Новини
4 Жовтня 2019
885

Спробували вдруге: Китай відкриває ринок для українського ріпаку

Виробники планують вийти на китайський ринок й з іншими культурами

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів отримала від інспекційних органів Китаю проект протоколу щодо ріпаку, що дає підстави сподіватися на відкриття китайського ринку для цієї культури цього року, повідомляє AgroPortal.

За словами Олени Куряти, начальника Управління міжнародного співробітництва Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, три роки тому було ініційовано для Китаю запит по ріпаку, але отримано відмову.

“Цього року 10 червня ми повторно направила додатково опрацьовані матеріали щодо сорго, пшениці та ріпаку. Зараз по ріпаку ми отримали позитивний результат, і проект протоколу знаходиться на внутрішньодержавному узгодженні. Про сорго теж сподіваємося, що підключаться асоціації, імпортери з китайської сторони, та теж вдасться українським виробникам вийти з цією культурою на ринок Китаю”, – зазначила вона.

І додала, що на черзі горох і квасоля, оскільки щодо цих продуктів теж відправлено китайській стороні аналіз фітосанітарного ризику.

“Дуже сподіваємося, що цього року в рамках офіційного візиту української сторони в Китай будуть підписані певні протоколи, в тому числі й щодо ріпаку. Це означає відкриття китайського ринку для цієї культури”, – уточнила Олена Курята.

Зазначається, що на розгляді китайської сторони вже знаходяться яблука, черешня, лохина, мед, яйця, рибні продукти.

Нагадаємо, за останні 5 років обсяг експорту зернових культур з України в Китай збільшився у 20 разів – з $26 млн до $533 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram