Новини
1 Травня 2020
932

Кінець — це початок: Що відбувається з бізнесом в Ухані після закінчення карантину

Власники місцевого бізнесу борються з нульовим прибутком і величезною орендною платою

Фото: Aly Song

У всьому світі люди чекають новин про те, що пандемія йде на спад і можна повертатися до звичайного життя. Ухань, де в середині грудня виявили перший випадок COVID-19, показує, що до нормальних умов ще далеко. 8 квітня місто зняв обмеження на виїзд після 76-денного карантину, але малий бізнес вважає, що відновлення буде болісно повільним і зароблять не всі, пише CNN.

Наперекір скасуванню найбільш строгих обмежень, багато магазинів в Ухані як і раніше закриті, ресторани працюють тільки на винос, а люди продовжують носити маски та обходять один одного стороною на вулиці. Навіть контрольовані урядом ЗМІ називають плани з повернення міста до 100% виробництва до кінця квітня “занадто оптимістичними”.

За інформацією видання, власники місцевого бізнесу борються з нульовим прибутком і величезною орендною платою. “Відновлення економіки міста може зайняти до трьох років”, — вважає економіст Macquarie Capital Limited Ларрі Ху.

Головний економіст по Азійсько-тихоокеанському регіону в S & P Global Ratings Шон Роуч сказав, що урок Ухані для решти світу полягає в тому, що швидкі заходи на ранній стадії пандемії сильно б’ють по економіці, але дозволяють прискорити момент зняття обмежень.

Як пише CNN, на торговій вулиці міста, більша частина магазинів і ресторанів закриті. За даними державного інформаційного агентства Xinhua, ВВП міста впав майже на 40% в річному численні в першому кварталі, а роздрібні продажі скоротилися більш ніж на 15% тільки в березні.

“Я відкрив ресторан, але ніхто з клієнтів не прийшов поїсти, бо це заборонено. Я отримав тільки два або три замовлення від онлайн-платформи доставки. Відкриття коштувало мені набагато більше, ніж я заробив за ті дні, тому я знову закрився”, — розповів власник одного Уханського закладу виданню.

Місцеві підприємці побоюються, що державна допомога прийде занадто пізно і не врятує невеликі магазини та ресторани, що призведе до їх закриття назавжди. Фітнес-центри й кінотеатри залишаються закритими без будь-яких планів щодо відновлення роботи.

Фото: ChinaImages

Більшість компаній, які відкрилися після карантину, змінили бізнес-моделі. Великі мережі, такі як Starbucks, McDonald’s, Burger King, KFC і Pizza Hut, не дозволяють покупцям заходити всередину і ставлять столи перед входом.

Шон Роуч з S & P Global Ratings зазначає, що виробництво могло досить швидко відновитися після карантину, але цього не можна сказати про сектор послуг — йому буде потрібно багато часу, щоб повернутися до нормальної роботи. “Це важливо, тому що сфера послуг — це найбільший роботодавець в більшості країн”, — стверджує економіст.

Деякі уханські підприємці вважають, що друга хвиля коронавірусу — всього лише питання часу, вона прокотиться містом, викликавши нові обмеження і завдавши новий удар по економіці. У місті продовжують виявляти безсимптомні випадки COVID-19.

Як писали раніше Investory News, уряд Японії розробляє проект субсидії, яка дозволить співробітникам малих підприємств отримати 100% своєї зарплати в період закриття бізнесу або його переходу на неповний режим роботи. Зараз в країні діє правило — в умовах пандемії всі співробітники повинні отримати мінімум 60% від тієї зарплати, що вони отримували завжди. Однак навіть з цією сумою можуть впоратися далеко не всі малі підприємства.

Італія також затвердила новий пакет допомоги бізнесу на суму €400 млрд. За словами міністра фінансів Роберто Гуалтьєрі, Рим гарантуватиме до 90% кредитів підприємствам на суму €200 млрд через державне експортно-кредитне агентство SACE.

А от шведська пара відкриє на лузі поряд з будинком безконтактний ресторан просто неба на одного гостя. Страви готуватимуть з місцевих продуктів, деякі з яких ростуть прямо в саду. Концепція ресторану — подорожі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram