Думки
16 Вересня 2021
2 157

Кевін Келлі: Як штучний інтелект може викликати другий промисловий переворот?

Один із засновників журналу Wired, письменник — про тренди в штучному інтелекті, які нам потрібно розуміти, щоб вміти стримувати й управляти його розробкою

Я хочу поговорити про напрямок розвитку технологій. Коли з’являються нові технології, ми дивуємося їх можливостям. Але існує і величезна сфера технологій більш передбачуваних, тому що різним системам властиві різні нахили, невирішені проблеми, тенденції. Ці тенденції сходять до самої природи фізики, хімії проводів, перемикачів, електронів, що підкоряються одним й тим самим шаблонам знову й знову. Завдяки цим шаблонам створюються тенденції та схильності.

Про це можна думати як про земне тяжіння. Уявіть краплі дощу, які падають в долину. Справжній шлях краплі під час її падіння непередбачуваний. Не можна побачити, куди вона впаде, але основний напрямок безсумнівно — завжди вниз. Так що тенденції та проблеми, інтегровані в технологічні системи, дозволяють відчути, до чого все йде в глобальному масштабі. У широкому сенсі я б сказав, що створення телефону було неминучим, а ось iPhone — ні. Інтернет був неминучий, а Twitter — ні.

Існує безліч тенденцій, що розвиваються прямо зараз. Я думаю, найголовніша серед них — тенденція робити речі розумнішими й розумнішими. Я називаю це інтелектуалізацією, також відомою як штучний інтелект. Я думаю, це буде одним з найзначніших подій, трендів, напрямків і двигунів суспільства найближчі 20 років.

Звичайно, він уже існує. У нас вже є ШІ. Часто він працює десь на задньому плані: в бек-офісах лікарнях, де за його допомогою діагностують за знімками краще, ніж справжній доктор. І в юридичних конторах, де він справляється з доказами краще, ніж помічник юриста. ШІ керував літаком, на якому ви сюди прилетіли. Пілоти управляли ним лише 7-8 хв, решту часу керував ШІ. А на Netflix і Amazon він на задньому плані створює вам рекомендації. Таке є вже сьогодні.

Є і набагато просунутий приклад: перемога програми AlphaGo, що здолала світового чемпіона з гри го. Але це не все. Коли ви граєте у відеоігри, ви граєте проти ШІ. Але недавно в Google навчили свій ШІ тому, як навчитися грати у відеоігри. Ще раз, навчання відеоігор вже сталося, але самостійне вивчення того, як грати в них, — наступний етап. Це штучний розум. Напрямок такий: беремо цей штучний розум і робимо його розумнішим й розумнішим.

Є три, на мою думку, недооцінених підходів до цього тренду. Думаю, ми б розуміли ШІ набагато краще, якби розуміли ці три речі. Вони допомогли б прийняти ШІ, тому що тільки прийнявши його можна по-справжньому ним керувати. Можна навіть управляти нюансами, прийнявши загальний тренд.

Отже, поговоримо про ці три підходи. Перший: наш розум має дуже невелике розуміння того, що є розум. Більшість розуміють інтелект однобоко, немов це нота, яка стає голосніше й голосніше. Починається все з вимірювання IQ. На початку, наприклад, простий низький IQ, як у миші або щура, а потім як у шимпанзе, а потім, наприклад, як у недалекої людини, далі, яка-небудь середня людина, як я, а там — геній. І єдиний показник IQ стає більше й більше. Це абсолютно невірно. Не те, що таке інтелект. Не людський так вже точно. Він скоріше як симфонія з різних нот, і кожна грається на різних інструментах знання.

Ми здатні здійснювати різні види мислення. Є логіка, є емоційне мислення, є просторове, і ще сотня інших видів мислення, згрупованих разом, які розвинені по-різному у різних людей. У тварин, зрозуміло, інший набір — інша симфонія різних видів мислення, хоча іноді й грається на тих самих інструментах, що й у нас. Вони можуть думати як і ми, але віддавати перевагу іншим аспектам і, може, навіть з найкращим результатом, ніж іноді люди. Довготривала пам’ять білки феноменальна. Вона може згадати, куди заховала свої горішки. Однак в інших випадках вони можуть думати гірше.

Коли ми створюємо машини, ми розробляємо їх таким чином, щоб зробити їх вміння в деяких сферах краще наших, хоча більшість навіть близько не будуть схожі на наші, бо не потрібні. Так що візьмемо їх, ці штучні машини, і будемо додавати різноманітне штучне пізнання нашому ШІ. І ми зробимо його дуже-дуже спеціалізованим.

Ваш калькулятор розумніше вас в арифметиці, GPS розумніший вас в орієнтації в просторі, у Google і Bing краща довгострокова пам’ять. Візьміть різні типи мислення і засуньте їх, скажімо, в машину. Причина, за якою ми хочемо так зробити, — вона керуватиме не як людина. Вона не думає, як ми. У цьому-то і її сенс. Вона ніколи не відволікається, не турбується про те, вимкнула вона духовку, чи варто було піти вчитися на фінфак. Вона просто керує.

Просто керує, добре? І взагалі, може варто їх називати “несвідомими”. У них же немає свідомості, вони нічим не стурбовані, не відволікаються.

Загалом, ми намагаємося створити так багато різних типів мислення, як можемо. Ми засіли в простір всіляких типів або видів мислення. Існують проблеми в бізнесі та науці, настільки складні, що людське мислення не здатне вирішити їх самотужки. Потрібна двоетапна програма, суть якої у винаході нових видів мислення, разом з якими ми зможемо вирішувати дуже великі проблеми, такі як темна енергія, квантова гравітація.

Ми збираємося створити новий розум. Можете про це думати як про штучних прибульців у деякому сенсі. Вони допоможуть нам думати інакше, тому що це й закладено у двигун творення, багатства і нової економіки.

Другий підхід полягає у використанні ШІ, загалом, для початку нового промислового перевороту. Суть першого промислового перевороту була в тому, що людство створило штучну силу. А до того, під час аграрної революції, все створювалося людською працею або тваринною силою. Це був єдиний спосіб щось зробити.

Великим проривом у промисловій революції було приборкання парові мощі, викопного палива, для винаходу штучної сили, яку використовували для всього. У наші дні, коли ви їдете по шосе, ви можете легким натисканням на педаль командувати 250 кіньми — 250 кінськими силами, які можна пристосувати до будівництва хмарочосів, міст, доріг, до створення фабрик, що штампують конвеєрами стільці або холодильники, далеко за межами наших сил. І цю штучну силу можливо поширити дротами в мережі в кожен будинок, фабрику, ферму, щоб кожен міг користуватися штучною силою, просто сунувши вилку в розетку.

Це стало джерелом інновацій, тому що фермер може взяти ручну помпу й додати до нього штучну силу, електрику, і він отримає електропомпу. Повторити так тисячі або десятки тисяч разів. Цей рецепт призвів до промислової революції. Все, що ми бачимо, весь прогрес, плодами якого ми користуємося, існує тому, що ми це все зробили.

А тепер проверніть ту саму схему з ШІ. Розподілимо її мережею, і тепер ви зможете взяти електропомпу й додати до неї трохи штучного інтелекту, і отримати розумну помпу. Повторити мільйон разів, і це зробить другу промислову революцію. Ось їде машина по шосе, з її 250 кінськими силами, та ще й 250 розумами. Машина з автопілотом. Це стане новим товаром, новою послугою. ШІ розтечеться мережею, хмарою так само як електрика.

Все, що сьогодні електрифіковано, буде ще й інтелектуалізовано. Я в боргу перед Джеффом Безосом, тому що рецепт для наступних 10 тис. стартапів дуже-дуже простий: взяти щось і додати ШІ. Далі ми візьмемо цей рецепт і будемо ним готувати. Таким шляхом ми доб’ємося другої промислової революції. До речі, прямо зараз можете зайти в Google і купити ШІ за шість центів, сто запитів. Він доступний прямо зараз.

І, нарешті, третій підхід: коли ШІ знаходить втілення в тілі, виходить робот. І роботи будуть робити багато чого з того, що вже робимо ми. Робота — це набір завдань, роботи перевизначають нашу роботу, тому що будуть робити деякі наші завдання. Але вони будуть виконувати цілі нові категорії, безлічі завдань, про потреби яких ми не підозрювали. Вони породять нові професії, нові види завдання, потрібні нам, також, як і після автоматизації придумали купу нових речей, про потреби яких ми не знали, але без яких тепер не можемо жити. Вони виведуть на світ набагато більше професій, ніж відберуть, але важливо те, що для багатьох завдань, які ми передамо їм, важлива ефективність і продуктивність. Якщо є завдання, виробнича або розумова, для якої дуже важливі ефективність і продуктивність, віддайте її роботам. Продуктивність — доля роботів. У чому люди молодці, так це в розтраті часу.

Ми вправні в неефективних речах. Наука, по суті, є неефективною. Вона працює завдяки постійним невдачам. Працює, тому що ми проводимо провальні тести та експерименти, інакше б ми не вчилися. Працює через те, що малоефективна.

Нововведення за визначенням неефективні, бо спочатку роблять прототипи, тому що випробовується те, що не працює. Дослідження в корені неефективні. Мистецтво неефективно. Відносини людей неефективні. І до всіх цих речей ми тяжіємо, тому що вони неефективні. Ефективність для роботів. І нам доведеться вчитися працювати разом із ШІ, тому що вони думають інакше.

Deep Blue перемогла світового чемпіона з шахів. Люди думали, що це кінець для шахів. Але як виявилося, найкращий у світі шахіст — це не ШІ. І не людина. Це команда людини та ШІ. Кращий діагност — не людина і не ШІ, а команда. Ми будемо працювати разом із ШІ, і думаю, що платити вам будуть за те, як добре ви з ними працюєте. Ще раз, вони від нас відрізняються, вони інструменти, і будуть чимось, з чим ми будемо працювати разом, а не проти. Працюємо разом, а не нарізно.

В майбутньому: до чого це призведе? Думаю, нащадки через 25 років звернуться в минуле і подивляться на наше розуміння ШІ та скажуть: “У вас не було ШІ, та й інтернету теж, проти того, що у нас є через 25 років”.

Зараз не існує експертів зі штучного інтелекту. У це вкладають купу грошей, витрачають мільярди доларів, величезний бізнес, але жодного експерта, в порівнянні з тим, що у нас буде через 20 років. Ми зараз на самому початку дороги, рушивши з місця всього годину назад. Інтернет тільки що винайшли. Ми на самому початку того, що нас чекає. Найпопулярніший продукт із ШІ через 20 років, яким будуть користуватися всі, ще не винайдено. Значить, ви нікуди не спізнилися.

Джерело: TED

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram