Новини
25 Липня 2019
1 665

Кількість робочої сили в Україні до 2050 року зменшиться на 30%

Основною причиною є скорочення населення та міграція робочої сили за кордон

Україна в найближчі десятиліття чекає стрімке скорочення кількості робочих рук. Про це йдеться в дослідженні Міжнародного валютного фонду (МВФ), передає ТСН.

Так, вже до 2030 р. в Україні число працюючих скоротиться на 15%, а до 2050-го – на 30%.

У Центральній і Східній Європі Україна увійшла в трійку лідерів за темпами скорочення робочої сили, в яку входять також Латвія і Болгарія.

Причиною такої ситуації в МВФ назвали скорочення населення. За даними Державної служби статистики, чисельність населення України за період з січня по травень 2019 року зменшилася на 122,4 тис. осіб.

Значна кількість українців вирушає на заробітки в Чехію, Словаччину та Польщу, де спрощені правила прийому на роботу трудових мігрантів.

Всупереч цьому, в МВФ вважають, що реформи компенсують втрату робочих рук. Серед рятівних перетворень у Фонді назвали підвищення пенсійного віку, зменшення витрат на медицину і пенсії.

Як відомо, у Польщі дві третини легальних трудових мігрантів родом з України. Кожна п’ята польська компанія співпрацює з українцями.

За даними Світового банку, глобальні перекази трудових мігрантів склали $529 млрд, що на 9,6% перевищило торішній показник. У 2019 році грошові перекази можуть сягнути $550 млрд.

Як свідчать дані Держстату, протягом січня-лютого 2019 року чисельність населення України скоротилася на 51,6 тис. осіб і на 1 березня становила 42,1 млн чоловік.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram