Новини
6 Вересня 2022
402

Кількість вільних квартир у Києві скоротилася майже на чверть

Що очікувати від ринку оренди восени

Упродовж останніх шести місяців більше українців почали здавати своє житло в оренду, а 62% господарів першими йшли на поступки своїм мешканцям. Найчастіше робили знижку на оренду. 58% орендодавців вказали, що знизили ціну в діапазоні 20-50%. Окремі респонденти зазначали, що перші місяці просили лише оплачувати комунальні платежі, а потім знизили вартість оренди.

Однак уже наприкінці літа ціни на орендовані квартири поповзли вгору, а пропозиція почала стрімко зменшуватися. В OLX Нерухомість проаналізували поточну ситуацію на ринку оренди та розпитали про настрої орендодавців від початку повномасштабної війни.

В Україні почалася друга хвиля внутрішньої міграції. Якщо навесні українці шукали житло дешевше та часто обирали на літо заміську нерухомість, то зараз в пріоритеті квартири в мегаполісах. Так, у чотирьох містах-мільйонниках за перший тиждень вересня кількість пропозицій скоротилася від 10% у Львові до 23% у Києві.

У західних областях ситуація трохи інша: з 7 міст лише в трьох найвідчутніше поменшало квартир від орендодавців: на 24% менше оголошень в Івано-Франківську, на 31% та 35% відповідно в Рівному та Луцьку. Ймовірніше за все, через ризик вторгнення з боку білорусі та відсутності ажіотажу серед українців самі ж орендодавці почали пропонувати менше квартир.

Близько половини всіх пропозицій на ринку оренди житла представлені однокімнатними квартирами. Згідно з даними OLX Нерухомість, у вересні серед міст-мільйонників найбюджетніші варіанти можна знайти в Одесі за 5 500 грн/міс. У західних регіонах доступні ціни у Луцьку та Рівному — в середньому 7 500 грн/міс. Найдорожчою буде оренда однокімнатної квартири за 16,5 тис. грн в Ужгороді. Останні два місяці літа та початок осені саме це місто вирізняється найбільшим цінником, “посунувши” навіть Львів.

Через повернення українців додому, внутрішню міграцію та активний переїзд у великі міста восени можна очікувати на стрибок цін. Зокрема, це стосуватиметься деяких міст-мільйонників. Так, згідно з даними платформи, в Одесі та Дніпрі оренда однокімнатної квартири впродовж першого тижня вересня вже зросла на 600 грн проти першого тижня серпня. У столиці цінник зріс на 1 000 грн, а у Львові — на 1 600 грн.

Всього 85% орендодавців задоволені співпрацею зі своїми орендарями. Найбільше на позитивне враження вплинули наступні показники:

• вчасна та сумлінна оплата за оренду та комунальні послуги (66% голосів);

• легкість спілкування та швидке розв’язання будь-яких питань (59%);

• дбайливе ставлення до квартири та майна (58%).

Нагадаємо, понад 80% новобудов подорожчали за літо. Як змінюється ситуація з ринком нерухомості в Україні — далі за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram