Новини
14 Січня 2020
943

Китайська компанія купила майже 50% акцій української фондової біржі

Зі складу акціонерів ПФТС вийшли офшорні компанії, власники яких невідомі

Китайська товарна біржа Bohai Commodity Exchange (BOCE) купила пакет акцій українського акціонерного товариства “Фондова біржа ПФТС” в розмірі 49,9% статутного капіталу. Про це повідомляється в системі розкриття інформації на фондовому ринку НКЦПФР.

За інформацією відомства, одночасно з цим офшорні компанії Primeview LTD (8,5%, Беліз), Dakal LTD (9,37%, Беліз), Crookston Limited (9,06%, Беліз) і Boline LTD (9,21%, Маршаллові острови), бенефіціари яких невідомі, вийшли зі складу власників біржі ПФТС.

Компанія Parvana LTD знизила свою частку з 8,9% до 0,11%. Водночас ТОВ “Альтана Інвестмент Менеджмент” збільшила частку з 2,3% до 5,1%.

У грудні 2018 р. Антимонопольний комітет дозволив BOCE увійти в капітал ПФТС. Тоді повідомлялося, що китайці можуть купити понад 25% акцій біржі.

Фондова біржа ПФТС є однією з найстаріших на українському фондовому ринку.

На момент подачі повідомлення компанія BOCE (Hong Kong) Co. Ltd. і її афілійовані особи не володіли акціями ПФТС.

BOCE — найбільша спотова товарна біржа Китаю з річним оборотом в $1 трлн.

Компанія заснована у 2009 р. за участю приватних китайських інвесторів, кількох державних компаній, а також муніципалітету штату Тянцзині, КНР.

Bohai Commodity Exchange у 2017 р. стала власником Українського банку реконструкції та розвитку.

Активи ПФТС за дев’ять місяців 2019 р. зменшились на 21,3% — до 44,71 млн грн, а власний капітал — на 21,5%, до 43,39 млн грн.

За три квартали 2019 р. обсяг торгів на ПФТС склав 77,7 млрд грн, або 37,8% обороту фондових бірж України, і за цим показником ПФТС відстає від біржі “Перспектива” з її часткою 60,8%, але випереджає “Українську біржу” з її 1,4%. В обсязі торгів ПФТС за вказаний період 94,2% припало на ОВДП.

Як писали раніше Investory News, Tesla уклала з групою китайських банків угоду про відкриття кредитних ліній на $1,29 млрд і $0,32 млрд, призначених для фінансування підприємства цієї компанії в Шанхаї.

Нагадаємо також, Китай вперше дозволить іноземним компаніям самостійно вести розвідку і видобуток нафти й газу в країні. Це зможуть зробити зареєстровані у країні фірми з чистими активами не менше $43 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram