Думки
8 Квітня 2020
2 294

Катерина Балановська: Як команда допоможе подолати кризу?

Генеральний директор Visotsky Consulting Kyiv — про створення команди, яка буде зацікавлена ​​в розвитку компанії у будь-якій ситуації

Умови карантину зупинили активну діяльність частини малого та середнього бізнесу — це факт. Але чим ви займаєтесь, як засновник компанії, наразі? Що роблять ваші співробітники? Якщо ви їх відправили у відпустку своїм коштом, а самі злякалися та вирішили перечекати — то зробили велику помилку.

Річ у тім, що карантин пройде, і на зміну йому прийде криза. Що тоді? Вирішите також перечекати? Не думаю, що це реально. Якщо бізнес може і дочекається кращих часів то команда співробітників — точно ні.

Криза не дає розслабитися малому та середньому бізнесу та не дозволяє працювати на повну потужність. Криза може стати фактором, що мотивує та мобілізує, завдяки якому можна не тільки зберегти свій бізнес, а й вивести його на новий рівень.

Але я часто чую таку точку зору, що криза — невдалий час для бізнесу. Тобто, говорити можна тільки про збереження бізнесу, але ніяк не про розвиток, а, тим більше, про його відкриття. Немає ніякої впевненості в завтрашньому дні, і здається, що це безпросвітний стан надовго. Людей охоплює апатія і бізнес зводиться до того, щоб дочекатися кращих часів та утриматися на плаву. Це найбільша помилка — прийняти рішення “перечекати” кризу, не вкладаючи нічого в розвиток бізнесу.

Але у кризи є й інша сторона

Вона дисциплінує, змушує економити, відповідально ставитися до витрат і планувати їх, шукати нестандартні рішення для заробітку. Безліч успішних компаній зі світовими іменами стартували саме в періоди найжорстокіших криз: коли основна маса пливе за течією, найбільш успішні одиниці — рухаються проти неї.

Саме зараз, в карантин, коли конкуренти чекають кращих часів, вам потрібно активізувати мислення та діяти: інвестувати в себе, у свою компанію і це окупиться в найкоротші терміни. Адже ви будете розвиватися в той час, коли інші економлять і стоять на місці.

Криза схожа на правила природного відбору в природі. У цей період слабкі гравці йдуть з поля битви, а залишаються найстійкіші, які розуміють, що потрібно змінювати асортимент товарів або послуг, методи просування та продажів, способи управління, стратегію або щось ще.

Під час кризи падає вартість оренди офісних площ, знижуються ціни на меблі й оргтехніку. Постачальники в таких умовах лояльні, оскільки важливіше утримати клієнта, ніж максимально заробити.

Криза вивільняє велику кількість кваліфікованих фахівців. На ринку праці є вибір. Тож, під час кризи буде нескладно найняти фахівців високого рівня на вигідних для себе умовах. Але на шляху зміцнення та розвитку вашого бізнесу пам’ятайте про те, що одній людині, навіть найталановитішій та найефективнішій, не під силу керувати всіма процесами самостійно.

А от якщо ваші співробітники є не тільки відмінними спеціалістами, але ще й вашими однодумцями, які зацікавлені в розвитку бізнесу, роблять свій внесок у пошук шляхів виходу з важкого становища, беруть участь в розширенні ринку та клієнтської бази — такій команді не буде страшна ніяка криза.

Дуже важливо створити таку команду, яка буде зацікавлена ​​в розвитку компанії та вихід її на новий рівень не менше вас. Таким чином підвищення доходу і процвітання компанії стане не тільки вашою метою, але й метою ваших співробітників.

Ніколи не зупиняйтесь! Особливо в такі скрутні часи, як сьогодні!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram