Новини
25 Липня 2019
1 022

Кінець скандалу: Facebook все ж доведеться заплатити рекордний штраф у $5 млрд

Також компанія призначить конкретних людей, які будуть відповідати за програму охорони даних

Федеральна комісія з торгівлі США оголосила про накладення штрафу розміром $5 млрд на Facebook Inc і посилення вимог до охорони особистих даних, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на офіційну заяву відомства.

“Facebook Inc заплатить рекордний штраф $5 млрд і зобов’язується виконувати нові обмеження, а також змінити корпоративну структуру, щоб компанія несла відповідальність за прийняті рішення щодо особистих даних її користувачів”, – йдеться в документі.

Також наголошується, що цей штраф є найбільшим з тих, що накладалися на компанію за порушення захисту інформації користувачів і майже у 20 разів більший за будь-коли накладені за подібні порушення санкції у світі взагалі.

В результаті врегулювання буде створено незалежний комітет з питань охорони даних, що виводить прийняття рішення з цих питань з-під прямого контролю засновника компанії Марка Цукерберга. Члени цього комітету будуть незалежними, а звільнити їх можна буде тільки більшістю голосів ради директорів.

Крім того, компанія призначить конкретних людей, які будуть відповідати за програму охорони даних. Facebook також повинен буде аналізувати з точки зору збереження інформації всі нововведення до їх впровадження, що в тому числі поширюється на належні йому сервіси WhatsApp і Instagram.

Указ Федеральної комісії з торгівлі зобов’язує компанію повідомляти про будь-які інциденти, пов’язані з витоком даних більш ніж 500 користувачів.

Водночас компанії потрібно буде ретельно вивчати програми сторонніх виробників, з якими вони працюють. Забороняється використовувати отримані телефонні номери користувачів в рекламних цілях, шифрувати паролі користувачів та вимагати паролі до пошти й інших сервісів користувачів.

За кілька годин після появи оголошення про штраф Facebook оприлюднив свої фінансові результати за другий квартал 2019 року, а Марк Цукерберг розповів про те, як компанія розглядає регуляторний ландшафт та наступні кроки.

“Ми вносимо важливі зміни в те, як ми будуємо наші сервіси та керуємо цією компанією, – заявив Цукерберг, – Для цього знадобиться вкласти значну кількість наших інженерних ресурсів у створення інструментів для перегляду нашої продукції та способів використання даних. Це також значно збільшить нашу відповідальність, привівши процес аудиту нашого контролю конфіденційності у більшу відповідність з тим, як працює фінансовий контроль у публічних компаніях”.

Як зазначає видання, на початку квітня 2018 р. Єврокомісія отримала лист від Facebook з підтвердженням, що дані до 2,7 млн користувачів в Європі могли потрапити в розпорядження компанії Cambridge Analytica.

У 2018 р. газета New York Times повідомила, що британська фірма Cambridge Analytica, яка співпрацювала з президентом США Дональдом Трампом під час передвиборної кампанії незаконно отримала дані 50 млн користувачів Facebook. На підставі зібраних даних дослідники оцінювали політичні уподобання виборців і показували їм рекламу, яка прямо потрапляла в зону їх інтересів. Тоді генпрокурор штату Массачусетс Мара Хелей оголосила про початок розслідування відносно Facebook і компанії Cambridge Analytica.

Нагадаємо ще у квітні Facebook у своєму квартальному звіті заявив, що очікує на штраф від $3 до $5 млрд за підсумками розслідування Федеральної торгової комісії США про витік даних користувачів соцмережі.

Після декількох спроб ряд акціонерів Facebook не змогли зняти засновника соціальної мережі Марка Цукерберга з поста голови ради директорів компанії. Оскільки деякі співробітники володіють тим типом акцій, який дає їм право на більшу кількість голосів.

Як відомо, компанія S&P виключила Facebook з індексу S&P 500 ESG Index, що дозволяє оцінювати найбільші американські компанії за критеріями екологічної, соціальної відповідальності та управління.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram