Герої
23 Січня 2021
5 158

Клан Ротшильдів: Два століття могутності

Всесвітня фінансова імперія, яка творить історію

На фото: Майер Амшель Ротшильд

Родоначальником династії вважається Майер Амшель. Син Амшеля Мозеса, скромного міняйли з єврейського гетто у Франкфурті-на-Майні народився у 1744 році. Тоді євреї не мали права на прізвище. На невеликому бідному домі, в якому проживав Майер Амшель з батьками, збереглася емблема із зображенням червоного щита. Через цю емблему хлопчика прозвали Ротшильдом: від злиття німецьких слів “рот шильд” — “червоний щит”.

Батьки мріяли, щоб син став рабином та відправили його на навчання в Нюрнберг. Хлопцю легко давалася математика. Коли йому виповнилося 12 років, його відправили до Ганновера на навчання до банку Оппенгеймера. Там він долучався до секретів фінансової справи, познайомився з монетами Німецьких князівств, навчився визначати підробки та вигідні обмінні курси.

У 1760 році, після смерті батьків, Майер Амшель Ротшильд повернувся до Франкфурту та продовжив батьківську справу: обмін і продаж монет і медалей.

Невдовзі він відкрив власну антикварну лавку, в якій можна було обміняти гроші одних німецьких князівств на інші. Так виник перший банк Ротшильдів.

З 1764 року Майер Ротшильд почав поставляти монети й золото до князівського дому Гессен-Кассель. А вже через п’ять років Вільгельм IX призначив його особистим банкіром і придворним постачальником — гоф-фактором. Саме на цьому етапі кар’єрного зростання Майер налагодив зв’язки з дуже впливовими людьми того часу.

На фото: Один із замків Ротшильдів — маєток під Парижем зі старовинним замком Ферьер-ан-Брі та з трьома тисячами гектарів угідь

Голова сімейства Ротшильдів — Майер Амшель мріяв про міцну родинну династію. У них з дружиною Гутеле Шнаппер було десятеро дітей: п’ять синів і п’ять доньок.

Він не прогадав, навчаючи своїх синів майстерності банківської справи. Його сини оселилися в різних європейських містах, успішно продовжуючи сімейний позиковий бізнес. Їх називали “п’ять пальців однієї руки”. Амшель Майер (1773-1855), первісток —  залишився у Франкфурті. Соломон Майер (1774-1855) влаштувався у Відні.

Зблизившись з принцом Меттернихом, австрійським міністром закордонних справ, він надавав величезні позики уряду Австрії, щоб відновлювати зруйновані війною території. Натан Майер (1777-1836) переїхав до Манчестера, а згодом до Лондона, заснував торгову фірму Н.М.Ротшильд і вклав чимало своїх коштів у війну Англії проти Наполеона.

Карл Майер (1788-1855) переїхав до Неаполя, де заснував італійську гілку справи Ротшильдів. Джеймс (1792-1868) оселився у Парижі та заснував компанію Ротшильд Фрер, надаючи кредити європейським урядам і фінансуючи будівництво залізниць.

Ротшильди створили власну кур’єрську мережу, яка оперативно доставляла їм інформацію про те, що відбувається у світі. Вони активно користувалися голубиною поштою. Якщо було потрібно, то кур’єри розповсюджували чутки.

У 1806 році імператор Франції Наполеон I вторгся до Німеччини. Вільгельм утік з країни, залишивши справи на піклування свого придворного банкіра. Тоді Майеру стало в нагоді те, що його третій син Натан працював у Лондоні. Французи конфіскували частину золота Вільгельма, але основний капітал свого шефа Ротшильд-старший завдяки операціям з цінними паперами Натана зумів перевести до Англії.

На радощах ландграф відписав придворним банкірам за символічні комісійні всі права на управління своїми паперами, а Натан розпочав купівлю-продаж британських державних облігацій. Так Ротшильди стали першими європейськими мільйонерами та фінансували війни Великої Британії проти Наполеона.

На сімдесятому році життя у 1812 році помер засновник будинку Ротшильдів Майер Амшель. Його сукупний капітал удвічі перевищував активи французького банку.

Найбільший успіх чекав третього сина Натана, засновника англійської гілки. У 1814 році британський уряд залучив його банк N.M.Rothschild&Sons до фінансування військової кампанії проти Наполеона. У липні 1815 англійський уряд вважав війну проти Наполеона програною.

Натан дізнався про перемогу над Наполеоном при Ватерлоо на день раніше за всіх у Лондоні. Він прийшов на біржу з сумним обличчям і почав продавати держоблігації. Біржовики вирішили, що англійці та їх союзники розбиті, і кинулися позбавлятися паперів за безцінь. Дочекавшись обвалу, агенти хитромудрого Натана скупили держоблігації, заробивши на цій операції £40 млн. Це призвело до повного краху англійської фондової біржі.

На фото: Родовий маєток Ротшильдів Waddesdon Manor в графстві Бакінгемшир, Англія, 1877 рік

Після цього трюку банк зосередився на довгострокових проектах. Розореним війною країнам потрібні були кредити для відновлення. Старий Світ підкорився векселями та кредитами банкірської сім’ї.

Так була заснована міжнародна фінансова мережа, що накрила найрозвиненіші європейські країни. Формально конкуруючи, брати всіляко підтримували один одного і обмінювалися новинами за допомогою закодованої на ідиш кореспонденції. Згодом найбільш життєздатними гілками сімейного древа виявилися англійська (від Натана) і французька (від Джеймса) — вони процвітають і досі.

25 вересня 1816 року сини Майера Амшель і Соломон отримали дворянські титули, а в жовтні були зведені в дворянство молодші Джеймс і Карл. Ще через кілька років сім’я отримала титули баронів. Всі п’ять братів отримали статус аристократів і вперше стали прямо називатися банкірами (євреїв у дворянському дипломі записували “міняйлами”). У новому статусі фінансисти завели розкішні палаци, тоді коли їх багатство примножувалося.

XIX ст. було золотим століттям Ротшильдів. Європа, а разом з нею, і весь світ стрімко змінювалися. Банківська мережа Ротшильдів фінансувала будівництво промислових підприємств, залізниць, покупку Великою Британією Суецького каналу, розробку нафтових родовищ в Російській імперії, пошуки алмазів та золота у Південній Африці у партнерстві з De Beers. Нащадки Майера Амшеля захоплювалися розкішшю, мистецтвом, будівництвом палаців і благодійністю.

До кінця століття слава сім’ї почала згасати. Можливо, вони самі захотіли цього, адже гроші, як відомо, люблять тишу. Ліві і праві публіцисти звинувачували банкірів у всіх бідах людства. Зокрема, у сприянні розв’язання військових конфліктів, наприклад, спустошливої війни у Бразилії, Аргентині та Уругваю з Парагваєм.

На фото: Соломон і Амшель Ротшильди

У XX ст. структури Ротшильдів спеціалізувалися на масштабних операціях зі злиття та поглинання. Прихильники теорії змови вважають Ротшильдів ідейними натхненниками Першого банку Сполучених Штатів — прообразу Федеральної резервної системи (ФРС). Династію зараховують до числа реальних господарів системи. Офіційно ФРС належать 12 федеральних резервних банків, затверджених Конгресом США, але організованих, як приватні компанії.

Вже двісті років сімейство суворо дотримується заповіту патріарха та засновника роду, який наказував нащадкам завжди діяти згуртовано, довіряти управління сімейним підприємством тільки родичам по чоловічій лінії та дотримуватися секретності у справах.

Через головне сімейне правило ніхто точно не знає, скільки у Ротшильдів грошей. Навіть за найскромнішими оцінками сукупний статок сім’ї на сьогодні перевищує $3,2 трлн. Але жоден член сім’ї не володіє більш ніж $1 млрд. Сім’я стала справжнім втіленням багатства. Прізвище Ротшильд — синонім грошей та влади до такої міри, що жодна інша сім’я з нею не зрівняється.

На фото: Герб родини Ротшильдів

В цілому діяльність Ротшильдів сприяла наближенню ери грошей та здібностей, що змінила еру титулів і походження.

Сімейне багатство ділилося між нащадками династії протягом багатьох років. Сьогодні їх холдинги охоплюють не лише фінансову галузь, але й нерухомість, видобуток корисних копалин, енергетику та благодійність. Крім того, сім’я також володіє більш ніж дюжиною виноробних підприємств на всіх континентах.

Багато в чому запорукою збереження багатства стала прихильність сімейним традиціям. Одного разу молодший син Натана запитав його, скільки різних народів існує у світі. “Є тільки два народи, про які тобі слід знати, — відповів батько, — перший — це сім’я, а другий — всі інші”.

Разом із тим гроші і вплив сім’ї спровокували безліч теорій змови, згідно з якими Ротшильди управляють усіма фінансовими установами світу, а також заохочують міжнародні конфлікти або перешкоджають їм.

На фото: Олександр Гі Франсеск де Ротшильд

У 2010 році Ротшильди вперше відмовилися від 200-річної традиції. Патріарх клану Давид Рене довірив управління інвестиційним банком NM Rothschild не синові Олександру, як всі очікували, а людині не з рідні. Правда, він — не стороння людина: до того моменту Найджел Хіггінс працював на сім’ю вже чверть століття.

Але передавати контроль над всією імперією в чужі руки Ротшильди не готові. Хіггінс зараз керуючий партнер холдингової компанії Rothschild & Co (до неї входить NM Rothschild та інші активи). А його новим босом став єдиний син з чотирьох дітей 75-річного, на той час, Давида Рене — 37-річний Олександр Гі Франсеск де Ротшильд, до речі дуже схожого на пращура, родоначальника Ротшильдів.

Шосте покоління Ротшильдів віддало сьомому поколінню кермо влади, долю 3,5 тис. співробітників у чотирьох десятках країн і розпорядження виторгом у мільярди євро.

Цікаві факти:

• Ротшильди укладали шлюби виключно з прихильниками іудаїзму і завоювали славу “єврейської королівської родини”.

• На кожному сімейному святі всім гостям підноситься шоколадне суфле, це стало традицією, так як Ротшильди завжди мали слабкість до солодкого.

• Саме Майєр Амшель Ротшильд одного разу сказав: “Дайте мені управляти грошима країни, і мені немає діла, хто буде встановлювати там закони”.

Однією з головних визначних пам’яток Лазурного берега Франції вважається вілла сімейства Ротшильдів Villa Ephrussi de Rothschild (на фото)

• У 1885 Натан став перший євреєм, який увійшов у палату лордів.

• Ключові пости в усіх банках та фірмах Ротшильдів займають тільки члени сім’ї чоловічої статі. Це важливий та фундаментальний закон династії. Бізнес передавався тільки по прямій чоловічій лінії. Навіть чоловіки дочок не мали до нього доступу.

• Нажиті гроші повинні були залишатися в сім’ї, тому нащадки Майера вступали в шлюб з двоюрідними і троюрідними родичами. Історія відзначає 58 шлюбів, які були укладені нащадками старшого Ротшильда, причому, половина з них з двоюрідними сестрами.

• Старший син, Амшель Ротшильд, залишився жити у Франкфурті, в будинку свого батька, в тому ж бідному гетто. У нього ніколи не було дітей, але він надавав великого значення долям своїх племінників і племінниць, зберігаючи династію в цілісності за рахунок родинних зв’язків у шлюбах. Саме він ввів традицію проводити весільні церемонії всіх членів сім’ї у Франкфурті.

• Один із нащадків клану, Девід Ротшильд, володіє компанією Adventure Ecology. Він активно бореться за порятунок нашої планети: в 2006 році організував експедицію в Арктику для вивчення місцевих льодів; у 2007 році їздив до лісів Еквадору, щоб захистити їх від забруднення та вирубки, а в 2010-му спорудив судно з 12,5 тис. пластикових пляшок і перетнув на ньому частину Тихого океану.

На фото: Девід Ротшильд, еколог

• На гербі Ротшильдів зображено п’ять стріл, що символізують п’ятьох синів Майера Ротшильда по аналогії з текстом 126 псалма: “Як стріли в руках того велетня, так і сини молоді”. Нижче на гербі написано сімейний девіз на латині: Concordia, Integritas, Industria (Згода, Чесність, Працьовитість).

• Про вплив клану на сильних світу цього відома одна історія, дуже схожа на міф. Згідно щоденника одного з представників родини, в гостях у Ротшильдів часто бувала англійська королева Вікторія. В один із таких візитів баронеса Аліса Ротшильд гримнула на королеву: “Зійдіть з газону, ви топчете квіти!” — і Вікторія підкорилася.

• Цікаво, що майже всі жінки сім’ї визнавалися сучасниками вольовими особами, що володіють якостями, які суспільство часто приписує чоловікам: твердістю та впертістю.

• Назавжди увійшов в історію науки Волтер Ротшильд, який теж грішив збиранням. Тільки колекціонував він метеликів — за все життя набралося 2,25 млн екземплярів. Але Волтер не тільки збирав комах, він організовував численні експедиції у найвіддаленіші куточки світу. Завдяки йому вдалося відкрити і описати нові види тварин: від жуків до кенгуру. На його честь було названо деякі з них: орнітоптер Ротшильда (метелик), жираф Ротшильда, майн Ротшильда (шпак з білосніжним оперенням з острова Балі).

• Чинний президент Франції Еммануель Макрон починав кар’єру в одній із компаній Ротшильдів і був настільки хорошим працівником, що його називали Моцартом у фінансовій справі.

• У Кембриджі існує архів Ротшильдів. Оберігає історію клану Емма Ротшильд, яка знаменита тим, що була наймолодшою ​​студенткою Оксфордського університету: вона вступила до вузу в 15 років.

Джерело: forbes, lenta.ru, gazetaby.com, imrey.org, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram