Новини
20 Серпня 2021
859

Київ — на другому місці у світі за рівнем розвитку шерингової економіки

Шерингова економіка увійшла до числа найбільш постраждалих від пандемії економічних активностей

Київ розділив із Сан-Паулу, Варшавою, Вільнюсом і Ригою друге місце в рейтингу міст за рівнем розвитку шерингової економіки, свідчать результати дослідження Sharing Economy Index 2021, складеному глобальною групою захисту прав споживачів Consumer Choice Center (CCC).

Високе місце в рейтингу Києва автори дослідження пояснюють характерним для країн Східної Європи низьким рівнем державного або муніципального регулювання видів шерингової активності.

Навіть обмежувальний захід київської влади — підписання меморандуму з операторами електросамокатів з введення ліміту швидкості скутерів — ніяк не вплинула на оцінку споживачів доступності даного виду сервісу, вказують в ССС.

Саме оцінка споживачами зручності шерингових послуг визначає місце міста в глобальному рейтингу. Оцінюються п’ять видів послуг: служби таксі й доставки, такі як Uber, Bolt тощо, оренда житла (наприклад, Airbnb), автошеринг (напр., BalBlaСar), електросамокати, і шерингові спортзали. Максимальна оцінка — 100 балів. Київ набрав 95 балів. Оцінювалося 50 найдинамічніших міст у світі.

Автори дослідження зазначають, що шерингова економіку увійшла до числа найбільш постраждалих від пандемії економічних активностей. Як розповів ССС анонімний водій Bolt зі Львова “якщо до пандемії було вигідно провести день водієм Bolt або Uber, то під час карантину через низький попит заробітку вистачало тільки, щоб заплатити за паливо”.

Дана тенденція була характерна для всього світу. Плюс, за період пандемії влада ввела низку обмежень на шерингові активності.

Наприклад, Амстердам практично на рік заборонив онлайн сервіси з оренди житла, зокрема Airbnb. У Лондоні ввели обов’язкове ліцензування для користувачів електросамокатів. Нові види обмежень з’явилися в Мінську, Валлетті, Гаазі, Братиславі, Любляні, Нікосії, Софії, Токіо, Афінах і Люксембурзі.

Автори дослідження зазначають, що навіть у період обмежень, шерингова економіка зуміла пристосуватися до нових умов, що підтверджують високі доходи сервісів доставки.

Як писали раніше Investory News, українська компанія з прокату електросамокатів Kiwi залучила майже $1 млн від декількох приватних інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram