Новини
11 Лютого 2021
965

“Кернел” запросив у АМКУ дозвіл на покупку 13 агрокомпаній Віталія Хомутинніка (Оновлено)

Комітет розгляне заявку сьогодні, 11 лютого

Агрохолдинг “Кернел”, один із найбільших в Україні, може придбати агрохолдинг “КаскадАгро” у свого міноритарія, українського бізнесмена та екс-народного депутата Віталія Хомутинніка, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідну заявку Kernel Holding S.A. на отримання дозволу на покупку понад 50% в ТОВ “КаскадАгро” і ще 12 агрокомпаній розгляне Антимонопольний комітет України (АМКУ) на засіданні 11 лютого.

На початку серпня 2020 року АМКУ вже видав подібний дозвіл на покупку цих компаній керівнику юридичного бюро “Гарез і Партнери”, засновнику мережі пекарень “Волконський”, інвестору (ресторанна справа, цифрові проекти, енергетика) Олександру Гарез через підконтрольну йому компанію Agartha Fund L.P. (Абу-Дабі, ОАЕ).

Мова, зокрема, йде про фірми “Агрофірма “Відродження”, “Сосницькі Аграрні Інвестиції”, “Червонянські Аграрні Інвестиції”, “Нива”, “Красноколядинське”, “Агродмитрівське”, “Україна”, “Коропські Аграрні Інвестиції” (всі — Чернігівська обл.) і “Агро-Поліс”, “Червонослобідське-2”, “Засулля-5”, “Агросвіт” (всі — Сумська обл.).

Згідно з Єдиним держреєстром юридичних і фізичних осіб, кінцевим бенефіціаром всіх агропідприємств є Хомутиннік переважно через кіпрську Cacique Limited.

З цієї групи компаній сім (“Червонослобідське-2”, “Засулля-5”, “Агросвіт”, “Коропські аграрні інвестиції”, “Червонянські Аграрні Інвестиції”, “Сосницькі аграрні інвестиції” та “Нива”) вже належали “Кернел” після покупки влітку 2017 року агрохолдингу “Українські аграрні інвестиції”, проте восени того ж року Хомутиннік отримав право на їх купівлю у “Кернел” і потім реалізував його.

Відповідно до інформації на сайті Cascade Investment Fund (Кайманові о-ви) Хомутинніка агрохолдинг “КаскадАгро” має земельний банк 43 тис. га, два елеватори загальною потужністю одноразового зберігання 105 тис. тонн і дві ферми.

Cascade Investment Fund у жовтні 2015 року придбав 5% акцій “Кернел”, а до кінця 2017 року збільшив свій пакет до 6,59%.

Згодом стало відомо, що Антимонопольний комітет рішенням від 11 лютого надав дозвіл компанії “Kernel Holding S.A.” (м. Люксембург) на купівлю 13 аграрних компаній українського бізнесмена та екс-народного депутата Віталія Хомутинніка.

Нагадаємо, новий стартап у галузі мобільних ігор Playco з інвестиціями фонду Віталія Хомутинніка залучив $100 млн і став “єдинорогом”. Вартість компанії сьогодні оцінюється в $1 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram