Новини
13 Листопада 2020
728

Кирило Шевченко: Нацбанк не друкуватиме гроші для фінансування дефіциту бюджету

Фінансування дефіциту бюджету шляхом емісії заборонено Законом про Національний банк

Голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко заявив, що регулятор не буде друкувати додаткові гроші для фінансування дефіциту держбюджету, повідомляє Голос Америки.

“Фінансування дефіциту бюджету шляхом емісії заборонено Законом про Національний банк. Це стаття 54, пункт 2. Я настільки часто статтю цитую, що дуже добре пам’ятаю її номер і назву”, — розповів Шевченко.

За його словами, згідно з цією статтею, “там заборонено не тільки пряме фінансування дефіциту державного бюджету, а й з використанням будь-яких державних структур”.

“Тому немає підстав для розмов, що Національний банк України буде друкувати гроші для фінансування дефіциту бюджету. Ні. Ми знову-таки повертаємося до питання незалежності Національного банку”, — зазначив він.

При цьому Кирило Шевченко заявив, що прогноз НБУ щодо дефіциту бюджету навіть більш консервативний, ніж в МВФ.

“На наступний рік ми прогнозували дефіцит бюджету на рівні 4%. У разі перевищення доходів над витратами НБУ — це перегукується з питанням незалежності. Тому що незалежність центрального банку полягає і в фінансовому розумінні”, — підкреслив він.

Нагадаємо, 5 листопада, Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект держбюджету-2021. Проект постанови № 4000-П передбачає збільшення видатків загального фонду бюджету більш ніж на 20 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram