Новини
27 Квітня 2022
491

Канада хоче передати Україні заарештовані російські активи

За словами міністра закордонних справ Канади, це буде перше подібне юридичне рішення серед країн Великої сімки

Уряд Канади хоче дозволити конфіскацію заморожених російських активів на користь України, сказала у вівторок міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі. Канада стане першою серед країн G7 із таким рішенням, пише CBC.

“Сьогодні ми шукаємо можливість не лише арешту, а й конфіскації активів осіб та організацій, які перебувають під санкціями, та надання компенсацій постраждалим”, — йдеться у заяві Джолі.

Вона наголосила, що це буде перше подібне юридичне рішення серед країн Великої сімки.

У тексті законопроєкту, який пропонується на розгляд нижньої палати парламенту Канади, йдеться, що заарештовані активи можуть бути використані для “відновлення іноземної держави, яка постраждала внаслідок серйозного порушення міжнародного миру та безпеки”.

Також гроші можна буде використати для “відновлення міжнародного миру та безпеки” та для виплати компенсацій жертвам порушення цієї безпеки.

Аналогічний законопроєкт, який дозволить Канаді конфісковувати російські активи, внесений сенатором Ратний Омідвар до верхньої палати парламенту.

Посольство України у вівторок закликало Сенат Канади підтримати цей законопроєкт, назвавши його способом “змусити російський клептократичний режим повною мірою сплатити свої злочини проти України”.

Нагадаємо, Люксембург у межах санкцій заморозив російські активи на суму €2,5 млрд.

Тим часом США створили міжнародну групу для пошуку та арешту активів російської еліти на Заході. До групи увійшли представники Австралії, Британії, Канади, Японії, Німеччини, Франції, Італії та Єврокомісії.

Станом на 1 квітня уряд Нідерландів заморозив майже €516 млн російських активів, крім того, було заблоковано понад 154 млн транзакцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram