Новини
5 Серпня 2022
567

Київська митниця знищила товари торгової марки Apple

10 партій контрафактних товарів було спалено за рішенням правовласника

Вчора Київська митниця повідомила про знищення контрафактних товарів торгової марки Apple: навушників, блоків живлення, перехідників та інших аксесуарів. Зазначається, що ці товари були імпортовані в Україну з порушенням прав інтелектуальної власності компанії Apple.

Згідно з даними Київської митниці, спільно з представником правовласника торгової марки Apple було знищено 10 партій контрафактних товарів загальною кількістю 2,5 тис. одиниць. Невдовзі планується знищення ще однієї партії контрафактної продукції Apple. Більшість з цих товарів ввозилися в Україну поштовими каналами та в міжнародних експрес-відправленнях невеликими партіями. Відповідно до процедури, підроблені контрафактні товари були спалені у спеціальній печі.

Спалення в печі контрафактної продукції викликало обурення серед деяких українців. В коментарях до повідомлення Київської митниці ставили питання, навіщо було спалювати нові речі, якщо їх можна було передати пенсіонерам, дітям в дитячих будинках, малозабезпеченим сім’ям, переселенцям чи на потреби ЗСУ? Тому Київська митниця додатково пояснила ситуацію.

Зазначається, що контрафактна продукція — це фактично підробка під товари. Вона виготовлена з порушенням прав інтелектуальної власності. Відповідно до ст. 17 ЗУ “Про зовнішньоекономічну діяльність” в Україні забороняється експорт та імпорт товарів, які здійснюються з порушенням прав інтелектуальної власності. Додатково наголошується, що рішення про знищення чи не знищення контрафактної продукції схвалює лише правовласник, у цьому випадку — компанія Apple. Це рішення не залежить від митниці. Митниця лише здійснює контроль за дотриманням законодавства у сфері захисту прав інтелектуальної власності. Це відповідає світовій практиці. Тому, відповідно до законодавства, митниця не може продати, передати чи роздати таку продукцію. До того ж підроблена продукція може бути небезпечною.

Як писали раніше Investory News, Apple відзвітувала про рекордний дохід за квартал. Попри скорочення виторгу від Mac, iPad та аксесуарів iPhone показує стійке зростання продажів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram