Новини
25 Липня 2022
462

Китай припиняє інвестиції у рф за проєктом “Один пояс, один шлях”

Країна не хоче підпасти під санкції через співпрацю з державою-терористом

Інвестиції Китаю в росію за глобальною програмою “Один пояс, один шлях” (Belt and Road Initiative, BRI) вперше впали до нуля, що свідчить про небажання Пекіна піддавати себе санкціям унаслідок війни в Україні, повідомляє Financial Times.

Згідно з даними Центру зелених фінансів та розвитку Університету Фудань у Шанхаї, у першій половині 2022 року Пекін не укладав жодних угод з російськими компаніями в межах програми BRI.

На думку директора центру Крістофа Вана, утримати Китай від інвестицій у росію могла загроза санкцій з боку Заходу. Уповільнюючи свої інвестиції у рф, Китай поглиблював свою взаємодію з Близьким Сходом.

Водночас за словами Вана, цей спад може бути тимчасовим і що між росією та Китаєм зберігається сильна взаємодія. Адже китайські закупівлі російського енергетичного експорту зросли, попри війну.

рф була одним із найбільших бенефіціарів китайських інвестицій у розвиток через BRI — фірмову зовнішню політику глави КНР Сі Цзіньпіна, задуману як найбільша у світі програма розвитку.

Згідно зі звітом, з моменту заснування у 2013 році загальна сума участі Китаю в BRI становить $932 млрд, зокрема $561 млрд у вигляді контрактів на будівництво та $371 млрд у вигляді інвестицій. Проєкти BRI охоплюють різні сектори — від портів до залізниць, центрів обробки даних та шахт.

Дані Університету Фудань показали, що одним із найбільших бенефіціарів BRI тепер стала Саудівська Аравія. Пекін уклав нові угоди в СА на суму $5,5 млрд у першій половині року.

Нагадаємо, що сенатори США запропонували визнати дії росії геноцидом. Документ було внесено на розгляд Сенату після виступу у Конгресі першої леді України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram