Новини
13 Квітня 2021
724

Китай закликав Японію не зливати воду з АЕС у Фукусімі в океан

Поки що відходи зберігаються в спеціалізованих резервуарах, вони очищені, але як і раніше містять радіоактивний тритій

МЗС КНР заявив про стурбованість одностороннім рішенням японського уряду злити в океан воду, яка раніше використовувалася для охолодження реакторів АЕС “Фукусіма-1”, яка постраждала під час руйнівного цунамі 2011 року, пише Інтерфакс.

“Уряд Японії 13 квітня ухвалив рішення утилізувати ядерні стічні води з АЕС “Фукусіма” за допомогою скидання їх у море. Як близький сусід Японії та зацікавлена ​​сторона Китай цим серйозно стурбований”, — йдеться в заяві відомства.

У ньому наголошується, що рішення Японії було прийнято “без всебічних консультацій із сусідніми країнами та міжнародним співтовариством, всупереч внутрішньому та зовнішньому сумнівам та запереченням”. У заяві зазначено, що океан — загальне надбання людства, тому питання скидання води з аварійної АЕС — це не тільки внутрішня проблема Японії.

“Ми настійно закликаємо Японію визнати відповідальність, дотримуватися наукового підходу, виконувати свої міжнародні зобов’язання і належним чином реагувати на серйозні заклопотаності міжнародного співтовариства, сусідніх країн та їхніх громадян”, — підкреслили в МЗС Китаю.

Також у заяві йдеться про те, що скидання в море не повиннно починатися без дозволу до тих пір, “поки не буде досягнуто угоди з усіма відповідними країнами та Міжнародним агентством з атомної енергії”.

“Китай буде продовжувати уважно стежити за розвитком подій разом із міжнародним співтовариством і залишає за собою право реагувати надалі”, — заявило зовнішньополітичне відомство КНР.

США розрахують, що Японія відповідально підійшла до питання утилізації води, і сподіваються на координацію з цього питання.

У вівторок, 12 квітня, уряд Японії оголосив про рішення скинути в океан води з аварійної АЕС “Фукусіма-1”.

В цей час водні відходи зберігаються в спеціалізованих резервуарах, вони очищені, але як і раніше містять радіоактивний тритій. Уряд збирається знизити рівень вмісту цього елемента відповідно до міжнародних стандартів і через два роки почати скидання води в океан.

Урядова комісія Японії ще торік рекомендувала скинути воду з “Фукусіми” в море, але рішення викликало широке невдоволення, зокрема, серед представників рибальської індустрії, які побоювалися, що споживачі будуть відмовлятися від будь-яких морепродуктів, виловлених у цій зоні.

Як писали раніше Investory News, префектура Фукусіми, що постраждала від землетрусу і радіаційної аварії у 2011 р., стане місцем розміщення 11 сонячних і 10 вітряних електростанцій. Загальні витрати складуть 300 млрд ієн ($2,75 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram