Країна Новини
5 Листопада 2019
1 571

Китай запустив найбільшу мережу 5G. А що у нас?

Україна ще повинна почекати три роки

Три найбільших державних мобільних оператора Китаю — China Unicom, China Telecom і China Mobile одночасно офіційно почали надавати мобільний інтернет п’ятого покоління в найбільших містах країни, таких як Пекін, Шанхай, Гуанчжоу і Шеньчжень. Причому, на відміну від США і Південної Кореї, де 5G-мережі в даний час працюють в окремих районах кількох великих міст, китайські оператори покрили відразу всю територію мегаполісів, пише ITC.

За переконанням Bloomberg, таким чином в Пекіні хочуть продемонструвати, що торгова війна з США не заважає планам Китаю стати технологічною наддержавою. Спочатку запустити мережі 5G планувалося у 2020 році, проте бойкот Huawei з боку американців підштовхнув Китай діяти швидше.

Найбільшою національної 5G-мережею в даний час володіє China Mobile, що накрила нею 50 міст. Загальна 5G-мережа China Telecom і China Unicom покриває поки тільки 30 міст, проте до кінця року її обіцяють розширити ще на 20 населених пунктів.

В цілому три оператори мають понад 86 тис. базових станцій для мереж п’ятого покоління, і до кінця року їх кількість, за планами, зросте до 130 тис.

Для порівняння: за оцінками аналітичної фірми Bernstein, в Південній Кореї базових станцій з підтримкою 5G до цього моменту буде 75 тис., а в США — лише 10 тис. Цікаво, що всі китайські оператори використовують діапазон частот нижче 6 ГГц, тоді як провайдери США вважають за краще міліметровий діапазон.

Тарифні 5G-плани, пропоновані китайськими операторами, розрізняються за кількістю доступних гігабайт і максимальної швидкості та стартують від 128 юанів ($18) за 30 ГБ даних на місяць на швидкості до 300 Мбіт/с. Так, наприклад, “Максимальний” тариф коштує 599 юанів ($85) і включає 300 ГБ в місяць та швидкість до 1 Гбіт/с. Тарифи на повну швидкість починаються від приблизно 300 юанів ($43). За повідомленнями ЗМІ, ціна гігабайти в 5G-тарифах в цілому можна порівняти з ціною гігабайти в тарифах 4G.

Заявки на перехід на 5G подали вже 10 млн китайських абонентів. Для переходу необхідно мати смартфон, що підтримує п’яте покоління зв’язку, від китайського виробника: Huawei, ZTE, Xiaomi або Oppo.

А що в Україні?

В інтерв’ю LIGA.tech, заступник міністра цифровий трансформації Олександр Шелест поділився оцінкою термінів впровадження 5G в Україні — через три роки. Тобто, раніше 2022 року 5G в Україні годі й чекати.

“І хоча в Україні низький ARPU (середні витрати на мобільний зв’язок на одну людину), ми все-таки сподіваємося, що 5G прийде в Україну, і це буде не через 20 років, як було з попередніми поколіннями зв’язку”, — зазначив Шелест.

Як відомо, Київстар, Vodafone, lifecell та Інтертелеком під час інвестиційного форуму у Маріуполі підписали з Кабміном загальний меморандум щодо покриття максимально всіх територій України мережами 4G і 5G. “Київстар” все ж погодився з планом влади передати частоти, якщо з боку НКРЗІ буде виконаний ряд умов.

Нагадаємо, найбільший у світі постачальник обладнання для виробників комп’ютерних чіпів нідерландська компанія ASML повідомила про вищий, ніж очікувалося, квартальний прибуток у розмірі €627 млн ($691,64 млн). Такі результати стали можливими завдяки постійному зростанню попиту на телекомунікаційну мережу 5G і додатки для штучного інтелекту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram