Новини
23 Жовтня 2021
617

Китай запустив у космос свою першу сонячну обсерваторію

Вона буде спостерігати за сонячними спалахами

Китай твердо має намір не відставати в космічних перегонах: у країні провели 37-й пуск ракети в цьому році, відправивши на орбіту сонячну обсерваторію і 10 інших супутників, пише Space News.

Двоступенева одноразова орбітальна ракета-носій Чанчжен-2D злетіла з космодрому Тайюань у північному Китаї 14 жовтня, о 13:51 за київським часом. У ракеті використовувалася вдосконалена конфігурація, яка дозволила розмістити на борту понад 10 супутників, а перший ступінь включала ґратчасті керма, які повинні були забезпечити контрольоване повернення ракети на Землю.

Головним вантажем ракети стала перша китайська сонячна обсерваторія, Chinese H-alpha Solar Explorer (CHASE), яка займе сонячно-синхронну орбіту на висоті 517 км.

CHASE — перша в країні обсерваторія, оснащена сонячним телескопом, який проведе спектроскопічні спостереження Сонця в діапазоні довжин хвиль H-альфа і темно-червоної видимої спектральної лінії.

HASE вивчатиме сонячну активність і надавати важливі дані для прогнозування космічної погоди, зокрема вона буде повідомляти про сонячні спалахи й корональні викиди маси. Термін експлуатації обсерваторії становитиме як мінімум три роки, що дозволить застати сонячний максимум у 2025 році.

На борту також перебували 10 супутників, зокрема орбітальний експериментальний супутник визначення щільності атмосфери (MD-1) і комерційний експериментальний супутник метеорологічного виявлення (QX-1). Вони були розроблені компанією Shenzhen Aerospace Dongfanghong Satellite Co., Ltd, що належить Китайській аерокосмічній науково-технічній корпорації (CASC).

Тим часом український уряд затвердив проєкт космічної програми України вартістю 41 млрд грн. Фінансування Програми здійснюватиметься коштом, передбаченим у державному бюджеті, а також інших джерел.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram