Новини
25 Листопада 2021
579

Китай звинуватили у провокуванні дефіциту у всьому світі

Країна провокує збої у поставках через заходи щодо боротьби з COVID-19

Політика китайської влади щодо боротьби з COVID-19 виглядає надмірною і провокує нові збої з поставками, що призведе до посилення дефіциту товарів у всьому світі, пише Bloomberg.

Йдеться про нові правила обов’язкового семитижневого карантину для китайських моряків, що повертаються. Це три тижні карантину за межами країни, два — у порту прибуття, ще два — у своїй провінції.

У країні вже довгий час заборонено зміну екіпажів іноземних суден, але навіть судна, які оновили екіпажі, зобов’язані вичікувати два тижні до заходу до китайського порту. Судновласники звинувачують адміністрацію портів у тому, що моряки, які потребують екстреної медичної допомоги, не можуть отримати її. Так, одному з кораблів довелося терміново вирушити до Південної Кореї, щоб член екіпажу зміг потрапити до стоматолога через абсцес.

Через затримки відвантаження та проблеми з екіпажем власники судів вносять зміни до маршрутів. Генеральний секретар Міжнародної палати судноплавства Гай Платтен зазначив, що проблеми накопичуються та викликають повноцінні збої.

Оператори закликають Пекін послабити обмеження, а уряди країн звернути особливу увагу на проблеми судноплавства та моряків. Інакше економічна ситуація у світі може суттєво погіршитися.

Один із найбільших у світі власників нафтових супертанкерів Euronav NV підрахував, що витратив близько $6 млн на усунення збоїв у роботі — це зміна маршрутів, проблема зміни екіпажу, витрати на відрядження. Для відшкодування втрат компанія змушена підвищувати тарифи на перевезення. Загалом наприкінці минулого тижня ставки на перевезення контейнерів зросли у шість разів якщо порівняти із середнім показником за п’ять років до 2019 року.

Як зазначається у матеріалі, у світі з приводу постачання панують песимістичні настрої. За даними опитування, проведеного Oxford Economics серед 148 компаній 18-29 жовтня, майже 80% респондентів упевнені, що криза лише погіршиться. Експерти вказують, що для Китаю політика нульового рівня захворювання на COVID-19 є пріоритетом, особливо у зв’язку із зимовими Олімпійськими іграми, які розпочнуться вже через кілька місяців.

На початку листопада про необхідність збільшити ціни оголосила компанія Inter IKEA, всесвітній франчайзер бренду. Однією з головних причин названо перебої з поставками, які виникають через брак транспортних контейнерів та завантаженість портів.

Раніше Investory News писали щодо проблем найбільших світових портів: спалах COVID-19 в Нінбо-Чжоушань, загрози тайфунів в Янтьян і порушені логістичні ланцюжки після аварії судна Ever Given в Суецькому каналі в березні — можуть призвести до затяжної кризи та перебоїв у поставках товарів до Нового року та Різдва. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram