Новини
5 Лютого 2021
887

Кількість скарг бізнесу на невиконання судових рішень зростає

Найбільше звернень надійшло від малого та середнього бізнесу — 76%

За період з жовтня до грудня 2020 року Рада бізнес-омбудсмена (СБО) розглянула 451 скаргу на порушення держслужбовців, повідомляє прес-служба організації.

За інформацією СБО, кількість скарг зростає: на 9% — проти аналогічного періоду 2019 року і на 3%, якщо порівняти з третім кварталом 2020 року.

Найбільше компанії скаржилися на дії податкових служб і правоохоронних органів — 64% і 12% відповідно. Далі йшли скарги на державні регулятори — 7%, митні служби — 4% та органи місцевого самоврядування — 3%. У загальній сумі ці питання склали 90% всіх звернень.

Серед найбільш поширених податкових проблем підприємці зазначають блокування податкових накладних: класична зупинка реєстрації накладних (100 скарг), внесення до списків ризикових платників податків (29 скарг) і невиконання судових рішень щодо реєстрації накладних (48 скарг).

На дії правоохоронців підприємці відреагували 56 разів. Найбільше бізнесмени скаржилися на процесуальні зловживання Нацполіції та СБУ.

Найбільше звернень надійшло від малого та середнього бізнесу — 76%. При цьому більшість скарг надійшли від компаній з українським капіталом — 89%.

У Раді бізнес-омбудсмена підкреслили, що найбільша кількість скарг надійшла з Києва (37%), Харківської (10%), Дніпропетровської (8%), Запорізької (5%) та Одеської (5%) областей.

В основному зверталися представники роздрібної торгівлі (25%), сільського господарства (16%), виробництва (10%), нерухомості й будівництва (8%), а також приватні підприємці (12%).

“Ми стурбовані зростанням кількості скарг на невиконання судових рішень державними органами. Якщо у 2018 році ми отримали 108 скарг з цього приводу, то у 2020 році — вже 217. Проблема є фундаментальною, оскільки система правосуддя не працюватиме взагалі, якщо не будуть виконуватися рішення судів”, — заявив бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький.

Нагадаємо, згідно з дослідженням “Regional Doing Business” експертно-аналітичного центру Офіс ефективного регулювання (BRDO) серед українських регіонів найкомфортнішою для ведення бізнесу у 2020 році стала Житомирська область.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram