Новини
11 Квітня 2022
536

Китай таємно постачає ракети Сербії

Китайські вантажні літаки з воєнним маркуванням були сфотографовані в белградському аеропорту

На фото: транспортний літак Y-20 ВПС Китаю

9 квітня Сербія таємно одержала потужну протиповітряну систему китайського виробництва. Захід побоюється, що нарощування озброєнь на Балканах під час війни в Україні може загрожувати й так крихкому світу в регіоні, пише Голос Америки.

ЗМІ та військові експерти повідомили 10 квітня, що рано-вранці в суботу 9 квітня в цивільному аеропорту Белграда приземлилися шість транспортних літаків Y-20 ВПС Китаю, на борту яких знаходилися зенітно-ракетні комплекси HQ-22 для сербської армії.

Китайські вантажні літаки з воєнним маркуванням були сфотографовані в белградському аеропорту імені Ніколи Тесли. Міністерство оборони Сербії не відповіло на запит AP про коментарі.

Ще 2020 року США застерігали Белград від покупки ЗРК HQ-22, експортна версія яких відома як FK-3. Китайську ракетну систему часто порівнюють з американським комплексом Patriot та російським С-300, хоча вона має меншу дальність дії. Сербія стане першим оператором китайських ракет у Європі.

У 2020 Сербія також отримала від Китаю безпілотні літальні апарати Chengdu Pterodactyl-1, відомі в Китаї як Wing Loong.

Постачання зброї через повітряний простір щонайменше двох країн-членів НАТО — Туреччини та Болгарії — було розцінено експертами як демонстрацію глобального впливу Китаю.

“Поява літаків Y-20 викликала здивування, тому що вони прилетіли групою, на відміну від одиночних польотів раніше, — писав онлайн-журнал Warzone. — Присутність Y-20 у Європі все ще є новиною”. Сербський військовий аналітик Олександр Радич заявив, що “китайці продемонстрували силу”.

Президент Сербії Олександр Вучич практично підтвердив постачання системи ППО середньої дальності, яка була узгоджена ще у 2019 році, заявивши 9 квітня, що він представить “нову гордість” сербських військових у вівторок чи середу.

Раніше він скаржився, що країни НАТО — сусіди Сербії — відмовляються узгоджувати прольоти транспортних літаків над своєю територією на тлі напруженості у зв’язку з агресією росії проти України.

Сербія проголосувала за резолюції ООН, які засуджують віроломне російське вторгнення в Україну, але вона відмовилася приєднатися до міжнародних санкцій проти Москви та не критикує її відкрито за очевидні військові злочини, скоєні російськими військовими.

На Заході є побоювання, що озброєння Сербії росією та Китаєм може підштовхнути балканську країну до нової війни, зокрема, проти її колишньої провінції Косово, яка проголосила незалежність у 2008 році. Сербія, росія та Китай не визнають державність Косова, у той час, як Сполучені Штати та більшість західних країн — визнали.

Американські офіційні особи заявили AP також, що якщо Сербія дійсно хоче приєднатися до Євросоюзу та інших західних альянсів, вона має привести свою військову техніку у відповідність до західних стандартів.

Тим часом Австралія, США та Велика Британія розпочнуть спільну роботу над створенням гіперзвукової зброї. Сторони працюватимуть над створенням засобів протидії гіперзвуковій зброї та засобів радіоелектронної боротьби.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram