Бiзнес
20 Листопада 2019
1 399

Картинка маслом: Історія та економіка Pinterest

Як розвивається мережа візуальних закладок, капіталізація якої в серпні зросла до $20 млрд, а нині знизилась майже вдвічі – до $9,8 млрд 

Pinterest – соціальна мережа та сервіс візуальних закладок, яка завоювала популярність в рекордні терміни. Журнал Time назвав її одним з найуспішніших проєктів 2011 року. Сервіс дозволяє додавати в закладки картинки — піни, які сподобалися, а також створювати з картинок тематичні колекції, які ще називають дошками. У Pinterest можна також обмінюватися картинками з друзями, ставити оцінки, залишати коментарі до зображень, ділитися ними через Facebook і Twitter.

Навесні 2019 року компанія провела IPO, в ході якого залучила $1,4 млрд, а оцінка сервісу склала $12,7 млрд. Вже в серпні її капіталізація зросла майже до $20 млрд. А ось станом на 19 листопада вона знизилась до $10,89 млрд.  

Як все починалось

Шлях до Pinterest розпочався у 2006 році, коли Бен Зільберман, який деякий час працював у Google, задумав створити свій проєкт. Він зустрівся зі своїм приятелем по коледжу Полом Скіаррой та запропонував йому разом реалізувати декілька ідей.

Зільберман з дитинства захоплювався колекціонуванням марок, гербаріїв та комах. Тому він мріяв створити сервіс, де люди могли б “ділитися тим, що їх надихає”.

Тож, у 2008 році вони заснували компанію Cold Brew Labs та випустили додаток Tote. Задум полягав у тому, що користувачі зберігали в ньому фотокартки різних товарів, які їм надсилали компанії електронною поштою або SMS, щоб потім їх придбати.

Cold Brew Labs вдалося отримати інвестиції від венчурної компанії First Mark Capital. Однак користувачі додавали товари в “Обране” та пересилали товари один одному, але майже нічого зрештою не купували. Додаток став провальним.

Причин невдачі було декілька: по-перше, люди ще не використовували мобільні додатки для покупок. Сервіс випереджав час. По-друге, магазин App Store був не готовий підтримати бізнес на платформі мобільного додатка. Все працювало занадто повільно.

Бен Зільберман, засновник Pinterest

Але Зільберман звернув увагу на те, що ті люди, які користувалися додатком, часто відправляли зображення вподобаних товарів собі і колекціонували їх. І йому спало на думку створити продукт, побудований навколо цього. Ідею для нового сервісу йому подав знайомий дизайнер Еван Шарп, який потім долучився до команди Pinterest.

У 2009 році почалася робота над проєктом, який надалі і став сервісом візуальних закладок. У березні 2010 року стартувала його бета-версія. Бен Зільберман разом із Полом Скіаррою та креативним директором Еваном Шарпом орендували маленьку квартиру, де і розташувався офіс компанії Pinterest.

Зільберман так непокоївся, що його ресурс втратить первісний задум, що після напису “Ласкаво просимо”, який з’являвя при вході на головну сторінку, він зробив приписку “У вас повинен бути хороший смак!”.

Команда багато часу приділила вдосконаленням. Засновники хотіли, щоб сервіс був максимально простим та комфортним, а також щоб користувачі могли переглядати кілька зображень одночасно, без прив’язки до хронології.

Спочатку сервісу було важко відшукати аудиторію. Через чотири місяці з моменту запуску у Pinterest було 3 тис. користувачів. А через п’ять — близько 10 тис. Зільберман особисто писав першим користувачам особисто, ділився з ними своїм номером мобільного телефону, а з деякими навіть пив каву.

Першою відомою людиною, яка зареєструвалася на сайті, стала Енн Ромні, дружина кандидата в президенти США від Республіканської партії Мітта Ромні. Потім на сайт звернули увагу технічні блоги Кремнієвої долини. Перші два роки реєстрація в сервісі була закритою, потім — за запрошеннями.

Восени 2011 року число унікальних щомісячних відвідувачів Pinterest становило 1,68 млн, а у лютому 2012 року їх кількість перевищила 16 млн. Pinterest перетнув позначку в 10 млн відвідувачів швидше будь-якого іншого сервісу, у якого є тільки сайт, за всю історію інтернету.

Зростання аудиторії ​Pinterest

Джерело: Комісія по цінним паперам та біржам США

 У 2014 році у сервіс була додана опція Rich Pins, яка дозволила робити покупки. Простий інтерфейс і велика аудиторія привернули увагу великих компаній таких як Armani, Sony, Gap та інші. Вони почали збирати цілі каталоги своєї продукції на сторінці у Pinterest. Зараз понад мільйон подібних компаній використовують Pinterest для залучення клієнтів.

Для тих, хто зацікавився просуванням бізнесу в Pinterest, команда створила “Рекламні Піни” (Promoted Pins). Доступ до них отримують тільки бізнес-акаунти. Сервіс відкриває для бізнес-профілів доступ до аналітики. Pinterest Analytics дозволяє вивчити аудиторію: її демографічні, гендерні та географічні характеристики.

У 2015 році Pinterest персоналізував настройки пошуку за гендерним принципом: сервіс почав показувати різні результати для жінок та чоловіків.

У 2016 році соцмережа почала пропонувати персоналізовані рекомендації товарів на основі збережених пінів користувача. Перехід з хронологічної на алгоритмічну новинну стрічку підвищив активність користувачів у декілька разів.

У сервісі Pinterest є значна перевага перед іншими — багато компаній намагаються зрозуміти інтереси своїх користувачів по внутрішнім сигналам, а користувачі самі показують, що їм цікаво.

У 2017 році сервіс запустив функцію Lens, яка дає можливість розпізнавати об’єкти через камеру телефону і знаходити схожі зображення в сервісі. 61% користувачів Pinterest заявили, що дізнаються про нові бренди або товари саме на цьому сервісі.

Компанія змогла збільшити прибуток у 20 разів — з $25 млн у 2014 році до $500 млн у 2017 році внаслідок впровадження нових опцій.

За даними на 2018 рік, річний виторг Pinterest зріс до $756 млн, а штат компанії перевищив 1,8 тис. осіб.

Зростання виторгу Pinterest

Джерело: Комісія по цінним паперам та біржам США

Перші інвестиції Pinterest отримала в 2009 році: в рамках посівного раунду компанія отримала $500 тис. від FirstMark, New York Venture Partners, засновника Behance Скотта Бєльського та інших фондів та приватних інвесторів. Другий посівний раунд на $900 тис. був закритий у грудні 2010 року.

У 2011 році, серед інших інвесторів, в компанію вклали гроші її співзасновник Пол Скіарра, який до того моменту перейшов до фонду Andreessen Horowitz, бізнес-янгол Рон Конвей (інвестор Google, Facebook, Twitter і 700 інших компаній) і співзасновники сервісу відгуків Yelp.

У травні 2012 року Pinterest отримав $100 млн від Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners, FirstMark і японської корпорації Rakuten, що займається електронною торгівлею.

Сукупний обсяг інвестицій в Pinterest сягає $1,5 млрд.

Як згадувалось вище, у 2019 році компанія провела IPO, потрібне для збільшення аудиторії і вдосконалення бізнес-моделі. У перший день торгів акції Pinterest подорожчали з $19 до $24,5 за акцію. Станом на 22 вересня 2019 року їхня вартість становила $30, а вже в листопаді значно рухнула — до $20.

Котировки акцій Pinterest за останні 6 місяців

Джерело: NYSE

Загальна кількість пінів на кінець літа 2019 досягла двох мільярдів. Кожного дня нові піни додають близько два мільйони користувачів. Щомісячна аудиторія Pinterest становить 300 млн осіб.

Однак, інвестори в останній час спостерігають значне зниження вартості компанії. Чим це завершиться – хто зна.

За матеріалами vc.ru

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram