й надалі.

За словами прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, цього літа туристи навряд чи зможуть розраховувати на звичні умови. “Можливо, не будуть відкриті бари, чи не буде тісних натовпів, але ви все одно зможете отримати фантастичний досвід у Греції — за умови, що глобальна епідемія піде по низхідному шляху”, — заявив він.

Німеччина вже анонсувала можливість провести відпустку за кордоном для своїх громадян. Поки ж як мінімум до 14 червня в країні ще зберігаються обмеження для виїзду за кордон.

Проте 6 травня німецький федеральний комісар по туризму Томас Барейсс заявив, що громадянам Німеччини незабаром все ж будуть дозволені закордонні поїздки, якщо влада зможе й надалі контролювати спалах COVID-19.

При цьому, ймовірно, збережеться заборона на великі групові поїздки, пише у своєму матеріалі про перспективи відновлення поїздок у ФРН портал Local.de.

У ньому ж зазначено, що оператори туризму й готелі вже готуються до відновлення послуг всередині країни — як очікується, багато німців цього літа вважають за краще провести відпустку в Альпах і на німецьких курортах Балтійського моря.

При цьому, ймовірно, будуть діяти вже традиційні обмеження у зв’язку з необхідністю дотримуватися соціальної дистанції — наприклад, розглядається варіант заповнення готелів тільки на 50%.

Вже з 1 липня Кіпр сподівається знову приймати іноземних туристів. Влада країни заявила, що будуть орієнтуватися перш за все на туристів з країн, які вже зуміли подолати пік пандемії.

Профільні туристичні відомства, як і їх колеги інших країн, розробляють спеціальний протокол для готельєрів та рестораторів, турагентств та інших бізнесів цієї галузі. Проект містить норми дезінфекції, дистанціювання та забезпечення масок і рукавичок.

Хорватія планує відкрити кордони для іноземних туристів вже в кінці травня, хоча влада країни сподівається, що ще до цього Євросоюз затвердить загальний протокол подорожей.

Коли відкриє туристичний сезон для іноземців Албанія, поки невідомо. Режим надзвичайного стану в країні продовжили до 23 червня. Однак ще до цього албанський міністр туризму і навколишнього середовища Бленді Клоса заявляв, що місцевий турбізнес зможе почати роботу влітку.

Влада вже готує правила повернення зарубіжних туристів у країну. Як очікується, на першому етапі прилетіти в Албанію можна буде тільки чартерними рейсами.

У Чорногорії з 18 травня планують запустити другий етап пом’якшення карантину, відкривши готелі й ресторани.

Прем’єр-міністр республіки Душко Маркович не назвав точну дату відкриття кордонів для іноземців, заявивши лише, що воно буде залежить від ситуації та рішень інших державах.

Поки ж Чорногорія відкрила свої кордони для морського туризму та очікує, що “марини в найближчому майбутньому будуть сповнені яхт з різних країн”.

Туреччина, всупереч тому, що займає восьме місце у світі за кількістю інфікованих коронавірусом, вже заявила про свою готовність знову приймати іноземних туристів. Влада вважає, що країна вже пройшла пік епідемії та зростання захворюваності йде на спад.

У країні вже розробили ряд нововведень, до яких доведеться звикнути гостям готелів та їх власникам. Раніше Investory News писали докладніше про це.

Вже з 11 травня Грузія планує відкрити Тбілісі — раніше столицю закривали на в’їзд і виїзд в рамках, щоб зупинити поширення коронавірусу.

Внутрішній туризм у країні планують дозволити з 15 червня, а кордони для туристів з-за кордону відкриють з 1 липня. Про це 7 травня заявив прем’єр-міністр країни Георгій Гахар, презентуючи план виходу Грузії з карантину.

Жителі Ізраїлю вже з 3 травня можуть подорожувати всередині країни. Першими почали приймати гостей цимери (невеликі котеджі для відпочинку) і готелі, що мають номери з окремим входом з першого поверху.

Потім в країні відкриються готелі, однак без використання громадських просторів — наприклад, планується, що їжу будуть доставляти в номери.

Влада Ізраїлю також дала зрозуміти, що планують відновити й прийом іноземних туристів, хоча чіткої дати поки не називають. Можливо, спочатку країна буде приймати тільки громадян з певного списку країн з найкращою епідеміологічною ситуацією.

Відомо, що Ізраїль веде такі переговори з Кіпром, Грецією, Австрією, Чехією та Данією. Місцеві ЗМІ пишуть, що влада розглядає можливість вимагати “імунні паспорти” в іноземних відвідувачів. Також очікується, що в травні перші рейси з Лондона до Ізраїлю виконає British Airways, а в червні — Air Canada з Торонто.

Китай вже відновлює ринок внутрішнього туризму після того, як на початку року країну паралізував перший великий на планеті спалах COVID-19.

Однак більшість туристичних об’єктів у Китаї поки мають право приймати не більше 30% від можливого числа відвідувачів.

Водночас у КНР побоюються повторного спалаху коронавірусу, завезеного ззовні, тому про плани з відновлення туристичного потоку в цю країну поки немає певної інформації.

Таїланд опинився серед країн, чия економіка страждає найбільш сильно через світовий параліч туристичних потоків.

І хоча заборона на міжнародні перевезення в Таїланді діє як мінімум до 30 травня, влада держави вже готує плани з відновлення прийому іноземних туристів.

Йдеться про те, щоб залучати заможніших туристів, готових на тривалий відпочинок і тих, які віддають перевагу зупиняючись в чотирьох і п’ятизіркових готелях.

Таким чином, швидше за все, першими відкриються для туристів віддалені острови Таїланду, такі як Самуї та Панган. Як очікується, всіх, хто прибуває сюди туристів перевірятимуть сучасними тест-системами на можливість інфікування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram