Новини
17 Липня 2020
1 347

KFC запропонує споживачам нагетси з м’яса, вирощеного з пробірки

Продукт друкуватимуть на 3D-біопринтері – технологія проходить випробування

Виробник фаст-фуду KFC разом із лабораторією біотехнологічних досліджень 3D Bioprinting Solutions оголосили про співпрацю. Лабораторія розробить технологію створення курячого м’яса за допомогою 3D-біопринтера – першим таким продуктом стане курячий нагетс, повідомляють Відомості.

Наразі фінансові параметри угоди сторони не розкривають.

Найпопулярніший продукт мережі – крильця. Однак, як зазначили у компанії, їх неможливо надрукувати на біопринтері через кістку, що знаходиться усередині.
Тому було прийнято рішення експериментувати саме з нагетсами. “У майбутньому буде можливим друк й інших продуктів, наприклад стріпсів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для виробництва курячих напівфабрикатів використовуватиметься суміш рослинних білків (соєвих і бобових культур), а також курятина, вирощена за технологіями клітинного м’яса. Суміші білків і курячих клітин лабораторія вироблятиме самостійно.

У результаті продукт матиме волокнисту текстуру курячого м’яса, за винятком того що жодна курка при його виробництві не постраждає.

Напівфабрикат доведе до смаку KFC – нагетс приправлять фірмовими спеціями, обвалять у паніруванні та підсмажать. “Наразі мова йде не про масове виробництво, а лише про невелику партію дослідних зразків. Спробувати продукт можна буде вже до кінця року. А от тестування в ресторанах буде можливим пізніше, після проходження процедури сертифікації”, – зазначає видання.

І додає, що інтерес до альтернативного м’яса KFC проявляє не вперше – рік тому одному зі своїх ресторанів в американському місті Атланта (штат Джорджія) компанія продавала веганські крильця й ​​нагетси, приготовані з “м’яса курки” на рослинній основі. Для цього мережа об’єдналася з виробником рослинного м’яса Beyond Meat.

“Тоді крильця та ​​нагетси розійшлися за п’ять годин, – повідомляло видання Adweek, – а довгі черги на кілька кварталів вишикувалися ще до відкриття ресторану”.

Інший виробник фаст-фуду Burger King наразі співпрацює з компанією Impossible Foods, у США у понад 7 тисяч ресторанів, де можна спробувати альтернативний бургер Impossible Whopper.

Загалом попит на здорову їжу та продукти харчування, при виробництві яких збиток екології мінімізований, зростає. Рік тому світовий ринок м’яса оцінювався у $1,7 трлн, альтернативного протеїну, за даними McKinsey – у $2,2 млрд.

За розрахунками Financial Times, через 15 років ринок м’яса, вирощеного на протеїні рослинного походження, може досягти $100 млрд.

Загалом Beyond Meat стала піонером у галузі використання протеїну рослинного походження для виробництва замінника м’яса. Так, компанію у 2009 році заснував Ітан Браун, серед її інвесторів – засновник Microsoft Білл Гейтс, актор Леонардо Ді Капріо, колишній гендиректор McDonald’s Дон Томпсон. У 2019 році компанія на IPO залучила $240 млн.

Видання зазначає, що наразі всім великим корпораціям властиво замислюватися про майбутнє, оскільки змінюється світ, споживач, продаж і виробництво. “Компанії фаст-фуду тут не виняток. Саме те, що вони роблять не дуже здорове харчування, це змушує їх експериментувати”, – йдеться у повідомленні.

Наприклад, McDonald’s часто ставав об’єктом атак різних громадських організацій, які звинувачують його в продажі шкідливої ​​їжі та неекологічних практиках бізнесу.

Останні роки компанія мала намір всіляко поліпшити імідж. Зокрема змінювала дизайн ресторанів, підкреслювала свою відповідальність за збереження природних ресурсів, вказувала калорії на пакуваннях, позиціювала себе як мало не здорове харчування.

Нагадаємо, у листопаді минулого року з’явилося повідомлення, що продукція виробника рослинного м’яса Beyond Meat з’явиться в магазинах України в грудні 2019 року.

Про те, як екологія та проблеми зі здоров’ям людей змінюють економіку та вибір покупців, можна прочитати в матеріалі Investory News “Їжа майбутнього: Смачна медуза, хліб із білка комах та молоко із водоростей”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram