Країна
25 Лютого 2022
4 037

Кіпр: Перлина Середземномор’я

Місце народження Афродіти, гори Олімп та найдавнішого вина Коммандарія

Кіпр — острів у східній частині Середземного моря. З юридичної точки зору, Кіпр весь є однією державою, але де-факто після подій 1974 року острів розділений на чотири частини: 57,6% території острова контролюється владою Республіки Кіпр, 36% — Турецькою Республікою Північного Кіпру, 3,7% — ООН, 2,7% — Британськими збройними силами. ТРСК визнано як незалежну державу лише Туреччиною.

Територія Кіпру становить 9250 км². Тут знаходиться найпівденніша точка Євросоюзу. Це країна з найбільшою кількістю сонячних днів на рік у всьому регіоні.

Навіть у січні температура на острові не опускається нижче +15 °C, однак у горах все ж таки випадає сніг. Саме тому на Кіпр знаходиться один із найпівденніших лижних курортів Європи.

Найвища точка Кіпру — гора Олімп (1951 м).

Вважається, що на Кіпрі найздоровіший клімат на землі.

Острів має одні з найкращих пляжів у світі. Понад 46 місцевих узбереж нагороджені почесним Блакитним прапором Євросоюзу за свою зразкову чистоту та безпеку для відпочиваючих.

Перші люди з’явилися на Кіпрі приблизно 12 тис. років тому. Причому народ, який жив на території Кіпру в мідне та бронзове століття, вважався одним з найбагатших у світі, оскільки саме тут знаходилися багаті поклади міді.

Назва острова також походить від назви цього металу — “купрум” (лат. cuprum).

Серед усіх країн Євросоюзу Республіка Кіпр є однією з найменш густонаселених — 1 266 676 осіб, щільність проживання якого 136,92 осіб/км². З них 20% — іноземці, 13% з яких греки.

Тут панує грецька мова, точніше її кіпрський діалект. Більшість кіпріотів також вільно розмовляє англійською через те, що Кіпр довгий час був британською колонією.

За формою правління Кіпр — президентська республіка. Президент — Нікос Анастасіадіс.

Країна поділяється на 6 районів: Нікосія, Кірінія, Ларнака, Лімасол, Пафос та Фамагуста.

Столиця — місто Нікосія. Воно розділене надвоє між Кіпром та Північним Кіпром. Обидві половинки Нікосії виконують роль столиці своїх держав.

ВВП — $36,5 млрд. ВВП на душу населення — $41 656.

Індекс людського розвитку — 0,873 — дуже високий, 31-е місце у світі.

Держава є членом Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ та СОТ.

З початку 2008 року на Кіпрі введено в експлуатацію євро, який замінив кіпрський фунт.

Головним джерелом наповнення бюджету є туризм.

Частка промисловості у валовому національному продукті становить 18%. 1/3 вартості промислової продукції створюється у добувній промисловості та 2/3 — в обробній. Переважають дрібні підприємства. Видобувають мідь, азбест, гіпс, мармур. Розвинена також харчова (вина, оливкова олія, фруктові та овочеві консерви та ін.), тютюнова, текстильна, шкіряно-взуттєва промисловість, кустарно-ремісниче виробництво (вироби з кераміки, металу та ін.).

Частка сільського господарства також становить 18%. Провідна галузь — землеробство. Основні культури: пшениця, ячмінь, овес, бобові та баштанні культури, а також виноград, ріжкове дерево, картопля, морква, тютюн, мигдаль, гранати, оливкові дерева та гаї волоського горіха. Тваринництво відстале, ведеться у гірських районах. Розведення овець, кіз, свиней, великої рогатої худоби. Розвинене шовківництво. У прибережних районах — вилов риби та губок.

Громадський транспорт Кіпру погано розвинений. Країна займає перше місце за кількістю автомобілів на людину у світі. На дорогах тут лівосторонній рух. В державі немає діючої залізниці. Міжнародні аеропорти — Пафос та Ларнака.

Цікаві факти:

•В країні низький рівень злочинності. Винуватцями крадіжок частіше за все стають туристи.

•Магазини у неділю та середу по обіді закриті. Банки та інші державні установи на Кіпрі працюють лише до 13:30.

•Найдавніше у світі вино “Коммандарія” виготовляється тільки тут. Напій із білого винограду ксиністері та чорного мавро роблять вже 5 тис. років.

•Попри розвинене виноробство, кіпріоти рідко п’ють алкоголь. Вони надають перевагу каві фрапе та молочним коктейлям.Вважається, що грецька богиня Афродіта народилася з морської піни саме тут, на Кіпрі.

•У місті Пафос так багато різних археологічних об’єктів, що все місто було повністю внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

•На острові дуже люблять кішок. Один із найдавніших монастирів Св. Миколи називають Котячим. За легендою, коли на острові розплодилися змії перемогти їх змогли лише коти, привезені з Єгипту, яких доглядали ченці. Зараз у монастирі живе понад сотня кішок.

•Більшість кіпріотів є православними християнами. Проте у Ларнаку є мечеть Хала-Султан-Текке, зведена на місці падіння метеорита. Це четверта святиня ісламу після Мекки, Медини та мечеті Аль-Акса в Єрусалимі.

•На Кіпрі є мережа катакомб, відвідування яких допомагає позбавитися цілого ряду захворювань.

•Острів може похизуватися найбільшим тематичним аквапарком у Європі — Water World. Він відчинив свої двері для відвідувачів у 1996 році. Парк швидко набув статусу одного з найпопулярніших місць на Кіпрі серед туристів, і на сьогодні потік туристів налічує понад чотири мільйони людей. Парк вже отримав понад 25 міжнародних премій за свою креативність, маркетингові стратегії та зовнішній вигляд. Його тематика — давньогрецька міфологія.

•На Кіпрі зимують тисячі рожевих фламінго: їх приваблюють м’який клімат та велика кількість корму. Якщо пощастить, тут можна побачити й дуже рідкісного чорного фламінго.

•Халумі — сир, який не плавиться, тому придатний для смаження. У 1999 році Кіпр домігся офіційного визнання халумі національним продуктом й водночас набув виняткового права на його назву, запатентувавши її.

Джерело: tonkosti, travel-diary, germestur32, livetotravel, kidpassage, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram